Rodica Maxim, de la Ocolul Silvic Ciobanus, trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita

Contabilul sef al Ocolului Silvic Ciobanus, Rodica Maxim, ar fi luat bauturi alcoolice dar si un imprumut banesc, pentru a-I oferi lui Remus Mitrea, care este director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui dar si proprietar al SC Mitromd SRL Vaslui informatii legate de activitatea ocolui silvic din judetul Bacau. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecata a lui Mitrea Remus, in stare de arest preventiv, dar si a inculpatilor Emil Savin si Maxim Rodica. Totodata s-a dispus cercetarea activitatii societatilor SC Chrisrem Wind SRL Vaslui si SC Mitromd SRL Vaslui, controlate de

 Comunicat DNA

 Au fost trimisi in judecata:
MITREA REMUS, în stare de arest preventiv, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, în sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– opt infractiuni de luare de mita, din care unele în forma continuata.
– dare de mita, in forma continuata

SAVIN EMIL, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, în forma continuata,

MAXIM RODICA, contabil-sef al Ocolului Silvic „Ciobanus” din cadrul Directiei Silvice Bacau, în sarcina careia s-a retinut infractiunea de luare de mita, în forma continuata,

SC Chrisrem Wind SRL Vaslui, persoana juridica controlata in totalitate de inculpatul Mitrea Remus, în sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la trei infractiuni de luare de mita,
– doua infractiuni de spalare de bani,

SC Mitromd SRL Vaslui persoana juridica controlata in totalitate de inculpatul Mitrea Remus în sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la trei infractiuni de luare de mita,
– dare de mita si
– doua infractiuni de spalare de bani.

SC Transmir SRL Zorleni, în sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita, în forma continuata.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, în calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei si 38.000 euro, pentru ca, în schimb, sa îsi îndeplineasca atributiile de serviciu si sa emita în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea în mod legal a activitatii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. În unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentantilor unor societati comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu acelasi scop al emiterii autorizatiilor de mediu necesare, în afara de sumele mentionate mai sus, într-o alta situatie, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrari de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro.
Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei si 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât si, în majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Într-o alta situatie, inculpatul Mitrea Remus i-a solicitat inculpatului Savin Emil, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar partial. Ca urmare, inculpatul Mitrea Remus a încasat în mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societatilor comerciale pe care le controla.
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobanus din cadrul Directiei Silvice Bacau, inculpatul Mitrea Remus a dat inculpatei Maxim Rodica, cu titlu de mita, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si un împrumut banesc, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sa beneficieze de informatii preferentiale în legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv.

În vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatilor.

La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva, pe un termen de 29 de zile, a inculpatului Mitrea Remus (comunicatul nr. 733/VIII/3 din 7 octombrie 2012).

Pentru infractiunile prevazute în Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, retinute în sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei la o alta unitate de parchet.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com