Rusia a atacat ISIS cu rachete de croaziera de pe submarine si de pe bombardierele strategice

http://www.military-today.com/

http://www.military-today.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Pe 17 noiembrie între orele 05.00 si 05.30, Rusia a lansat 34 de rachete de croaziera KH-555, de la bordul bombardierelor strategice supersonice Tu-22M3 si Tu-160. Toate avioanele au decolat de la baza aeriana Engels din regiunea Volga, tintele lor fiind obiective ale ISIS din Raqqa si Deir ez-Zor, din Siria.

http://combatace.com/

http://combatace.com/

Cu 12 ore înainte, Rusia a anuntat Centrul de coordonare a misiunilor anti-ISIS American din Qatar, comunicînd toate detaliile planurilor de zbor ale bombardierelor rusesti. Pe 10 iunie 2010, doua bombardiere Tu-160, capabile sa transporte 12 tone de arme la bord, au stabilit recordul mondial la zbor neîntrerupt, survolînd oceanul Înghetat si Pacific timp de 23 de ore. Tupolev Tu-22M 3 (Tupolev Tu-26) este un bombardier cu aripa cu geometrie variabila, cu viteza maxima Mach 2.3 si cu raza de actiune de 2.400-4.000 km. El transporta pîna la 10 rachete de croaziera în lansatorul rotativ carenat din interiorul fuzelajului.

Simultan cu bombardierele strategice, rusii au lansat si 16 rachete de croaziera 3M-14T Kaliber, de pe submarinul diesel-electric Rostov pe Don, aflat în marea Mediterana. Tintele rachetelor de croaziera fiind obiective ale ISIS din Raqqa, Aleppo si Idlib. Rachetele 3M-14T Kaliber sunt similare celor RGM/UGM-109E Tomahawk, de pe submarinele nucleare de atac americane. Rusia a folosit pentru a doua oara rachetele de croaziera 3M-14T Kaliber împotriva ISIS. Prima data fiind pe 7 octombrie, de pe fregate din clasa Gepard si de pe doua corvete din marea Caspica[1]. Submarinul diesel-electric Rostov pe Don, a fost lansat la apa în 2014, are un deplasament de aproape 4.000 t si este unul din cele sase submarine din clasa Varsavianca ( proiect 636.3/ 877 ), destinate Flotei ruse a Marii Negre.

Fiind submarine de atac, cele sase nave din clasa Varsavianca, sunt destinate sa se alature gruparii navale expeditionare ruse care opereaza în marea Neagra si Mediterana, asigurînd protectia anti-nava si anti-submarin a gruparii. Pe lînga rachetele de croaziera, submarinul Rostov pe Don este înarmat si cu rachete anti-nava P-800 Onix (bataie 300 km), iar ca armament AA, sistemele Strela-3M si Igla-1, prevazute initial, au fost înlocuite cu cele mai noi sisteme AA cu raza scurta de actiune : 9K333 Verba. Acestea sunt comandate de sistemul de conducere Barnaul-T, au o raza minima de actiune de 6.400 m, un plafon practic de 4.500- 5.000 m si o viteza de 500 m/s. Senzorul de autoghidare al rachetei functioneaza în trei benzi de frecventa, din spectrul vizibil si infrarosu, imun la capcanele termice lansate de aeronava tinta.

Utilizarea în premiera a bombardierelor strategice si a submarinelor de catre Rusia, este un semnal clar ca Putin este ferm în a-si tine promisiunea facuta fata de Bashar Al Assad, la vizita acestuia de la Moscova. Anume ca Moscova este hotarîta sa nimiceasca ISIS si pe cei care sprijina aceasta grupare terorista.

[1]. Rusii au lansat 26 rachete de croaziera din Marea Caspica, asupra tintelor ISIS 

[2]. Ce secret i-a divulgat Putin lui Bashar al-Assad la Moscova ? 

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com