UPDATE FOTO Profesorul Dumitru Tataru va fi înmormântat maine, la Magura

UPDATE: Zeci de persoane din M?gura dar ?i profesori din Bacau l-au condus pe ultimul drum pe profesorul Dumitru Tataru, în ciuda vremii ploioase. Slujba a fost oficiata de doi preoti. Profesorul Dumitru Tataru a fost inmormantat in cimitirul Bisericii „Sfântul Apostol si Evanghelist Ioan“ din Magura. 

Dumitru Tataru s-a stins luni dimineata, iar corpul neînsufletit a fost depus la capela Bisericii „Sfântul Apostol si Evanghelist Ioan“ din Magura. Înmormântarea va avea loc mâine, 26 februarie, de la ora 11.

???????????????????????????????Cunoscutul dascal si publicist bacauan Dumitru Tataru (1936-2015), profesor deInmormantare Dumitru Tataru (6)
istorie si geografie, care a descoperit cel mai mare tezaur de de monede romane, din Moldova, care dateaza din secolele 1 si 2 dupa Hristos, va fi înmormântat în comuna Magura. „A fost adus ieri de la morga si depus la capela noastra. Înmormântarea va începe mâine, de la 11“, a precizat preotul Florin Radu Grigoras.

A descoperit un tezaur de 9 kilograme de argint, în 1976, cu 2830 de monede romane, care au fost depuse la Muzeul „Iulian Antonescu“

Inmormantare Dumitru Tataru (2)Profesorul bacauan si-a desfasurat o buna parte din munca de cercetare împreuna cu elevii. Au fost astfel scoase la iveala vase de lut din ceramica din perioada Cucuteni, la Fulgeris dar si oale din perioada daco-romana. Cea mai mare descoperire de monede de argint din perioada cuceririi Daciei de catre romani a fost facuta la Magura, lânga pârâul Negel, cu ajutorul unui tractor de la CAP, pus sa are pentru a scoate la iveala bogatia trecutului. Lama plugului, povestea profesorul bacauan nu o singura data, a spart vasul, de mari dimensiuni, în care se gasea cel mai mare tezaul de monede. 2830 de monede din argint au fost duse atunci la scoala, iar de acolo la Muzeu, unde au fost inventariate. Pentru descoperirea facuta, profesorul bacauan a primit o felicitare, de la conducerea de atunci a judetului.

Viata profesorului Dumitru Tataru
Dumitru Tataru s-a nascut  în satul Petresti, din comuna bacauana Pâncesti în 1936. A urmat clasele primare în satul Crucenatal iar clasele gimnaziale la scoala din comuna Parince. A urmat Scoala Pedagogica din Bacau ” iar apoi Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Primul loc de munca a fost de instructor de pionieri, la actualul Colegiu National „Ferdinand 1“, fosta Scoala Medie, nr 1. Devine director al scolilor din Fulgeris (unde se afla unul dintre cele mai importante situri arheologice din perioada Cucuteni) si Petrisesti. Din 1969, pâna în 1999, când s-a pensionat, este profesor titular la Scoala nr 2 din Magura. A avut gradul 1 didactic, a primit Diploma de excelenta a Ministerului Educatiei si Cercetarii (2004) si de „Cavaler al Culturii.

Profesorul Dumitru Tataru a fost un neobosit cercetator si colectionar. A adunat, împreuna cu elevii, vestigii arhelogice, monede, documente rare, carto, fotografii vechi si chiar minerale si roci. Acest veritabil tezaur formeaza astazi „Muzeul Scolar Satesc din Magura“, amenajat la Scoala nr 2 din comuna. A publicat articole de specialitate în Steagul Rosu, Ateneu, Catedra, Noi, Tracii, Italia, Desteptarea s.a.. Este coautor al unei culegeri de Geografia României si autor al unor lucrari, ramase, deocamdata în manuscris precum „Altarul de la catedra“, Memoriile unui dascal la tara“ sau a monografiei „Cartea Satului. Magura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com