Rusia forteaza un nou echilibru stabil în Balcanii de vest?

marea Serbie

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

În traducere, Iugoslavia înseamna tara slavilor din sudul Europei, a carei populatie vorbeste o singura limba : sîrbo-croata. Acesti slavi au venit înainte de secolul al VI-lea din Serbia Alba sau ducatul Karintiei (actuala Polonie si estul Germaniei) si s-au stabilit initial în regiunea greceasca Macedonia.

europa centrala

Dupa ce au parcurs un proces de asimilare al culturii greco-romane, triburilor slave, trecute la religia ortodoxa a Imperiului Bizantin, li s-a permis sa locuiasca în provincia romana Illyricum sau Dalmatia. În secolul al XII-lea slavii din sudul Europei si-au creat primul lor stat numit Serbia, în jurul caruia s-au adunat toate formatiunile slave din Balcanii de Vest.

Balcani

Taratul Serbiei a atins apogeul în jumatatea secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Stefan Dusan, care s-a s-a încoronat ca „Tar al sârbilor si grecilor”, la Skopje (pretinsa capitala a ”Albaniei Mari”, vehiculata azi de NATO ) pe 16 aprilie 1346.

harta etnica

Dupa batalia de la Cîmpia Mierlei ( Kosovo ) din 1389, Imperiul Otoman a împartit ocupatia teritoriului ”slavilor din sud” cu Ungaria ( transformata în Imperiul Austro-Ungar ), timp de aproape 500 de ani. În provinciile Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Kosovo si Albania, administratia turca a stramutat populatii musulmane din alte parti ale imperiului si a fortat mare parte din populatia sîrba sa renunte la religia ortodoxa si sa devina musulmana. Acelasi lucru l-a facut Imperiul Austro-Ungar în Slovenia si Croatia, catolicizate cu forta. Cu toate acestea, slavii din sudul Europei au continuat sa vorbeasca aceasi limba, sîrbo-croata.

Macedonia_1913

Unul din scopurile urmarite de Imperiul Rus în razboiul ruso-turc din 1877-1878, a fost acela al eliberarii popoarelor ortodoxe ( ca si Rusia ), din robia Imperiului Otoman. Atunci Rusia a luptat pentru independenta României, Bulgariei si Serbiei-Muntenegru.

Pe 1 decembrie 1918, sîrbii,muntenegrenii, croatii, si slovenii au creat Regatul Iugoslavia, pentru ca în 1946, miscarea de rezistenta a partizanilor iugoslavi, condusa de sloveno-croatul Iosip Broz Tito care a luptat singura în împotriva Germaniei, Ungariei, Italiei si Bulgariei, în al doilea razboi mondial, a format Republica Federativa Iugoslavia. Federatia era o copie a celei americane, compusa din sase republici ( Bosnia -Hertegovina, Slovenia, Croatia, Muntenegru, Macedonia, Serbia ) si doua provincii autonome ( Voivodina si Kosovo-Metohia ), fiecare republica si provincie avînd propria constitutie, curte suprema, parlament, presedinte si prim-ministru.

Iugoslavia in bucati

Documente desecretizate ale CIA demonstreaza existenta unui plan american denumit ”Transformarea Iugoslaviei” aprobat de Casa Alba pe 18 octombrie 1990[1].  În iunie 1991, a început implementarea, acestui plan de catre americani si aliatii lor europeni din NATO care însemna secesiunea Iugoslaviei printr-un razboi civil. Scopul propus si aproape în întregime atins, fiind acela de a integra în NATO toate republicile si provinciile autonome ale Iugoslaviei, cu exceptia Serbiei. Germania, Anglia, Italia, Franta au alimentat cu arme si munitii pe secesionistii croati si sloveni, instruiti si sustinuti de mercenarii companiei MPRI (Military Professional Resources Inc.), contractati de SUA. În timp ce Albania a devenit un coridor de infiltarare a mercenarilor musulmani, în Kosovo, Bosnia -Hertegovina  si Macedonia. Mercenarii musulmani fiind selectionati, înarmati de Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Turcia si transportati în Albania de avioanele si navele închiriate de NATO.

În martie 1999, NATO a lansat o operatiune de bombardament a Serbiei, care a durat 78 de zile, fara aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul desprinderii ultimei ”felii”, provincia Kosovo. Sîrbii nu vor uita niciodata ca pentru ”a înfige cutitul în spatele” Serbiei, NATO a primit aprobarea României si Bulgariei, tari ortodoxe ca si Serbia, de a folosi spatiul aerian al acestor state, în lovituri aeriene NATO. Desi în 1999 România si Bulgaria nu erau membre NATO. Asadar, un echilibru stabil care a functionat timp de peste o jumatate de secol în Iugoslavia si a adus prosperitate, a fost spulberat de SUA, mai întîi prin coruptie, apoi pe cale militara. În locul lui fiind impus unul instabil si care nu poate rezista prea mult în zona Balcanilor de vest. Întrucît ”slavii din sud”  nu s-au resemnat si nu vor renunta niciodata sa le fie rapit Kosovo care este leaganul civilizatiei lor ortodoxe.

Pentru SUA si NATO, Balcanii de vest reprezinta cîteva tari ce pot gazdui baze înaintate, de unde SUA îsi poate dirija capabilitatile militare spre Orientul Mijlociu, nordul Africii, regiunea marii Negre, centrul si estul Europei. Într-un articol am vorbit despre Teatrul de Actiuni Militare ( TAM ) european, aliniamente si directii strategice[2]. Directia operativa Greaca îsi are originea în portul grec Thesalonic, pe unde se face trecerea pe mare, de pe continentul asiatic si african. De la Thesalonic. Directia operativa Greaca, urmeaza culoarul râului Vardar pâna la Skopje (Macedonia), de unde schimba cursul spre Serbia, pe râul Morava pâna la Nis, Belgrad, Budapesta si centrul Europei.tari Balcani

Operatiunea de dirijare, bine sincronizata, a sute de mii de imigranti din Orientul Apropiat si Îndepartat catre vestul Europei, a condus la subminarea economica a unor state rebele fata de politica SUA precum Grecia, Serbia, Ungaria si mai ales Macedonia care nu este membru NATO si mai este în marea ei majoritate ortodoxa, vorbitoare de sîrbo-croata.

religii

Croatia, stat membru NATO, a turnat gaz pe foc în relatia sa cu Serbia, comandînd recent de la concernul Lockheed- Martin, sisteme de rachete sol-sol MGM-140 ATACMS, cu o raza de actiune de 300 km si care reprezinta o amenitare directa asupra Serbiei, stat ce nu are în înzestrare rachete sol-sol.

US Army

Existenta unor focare de conflicte interetnice si religioase în zone apropiate de Rusia, precum cel din Balcanii de vest, sunt de multa vreme în atentia Moscovei care le analizeaza cu mare atentie si actioneaza dirijîndu-le în sensul satisfacerii propriului interes. Odata cu operatiunea din Siria, armata rusa a mai dobîndit si capacitatea de supraveghere complexa, cu sateliti, avioane fara pilot si cu echipamente radioelectronice, a tot ce se întîmpla la nivelul unui teritoriu de dimensiuniea Balcanilor de vest. Interesul Rusiei fiind ca si în perioada 1877-1878, de a sustine ortodoxia în aceasta zona, religie majoritara si în Rusia.

Serbia se teme de o noua agresiune a NATO, mai ales ca nu mai dispune decît de noua avioane multirol MiG-29, a caror resursa expira în 2018. Serbia a prezentat Rusiei o lista cu achizitii militare în valoare de 2,5 miliarde USD, cuprinzînd sisteme de rachete AA Pantsir-S1, cu raza scurta, Tor si Buk 1M, cu raza medie si S-300, cu raza mare de actiune. Numai ca Serbia nu are bani si Rusia a replicat ca nu intentioneaza sa-i livreze gratuit arme. În schimb, Rusia are astfel de arme în înzestrare, în cantitati mari si a propus sîrbilor un tîrg. Cele doua state au semnat un parteneriat militar, asa cum si NATO are cu alte state din Balcani, prin care Rusia se obliga sa intervina militar, în cazul în care Serbia este atacata.

Si Rusia a facut primul pas în acest parteneriat, anuntînd ca începînd de la sfîrsitul lui 2016, vor avea loc în mod regulat aplicatii militare, cu forte aeropurtate rusesti, pe teritoriul Serbiei. Tinînd cont ca Serbia este înconjurata de tari membre NATO, asigurarea de lupta a trupelor aeropurtate rusesti ar trebui sa cuprinda dislocarea în Serbia a sistemelor de rachete AA rusesti cu raza mare de actiune S-300/S-400, a avioanelor de cercetare fara pilot, a echipamentelor de razboi electronic de tip Krasukha-4 si Borisoglebsk-2, subordonate complexului automatizat C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ), precum si a avioanelor de vînatoare Su-30 SM. Si prin aceasta, rusii ar reusi sa creeze în Serbia o ”Zona de Excludere”, la fel ca în Crimeea si în enclava Kaliningrad, impenetrabila pentru toate mijloacele NATO (“Anti-Access/Area Denial” – “A2/AD bubble”). De mentionat faptul ca scutul antibalistic american de la Deveselu se afla la o distanta de 318 km de Belgrad, capitala Serbiei si rachetele sol-sol rusesti Iskander ( care pot fi dislocate în Serbia ca replica la înarmarea Croatiei cu sisteme sol-sol MGM-140 ATACMS ) au o raza de actiune de 500 km.

Este foarte posibil ca trupele rusesti sa stationeze un timp nelimitat în Serbia si aversiunea pe care populatia Serbiei o resimte datorita rolului NATO, în ceea ce priveste masacrarea civililor sîrbi din fosta Iugoslavie, sa permita Rusiei sa devina protectoarea Serbiei, decisa sa-i asigure integritatea teritoriala, cu tot cu Kosovo si poate chiar mai mult. În acest context un scenariul probabil ar fi acela al reizbucnirii incidentelor entice la Pristina, oras cu populatie majoritara sîrba, urmat de reprimarea brutala a sîrbilor de catre membrii Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), antrenati de CIA în Afganistan si la Trojope în Albania. Washington Times a publicat un articol edificator despre infractorii de drept comun ce compun UCK si despre taberele lor teroriste [3].

Datorita puciului din Turcia, pentru care presedintele Erdogan acuza SUA si alte state occidentale ca ar fi implicate, precum si datorita noii orientari a Turcia spre Rusia si Iran, în detrimentul NATO, este posibil ca Albania, Kosovo si Bosnia-Hertegovina, state care supravietuiesc din sponsorizarea generoasa de la Ankara sa ramîna fara sustinere. Si sa aiba mari dificultati economice. În acest context, militarii sîrbi ar putea patrunde prin surprindere în Kosovo si ar ocupa rapid provincia Kosovo. Situatia nu mai este cea din 1999, astfel ca NATO, fara ajutorul Turciei, nu are forte cu care sa poata interveni direct. Totodata, daca în Serbia s-ar afla trupe rusesti, NATO nu ar risca sa loveasca tinte din Serbia. Daca armata albaneza, membra NATO, intra si încearca sa-i respinga pe sîrbi în Kosovo, ea nu va avea niciodata mandat ONU, întrucît se va lovi de veto-ul Rusiei, ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Rusii cunosc Albania foarte bine, întrucît în 1952 Albania a permis URSS sa-si construiasca baza subterana Pashaliman ( la sud de Vlora ) pentru submarinele rusesti din Marea Mediterana.

baza secreta

Cum în ultimii trei ani jurnalistii rusi sunt cei mai prezenti, mai credibili si mai profesionisti în zonele de conflict militar, acestia vor prezenta pe toate canalele de stiri, imagini cu sute sau mii de militari albanezi capturati în sud-vestul Serbiei. Creînd perceptia ca dupa 1999, NATO ar fi atacat din nou Serbia.  În aceste conditii NATO nu poate activa articolul 5, referitor la apararea colectiva, în ceea ce priveste Albania care nu este atacata de nimeni. Cu o problema similara s-ar putea confrunta si Bosnia-Hertzegovina, o creatie a NATO, dar care nu este stat membru NATO, populata în proportie de peste 50 % de sîrbi.Iugoslavia

De altfel, nici Muntenegru, stat ortodox, locuit tot de sîrbi, nu este membru NATO si mai are si iesire la marea Adriatica, fapt ce îl face extrem de atractiv pentru Rusia. Ca o concluzie, prin prezenta solida a Rusiei echilibrul instabil impus si mentinut fortat de SUA în Balcanii de vest poate fi transformat într-unul stabil pe cale pasnica, diplomatic, prin reunirea slavilor din sud ortodocsi într-o noua Iugoslavie. De altfel, intentia Gazprom este aceea, ca prin intermediul conductei South Stream, sa asigure integral necesitatile energetice ale zonei, iar Rusia si China sunt investitori importanti pentru proiectele de infrastructura ale Balcanilor de vest. Daca SUA se opun cursului firesc al istoriei, acest echilibru oricum se va reinstaura, numai ca pentru început, zona Balcanilor de vest are toate sansele sa intre într-un haos, mult mai profund decît cel din perioada 1991-1999. Si în acest joc al instabilitatii vor fi atrase state precum România, Bulgaria, Italia de partea NATO dar si Grecia, Ungaria, Turcia sau China, de partea Rusiei.

–––––

[1]. Yugoslavia”Transformed”, 18 October 1990

[2]. THE GEOSTRATEGY OF GAZPROM

[3]. KLA rebels train in terrorist camps, by Jerry Seper, THE WASHINGTON TIMES – May 4, 1999

 

4 Comentarii

  1. romaneste spune:

    O singura remarca: Bulgaria nu se va situa de partea SUA, ci de partea Rusiei, ca si Ungaria.

  2. cozubas spune:

    Si mai prolific ,ca srieti tot mai rar domnule Vasilescu .

  3. cozubas spune:

    Articol excelent,primiti consideratie si aprecieri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com