Romanii din Ilinois cer sa nu li se ia dreptul de vot

Tulburarile politice din ultimile luni creeaza confuzie si romanilor de peste granite. Romanii stabiliti in SUA, in Ilinois, vad in incercarea actualului guvern, de a recalcula numarul persoanelor de pe listele de electorale, o atingere grava a dreptului constitutional de a vota pentru tara lor. Ei cer sa fie introdus votul prin corespondenta, care ar permite romanilor stabiliti in alte tari Illiois sursa foto: www.illinoischanel.orgsa-si exprime mai usor vointa politica. Desi in Romania exista proiectul unei noi legi electorale, acesta nu a fost aprobat. In articolele acestui act legislativ era prevazuta introducerea unui sistem electronic electoral, unic, unde listele de votanti sa fie modificate, la zi, in conformitate cu datele de la Evidenta Populatiei. Totodata, acest sistem ar exclude mortii din listele permanente.

Comunicat

„Catre:
Domnul Victor Ponta, Prim-ministru al Romaniei
Domnul Titus Corlatean, Ministru de Externe al Romaniei
Stimate Domnule Prim-ministru, stimate Domnule Ministru de Externe al Romaniei,
In contextul afirmatiilor recente ale reprezentantilor Guvernului Romaniei in legatura cu “recalcularea” numarului alegatorilor inscrisi pe listele de vot, ne exprimam in termenii cei mai categorici dezaprobarea si condamnarea oricarei tentative a Guvernului de a scoate din calcul romanii din afara tarii.
Consideram eliminarea romanilor din diaspora de pe listele de vot un act agresiv contra validitatii cetateniei noastre, o insulta la adresa natiunii romane, o uzurpare a statului de drept Romania, un fapt penal si, in consecinta, solicitam institutiilor statului roman abilitate sa se autosesizeze. Inca o data subliniem, calitatea de cetatean roman nu expira o data cu expirarea pasaportului sau a buletinului, ori cand persoana se muta in alta tara. Indiferent de optiunea politica a fiecaruia dintre noi, dreptul la vot este in ultima instanta numitorul comun al oricarei natiuni civilizate. Scoaterea romanilor din diaspora de pe listele de vot reprezinta o degradare a statutului de tara civilizata pentru Romania cu consecinte incalculabile pentru viitorul natiuni. In consecinta, solicitam in termenii cei mai categorici includerea cetatenilor romani din diaspora pe listele de vot, precum si considerarea cererii noastre ca legea electorala sa fie modificata si sa prevada votul prin corespondenta“, se arata in comunicatul semnat de Vasile Bouleanu, purtatorul de cuvant al Comunitatii Romano- Americane din Ilinois.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com