Rusia schimba radical tactica bombardamentelor din Siria

http://russianplanes.net/

http://russianplanes.net/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Disperata ca Rusia înregistreaza succese importante împotiva ISIS, saptamîna trecuta Turcia a inventat doborîrea unei drone ( avion de cercetare fara pilot ) rusesti Orlan-10 ( raza de actiune 60 km ) de catre aviatia tuca. Ce ”uita” sa spuna turcii e faptul ca drona s-a prabusit la granita turco-siriana, la 80 km de baza ruseasca  Hmeymim din Latakia, deci în afara razei de control si ca ea venea dintr-o zona kurda.  SUA a furnizat kurzilor arme, printre care si drone de mica viteza si altitudine mica, anul trecut, pîna la declansarea bombardamentelor aviatiei turce. Asadar nu este vorba de Orlan-10 ci foarte posibil de o drona furnizata de SUA luptatorilor kurzi.

http://cdn.images.express.co.uk/

http://cdn.images.express.co.uk/

Rusii sunt multumiti de functionarea sistemului lor de culegere si prelucrare a informatiilor, parte a complexului automatizat C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ) pe care si l-au creat în Siria. Ei argumenteaza aceasta prin faptul ca ultimele lovituri aeriene, din nord-estul orasului Aleppo, au avut ca tinte, doua tancuri si trei camionete Toyota ale ISIS, depistate de avioanele de cercetare fara pilot rusesti Dozor 600.

Rusia si-a creat în Siria un redutabil sistem de culegere si prelucrare a informatiilor

Dupa aproape trei saptamîni de operatii aeriene în Siria, Statul major al armatei ruse a ajuns la concluzia ca bombardamentele de pîna acum au creat discontinuitati majore în privinta aprovizionarii cu munitii si carburanti. Bombardamentele rusesti au distrus aproape o mie de piese de artilerie si blindate apartinînd rebelior islamisti. Totodata, lovirea de catre aviatia rusa a taberelor de antrenament ale acestora a neutralizat cîteva mii de luptatori, alte cîteva mii preferînd sa dezerteze, trecînd granita în Turcia.

Numai ca declansarea unei ofensive în forta a trupelor terestre siriene la scara întregii tari, necesita schimbarea schemei de culegere a informatiilor. Concentrîndu-se pe vehiculele blindate sau camionetele Toyota care confera mobilitate rebelilor islamisti. Cu scopul a-i aduna si tine blocati, în pozitii fixe care sunt usor de izolat, prin încercuire, de catre armata siriana. Rebelii islamisti fiind apoi neutralizati cu bombe de mare precizie.

Elicopterul Mi-24 i-a speriat pe rebelii din Siria

Ori pentru aceasta, este nevoie ca întreg teritoriul ocupat de rebelii islamisti sa fie împartit în 20-28 de zone cu dimensiunile de 50 x 30 km, în care permanent sa patruleze cîte un avion de cercetare fara pilot, de mare altitudine si cu anduranta mare. Ceea ce înseamna ca Rusia îsi va mai aduce în Siria înca 10 avioane de cercetare fara pilot Dozor 600 care au o anduranta de aproape 24 de ore.

http://missiles.ru/

http://missiles.ru/

Odata cu modificarea modului de operare a dronelor, se adapteaza si procedeele de întrebuintare în lupta ale avioanelor de bombardament Su-24 M, Su-34 si Su-25 SM rusesti. Se instituie 5-7 zone de vînatoare libera, la mare înaltime, deasupra teritoriilor ocupate de rebelii islamisti. Ficare zona a bombardierelor rusesti suprapunîndu-se peste 4 zone de cercetare cu drone. Odata ce o drona a depistat unul sau mai multe vehiculele de lupta în deplasare, ale islamistilor, transmite avionului de bombardament rusesc, aflat în zona, coordonatele vehiculului.

Timpul de la depistarea obiectivului pîna la lovirea lui nu depaseste 3-5 minute, spre deosebire de alarmarea bombardierului din serviciu la aerodrom, cînd sunt necesare cel putin 15 minute. Functie de nivelul si frecventa activitatilor rebelilor, pe timpul unui singur zbor în zona, un bombardier poate executa atacuri asupra 4-8 tinte situate la 40-50 km una de alta. Prin schimbarea aceasta de tactica, planificatorii operatiei rusesti spera sa sporeasca numarul de lovituri aeriene de la 80-90 pe zi, cît sunt în prezent, pîna la aproape 300.

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com