Istoricul bacauan Ioan Murariu a fost comemorat joi, 10 aprilie, în localitatea natala Cristinesti, din Tinutul Hertei, unde scoala din localitate îi poarta numele. Din Bacau, au participat la eveniment profesorul universitar Ioan Danila (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau), prof. dr. Jean Ciuta, istoric, familia dar si editorul Viorel Cucu, de la Editura Vicovia. Autoritatile din Cristinesti-Botosani încearca sa-i ridice si un bust istoricului bacauan nascut acolo, la propunerea istoricului Jean Ciuta.
Scoala gimnaziala din comuna Cristinesti, judetul Botosani l-a omagiat pe istoricul bacauan dr. Ioan Murariu (n. 20 ianuarie 1937 în satul Damileni, comuna Cristinesti – d. 11 octombrie 2011, Bacau). Evenimentul, pus la punct de profesori, elevi dar si de autoritatile locale din comuna s-a derulat pe parcursul mai multor ore, în cadrul saptamânii „Scoala Altfel“. Preotul Dragos Iftimescu a oficiat slujba de pomenire, dupa care a vorbit si despre implicarea istoricului în viata comunitatii, implicare despre care a vorbit si primarul, Marinica Stredie, care a spus despre istoric: „Traia pentru Cristinesti”.
Profesorul bacauan dr. Jean Ciuta a remarcat faptul ca în judetul Botosani s-au nascut multe genii ale culturii românesti, printre care Mihai Eminescu si George Enescu. „M-a impresionat la Ioan Murariu dragostea fata de aceste tinuturi. El a scris lucrarea Istoria Tinutului Herta pâna în anul 1940, tinut unde a murit primul erou român din al Doilea Razboi Mondial, Ioan Boros, ucis de tancurile sovietive. Ma doare disparitia lui, dar daca ar trai acum s-ar bucura, ca desi s-a stins fizic, el traieste prin mostenirea culturala si spirituala lasata“, a spus istoricul Jean Ciuta.
Profesorul dr. Ioan Danila a venit pentru a aduce mesajul Universitatii „Vasile Alecsandri“. „Sunt onorat ca ma aflu astazi aici, în calitate oficiala. Totodata, vreau sa va felicit pentru modul corect în care îi pronuntati numele istoricului Muráriu, cu accent pe vocala a“, a spus lingvistul bacauan.
Viorel Cucu, de la Editura Vicovia din Bacau, editorul a doua dintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Ioan Murariu („Istoria Tinutului Herta pâna în anul 1940“ si Monografia comunei Cristinesti, scrisa în colaborare cu profesorul etnolog dr. Angela Paveliuc-Olariu) a facut o paralela referindu-se la scriitorul basarabean Andrei Vartic. „Ma bucura ca scoala poarta numele istoricului Murariu. Sunt la a doua experienta de acest gen, dupa ce anul trecut, pe 21 octombrie, scoala din Ialoveni, Republica Moldova a luat numele marelui om de cultura Andrei Vartic, caruia, de asemenea, am avut onoarea sa-i fiu editor“, a spus Viorel Cucu.
Programul pus la punct la Scoala Ioan Murariu a continuat cu un simpozion, la care au vorbit directoarea scolii, prof. Elena Jitariu, despre „Mostenirea cultural-spirituala a profesorului Ioan Murariu“, Oana Darie, despre „Scoala de ieri si de azi“. La final, universitarul Gheorghe Moldoveanu (Universitatea din Suceava) si-a lansat cartea „Dictionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga“, lucrare de mari dimensiuni, realizata pe parcursul a peste trei decenii. Evenimentul dedicat istoricului bacauan s-a încheiat cu un spectacol de exceptie sustinut de elevii coordonati de profesorii Paula Gavriluta si Mihai Codreanu.
Profesorul dr. Ioan Murariu a absolvit, în 1967, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. În urmatorii ani a devenit asistent, apoi lector universitar la Institutul Pedagogic din Bacau (Facultatea de Istorie). Dupa desfiintarea Facultatii de istorie-geografie, profesorul Murariu a predat în învatamântul preuniversitar, în paralel cu continuarea studiilor istorice. În ultimii ani a publicat 14 carti, 142 de articole de popularizare a istoriei românilor, la diferite reviste din tara si a sustinut 92 de comunicari stiintifice. A primit zeci de distinctii din partea mediului academic si a asociatiilor veteranilor de razboi, pentru valoarea lucrarilor dedicate istoriei românilor din Tinutul Herta, înainte si dupa perioada tulbure a ultimului Razboi Mondial.
Ziarul de Garda este unicul ziar care urmareste indeaproape activitatile culturale din Bacau ca si evenimente de interes national.
Felicitari!