Ce gasesc detectorii de metale care rascolesc Carpatii

Numai în judetul Bacau sunt înregistrati, cu acte în regula, aproximatv 40 de detectoristi, proprietari de aparate de detectat metale. Ei urmeaza traseele militarilor, de pe linia frontului din Primul RazboiMondial, din Carpatii Orientali iar printre obiectele gasite se numara arme, munitii, tezaure din alte epoci dar si alte obiecte, considerate de patrimoniu national.detectori comanesti

Românii care cauta bombe, sabii si topoare cu detectorul de metale. Ce se întâmpla cu comorile descoperite

Un nou hobby a luat amploare în ultimii ani, odata cu dezvoltarea tehnicii de detectare a metalelor. „Detectoristii“ autorizati, singurii care desfasoara o activitate legala, sunt iubitori de istorie, de drumetii si de conservare a patrimoniului national. Dan Cristi Lungu si sotia Dana Lungu, de la Onesti si-au dezvoltat pasiunea petru istoria „Primului Razboi Mondial“. Dealurile si muntii din apropiere au fost teatru de batalie în razboiul care a dus la întregirea neamului românesc.Detectori de metale (2)

Pe linia frontului se gasesc si acum tezaure, arme si bombe active, pe care le-au gasit în ultimii ani.

„În urma cu patru ani auzeam pentru prima data de acest hobby. O pasiune, considerata de cei mai multi bizara, avea sa-mi stârneasca curiozitatea, sa-mi retrezeasca pasiunea pentru istoria noastra, a neamului românesc. La început m-am documentat mult pentru a potoli setea de informatii, a urmat o perioada in care am analizat, evaluat si apreciat acest hobby, dar si implicarea lui financiara. Alegerea aparatului era ca si cum mi-as fi ales un partener de afaceri, pentru ca, într-adevar, un aparat performant te poate pune pe drumul cel bun, însa sunt necesare pentru achizitionarea lui si câteva mii de euro bune“, a spus Crsti Lungu.

Aparatul de dectat metale are un pret cuprins între 1500 de lei, cel mai slab, iar unul bun depaseste 7 mii de lei. Profesionistii, care nu cauta doar metale de mari dimensiuni, îsi achizitioneaza si aparate care pot ajunge la 50 de mii de euro.din WW1 (2)

 

Detectoristii legali, autorizati la Politie si Ministerul Culturii

 

Pasionatii de arheologie militara organizeaza fregvent iesiri în natura. Cei din judetul Bacau sunt axati pe traseele parcurse de militari în luptele din Primul Razboi Mondial. „Toti vorbim aceeasi limba – metal detectie. Parcurgem mai multe etape, de cunoastere, informare, întâlniri si apoi, organizare pentru iesirea în teren. Le-am propus formarea unei asociatii, cred eu, care ar fi la aceasta ora extrem de utila“, afirma detectoristul Lungu. Cele mai spectaculoase iesiri, au fost în opinia detectoristilor bacauani, cele de arheologie militara.

„Detectia pe militarie este una spectaculoasa pentru ca poti gasi lucruri extraordinare, unele în stare exceptionala, dar necesita rabdare si mult efort. Asta ca sa nu mai pun la socoteala scenariile pe care le dezvolti, în teren, cu privire la istoria obiectului, locului si a timpului. Pentru întregirea scenariilor de multe ori se apeleaza la istorici si oameni de formatie militara, care au cunostinte solide în materie de tactica si strategie militara, cum ar fi generalul (r) Vasile Apostol, istoricul Vilica Munteanu, seful Arhivelor Statului Bacau, istoricul Adrian Lupes, de la Muzeul Dimitrie Gusti Bucuresti dar si multi altii“, afirma Dan Lungu.

 

Prima etapa pe care un  detectorist trebuie sa o parcurga este autorizarea, care se face la Politie. Pentru asta sunt necesare copii dupa buletin, cazier judiciar, declaratie în fata politistilor de patrimoniu, factura aparatului de detectie, taxa la trezorerie, s.a. În judetul Bacau exista o buna colaborare între detectoristi si istorici, arheologi politisti sau pompieri.

„Exista o specie de detectoristi care ne aduc tuturor mari deservicii, care nu sunt înregistrati, care valorifica obiectele gasite pe piata neagra si nu respecta legislatia statului.  Sper ca în viitorul nu prea îndepartat legislatia privind detectia de metale sa fie racordata la prezent, în sensul ca obictele gasite sa apartina de drept gasitorului iar daca statul doreste achizitionarea lor, sa o faca la pretul vehiculat de colectionarii europeni“, a mai spus detectoristul bacauan.

Familia Lungu din Onesti a gasit la ultimile drumetii  un cifru regal de pe vremea lui Carol al II-lea, un suport austro-ungar aurit, o trompeta româneasca din fonta, o sabie baioneta englezeasca, în adaposturi austro-ungare din Razboi, sabii ale infanteristilor unguri -tesac, baioneta Steyr în teaca, într-o stare impecabila, bani gauriti românesti, obiecte personale ale soldatilor (cruciulite, cutii personalizate, brici) dar si obiecte din Primul Razboi Mondial, decoratii, lampi militare, bidoane de apa, zabale, marmite, s.a.Detectori de metale (1)

Detectoristii din Bacau s-au întâlnit cu ceilalti pasionati din tara pe 21-23 august, la Cluj. Au participat iubitori ai istoriei din Bacau, Cluj, Suceava, Brasov, Bucuresti, Constanta, Bistrita, Bihor, Vâlcea, Galati si  Vrancea. Echipele de detectoristi au facut cautari în afara zonelor arheologice, înregistrate în Repertoriul Arheologic National. Au fost gasite obiecte din perioada daca, topoare celtice, sabii romane, monezi,schije de pioiectile, bile srapnel dar si multe capace si inele de la cutii de bere si ulei. În 2014, detectoristii din România au avut prima întâlnire anuala în judetul Bacau, la Slanic Moldova, iar obiectele gasite au fost predate muzeelor iar în cazul bombelor, predate spre asanare pompierilor militari.

 

Arheolog dr. Lacrimioara Istina: „Ne lipsesc resursele materiale, nu avem nici macar un detector“

 

Activitatea detectoristilor este vazuta cu ochi buni de arheologii de meserie, care avertizeaza însa ca unele cautari neautorizate pot afecta siturile dar si valoroficarea obiectelor si întelegerea lor în context istoric si arheologic.

„E un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. De prin 2012 au fost aduse si la noi obiecte, în special, medievale dar si mai vechi. Au fost aduse doua topoare celtice, din epoca bronzului, care aveau rol de schimb monetar. Din pacate, tezaure mai putin. Au fost gasite opt monezi din argint, piese ce sunt din anii 64-106, care însa necesita o datare precisa. Activitatea detectoristilor poate fi si rea si buna. E bine ca scot la iveala piese, uneori valoroase, prin acesta cautare de metale, dar care afecteaza însa contextul arheologic. Din pacate, noi nu avem resurse materiale pentru achizitionarea unui detector“, ne-a precizat dr. Lacramioara Istina, seful Sectiei Arheologie, din cadrul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacau.

Pentru a putea face cautari si în siturile arheologice, detectoristii autorizati de Politie au nevoie si de aviz de la Ministerul Culturii.

Scriitorul Petre Cimpoesu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Bacau, crede ca activitatea detectoristilor este benefica, atâta timp cât piesele valoroase gasite sunt predate statului.

„Pot contribui la îmbunatatirea patrimoniului mobil national. Orice piesa trebuie expertizata de specialisti, ei ar trebui sa anunte tot ce gasesc, fireste nu în cazul nasturilor sau a obiectelor fara valoare“.

Pompierii bacauani au fost anuntati de multe ori de gasirea unor munitii neexplodate din ultimile razboaie.

„Ei trebuie sa anunte cel mai apropiat post de politie sau prin 112. Si la întâlnirea lor anuala, care a avut loc la Slanic Moldova, au gasit elemente de munitie neexplodata, care au fost predate. Au pus un stegulet, pentru a marca zona.  Nu au voie sa atinga munitia, dar ei stiu asta“, a precizat capitanul Andrei Grecu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Bacau.din WW1 (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com