Prezenta americanilor in Romania/ Miliarde de dolari investite in toate domeniile de activitate

Astazi, 2 iunie, Ambasada SUA la Bucuresti a prezentat unele rapoarte referitoare la prezenta americana in Romania. Au fost reliefate sumele investite, implicarea in diferite domenii, de la cultura, la programe de asistenta sociala sau Armata. Potrivit centralizarilor, din 1960 pana  in prezent, Guvernul Statelor Unite ale Americii a contribuit cu peste 1,1 miliarde de dolari. In acelasi timp, valoarea contributiei Departamentului de Stat, care a realizat o serie de programe pe teritoriul tarii, este de peste 30 de milioane de dolari. ONG-urile americane au mai contribuit cu peste 200 de milioane de dolari iar companiile au realizat investitii directe de inca 1 miliard de dolari. Materialul prezentat de Ambasada SUA poate fi considerat un exemplu de transparenta in domeniu, dar si un gest pentru castigarea unui plus de simpatie din partea poporului roman.

Discursul Ambasadorului SUA Mark H. Gitenstein cu ocazia lansarii proiectului  hartii prezentei americane in Romania

Doamnelor si domnilor,va multumesc tuturor ca ati venit astazi aici.

Romanii au crezut ca americanii aveau sa vina in Romania in timpul intunecatelor zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial si dupa ce Cortina de Fier s-a lasat peste Europa. Noi, americanii n-am putut sa venim atunci, dar, de la caderea comunismului, recuperam timpul pierdut. Cred ca acum suntem parteneri extraordinari si vom continua sa fim si pe viitor. Suntem impreuna, pentru totdeauna.

Acest proiect a inceput acum un an si jumatate cu o simpla intrebare: “Ce fac americanii in Romania?” Credeam ca va fi simplu sa raspundem, dar nu a fost asa.  Stiam la sosirea mea aici ca urma sa vad numeroase semne ale activitatii americane, insa calatoriile prin tara mi-au oferit o apreciere mult mai complexa a amplorii prezentei americane in Romania. Am vazut nivelul extraordinar de colaborare si parteneriat ca pe o marturie a fortei relatiei noastre bilaterale. Am vazut numeroasele legaturi de afaceri, cooperare militara si proiecte umanitare care unesc laolalta natiunile noastre in cursul actiunii comune pentru a atinge telurile impartasite ale unei societati deschise, o democratie vibranta si respectul pentru drepturile omului.

 

Proiectul hartii a continuat sa se dezvolte pe masura ce incercam sa obtinem mai multe informatii. Am inceput prin a consemna prezenta noastra oficiala in Romania, Ambasada si Colturile Americane (American Corners), raspandite in intreaga tara. I-am rugat apoi pe colegii nostri militari sa ne dea date despre proiectele lor de asistenta umanitara prin care au fost reutilate scoli si spitale. Ne-am indreptat atentia spre voluntarii din Corpul Pacii, care isi daruiesc doi ani din viata pentru a veni sa locuiasca si sa munceasca in satele si orasele din intreaga Romanie. Am cautat companii detinute si administrate de americani si americani de origine romana. Am vorbit cu organizatiile neguvernamentale americane care incearca sa propage idealurile democratice, sa-i ajute pe saraci sau sa ofere calculatoare bibliotecilor de pe tot cuprinsul Romaniei. Am luat toate aceste informatii si le-am pus pe o harta, pentru a ilustra amploarea activitatilor noastre si forta prieteniei dintre noi. Pe masura ce va voi prezenta aceste slide-uri, cred ca veti fi la fel de impresionat ca si mine cu privire la nivelul de cooperare care exista intre tarile noastre.

Incepem cu ambasada noastra de aici, din Bucuresti, unde americanii si dedicatul nostru personal roman lucreaza impreuna. Aproximativ 100 de americani si 300 de romani lucreaza in ambasada de aici, din Bucuresti, si dupa cum stiti, ne pregatim sa ne mutam in septembrie, intr-o noua cladire aproape de Baneasa Mall. Colaboram cu oficiali guvernamentali, presa si ONG-uri pentru a promova interesele americane si a oferi servicii consulare pentru romani si americani.  Toate locatiile americane oficiale sunt redate cu rosu. Avem opt Colturi Americane (American Corners) amplasate de-a lungul si de-a latul Romaniei, majoritatea in biblioteci publice. Aceste Colturi servesc drept centre de resurse pentru ca romanii sa afle informatii despre Statele Unite. Anual peste 30.000 de romani le viziteaza. Incurajam pe toata lumea sa profite de informatiile si programele oferite de Colturile americane.

 

Armata noastra ofera fonduri de dezvoltare comunitara pentru a fi un bun vecin. Proiectele de asistenta umanitara ale armatei sunt redate pe harta cu galben. De exemplu, comunitatile care se invecineaza cu unitati militare au beneficiat de scoli si spitale reutilate. In zonele afectate de inundatii in 2010 au fost oferite pompe de apa. Proiectele de asistenta umanitara ale armatei SUA continua sa se extinda, anul acesta fiind planificate unsprezece astfel de proiecte.

 

Armata americana ofera, de asemenea, instruire pentru a spori capacitatile fortelor armate romane. Am furnizat cursuri de scurta durata pentru dezvoltarea anumitor aptitudini, iar sute de reprezentati ai armatei romane au urmat cursuri de instructie generala pentru ofiteri.  Acestia au fost in SUA in peste o mie de programe de schimb de experienta in ultimii 20 de ani. Statele Unite sunt profund recunoscatoare pentru ajutorul dat de armata romana in Irak si Afganistan. Dorim ca romanii care lupta cot la cot cu noi sa fie cat se poate de bine pregatiti si aparati.

O alta forma de activitate americana in Romania o reprezinta Corpul Pacii, a carui prezenta este redata cu albastru. Anul acesta marcheaza o serie de aniversari importante pentru Corpul Pacii: douazeci de ani de activitate in Romania si cincizeci de ani de la infiintarea Corpului Pacii. In Romania, au activat 1.040 de voluntari care au predat limba engleza, au lucrat la proiecte de mediu sau au ajutat ONG-urile si administratiile locale sa se dezvolte.  La ora actuala, sunt 87 de voluntari in 31 de judete.

Investitiile americane directe in Romania continua sa creasca pe masura ce sunt anuntate noi investitii, iar cele existente se extind. Numai incepand din 2008 si pana in prezent, companiile americane au anuntat planuri de investitii viitoare in Romania in valoare de 1,2 miliarde de dolari. Peste 100 de companii americane prezente aici au peste 15.000 de angajati romani.   Companiile sunt redate cu verde si majoritatea sunt concentrate in Bucuresti. Companiile americane sunt implicate intr-o mare diversitate de activitati, care includ tehnologia informatiei, agricultura si alimentatie, fabricarea de autovehicole, asigurari, fonduri de investitii si produse de larg consum.

 

Activitatea ONG-urilor este redata cu portocaliu pe harta. Cateva exemple de entitati americane includ piese “grele” cum sunt World Vision, German Marshall Fund, Soros, Habitat for Humanity si Fundatia Romano-Americana. Aceste grupuri nonprofit lucreaza pentru a crea o societate mai puternica si mai dreapta in Romania. In orice moment, in Romania sunt intre 500 si 600 de voluntari americani.

O contributie deosebit de importanta la prezenta americana este redata cu violet – Fundatia Bill si Melinda Gates. Ei au dat 27 milioane de dolari prin proiectul lor intitulat Biblionet, care va oferi calculatoare unui numar de 1.600 biblioteci publice din toata Romania. In plus, proiectul Biblionet ofera instruire pentru bibliotecari astfel incat romanii din catunuri izolate sa poata profita de avantajul de a fi conectati cu lumea prin internet. As adauga ca acestia vor putea participa direct la programele e-guvernare derulate de Guvernul Romaniei. Va incurajez sa aflati mai multe detalii despre prezenta americana in Romania de pe pagina noastra web http://romania.usembassy.gov/. Exista un link in partea dreapta a paginii, cu harta Romaniei si sintagma “Impreuna pentru totdeauna” scrisa pe harta. Dati click pentru a accesa sectiunea referitoare la Prezenta americana in Romania de pe site-ul nostru. Gasiti aici informatii noi si actualizate, precum si link-uri catre harta. In josul paginii veti vedea sectiunea care va gazdui in fiecare luna profiluri ale unor americani care lucreaza in Romania.

Primul cetatean american al carui profil il prezentam este Leslie Hawke de la Ovidiu Rom.  Leslie a fost voluntar al Corpului Pacii si s-a indragostit atat de tare de Romania incat a ramas aici pentru a-i ajuta pe copiii romi sa mearga la scoala. Suntem foarte mandri de munca lui Leslie si credem ca este cat se poate de nimerit ca ea sa fie prima persoana din seria noastra de profiluri.  Vom continua sa reinnoim aceasta sectiune a website-ului nostru, o data pe luna, cu profiluri de cetateni americani care deruleaza aici proiecte similare.

 

Revenim la harta pe care o vedeti in brosura, care ilustreaza amploarea prezentei americane in Romania.  Dupa cum vedeti, activitati americane sunt in toate judetele si sunt raspandite de-a lungul si de-a latul tarii.

 

Va incurajez pe toti sa cititi site-ul nostru pentru a afla mai multe infomatii si pentru a vedea profilurile lunare ale unor americani care lucreaza in Romania. Avem, de asemenea, brosuri si fise informative pentru diferite sectoare. Proiectul hartii nu este static, el va continua sa creasca pe masura ce noi ne vom mari prezenta aici in Romania. Vom continua sa-l imbogatim cu noi informatii pe masura trecerii timpului si atunci cand aflam despre proiecte noi sau incepem noi activitati. O data cu trecerea anilor, sunt increzator ca relatia dintre tarile noastre va continua sa devina tot mai puternica si mai stransa. Romania si Statele Unite sunt cu adevarat impreuna, pentru totdeauna. Va multumesc pentru atentie.

 

Prezenta SUA in Romania

 

VALOAREA CONTRIBUTIEI GUVERNULUI SUA: circa 1,1 miliarde din 1960 pana in prezent

 

Programe ale Departamentului de Stat – peste 30 de milioane de dolari

 

Programe de diplomatie publica: 24,9 milioane de dolari din 1960 pana in prezent

 

Schimburi culturale din 1960 pana in prezent: 17,5 milioane de dolari pentru programe la care au participat 4.000 de persoane

§  Beneficiari ai burselor Fulbright din 1960 pana in prezent: 1.025 de americani si 1.974 de romani (8,8 milioane de dolari din 2000 pana in prezent)

§  Programe de finantare pentru proiecte culturale/academice: 2 milioane de dolari din 1998 pana in prezent

§  Specialisti in predarea limbii engleze/profesori de limba engleza: 13 specialisti sau profesori de limba engleza (710.000 de dolari)

§  Programul International Visitor Leadership („Vizitatori internationali”): 690 de participanti au mers in SUA din 1990 pana in prezent (5 milioane de dolari)

§  Proiecte TV Co-op: 6 proiecte din 1995 pana in prezent (90.000 de dolari)

§  Experti americani care sustin prelegeri pe diverse teme: 207 experti din 1998 pana in prezent (820.000 de dolari)

§  Voluntary Visitors („Vizitatori voluntari”): 14 din 2003 pana in prezent (80.000 de dolari)

 

American Corners in opt orase: 730.000 de dolari din 2005 pana in prezent

Bacau, Bucuresti, Baia Mare, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara (cel de-al noualea American Corner va fi inaugurat la Targu Mures in 2011). Aceste centre, situate de obicei in biblioteci publice sau universitare, ofera o diversitate de resurse cu privire la subiecte legate de America precum: predarea limbii engleze, literatura, istorie, guvern, diversitate culturala, arta, mediu si materiale de referinta. Activitati desfasurate: asistenta in cercetare privind SUA, prelegeri, discutii, seminare, expozitii, consiliere educationala pentru studii in SUA.

 

Donatii de carte: din 1990 pana in prezent au fost donate peste 8.000 de volume, cu o valoare de 200.000 de dolari

 

Finantare pentru proiecte democratice: din 1994 pana in prezent s-a acordat finantare in valoare de 6,42 de milioane de dolari (pentru 408 proiecte)

Programul de finantare a fost demarat in 1994, fiind gandit ca un mecanism flexibil care sa ofere ambasadelor SUA posibilitatea de a sustine initiative ce contribuie la asigurarea unor sisteme politice si economice mai deschise, mai competitive si la protectia drepturilor omului. Prin intermediul sau au fost sustinute organizatii independente, neguvernamentale, apolitice, non-profit in eforturile lor de a promova democratia prin activitati legate de drepturile omului, dezvoltare a mass-mediei, educatie civica, reforma a sistemului judiciar, reforme de piata, dezvoltare a institutiilor democratice, sanse egale, combatere a traficului de persoane si lupta impotriva coruptiei.

 

Programe in domeniul aplicarii legii: 5,2 milioane din 1995 pana in prezent

Menite sa contracareze amenintarea crescanda reprezentata de infractionalitatea internationala, sa consolideze institutiile nationale de aplicare a legii si sa favorizeze cooperarea globala, din 2000 pana in prezent s-a contribuit cu 2,68 de milioane de dolari la proiecte de pregatire si asistenta in domeniul combaterii criminalitatii informatice (850.000 de dolari), combatere a traficului de droguri (630.000 de dolari), academii de politie (200.000 de dolari) si dezvoltare a institutiilor de aplicare a legii (1 milion de dolari).

 

U.S. Agency for International Development (USAID): peste 620 de milioane de dolari (1990-1998)

Initial s-a oferit asistenta financiara si tehnica pentru ajutor umanitar, reconstructie economica si consolidarea societatii civile. Ulterior au fost finantate proiecte privind: protectia mediului, imbunatirea guvernarii democratice, reformarea statului de drept, imbunatatirea asistentei medicale acordate femeilor, reformarea sistemului de protectie a copilului, asigurarea unei mai bune pregatiri pentru dezastre si a unei mai bune asistente umanitare in caz de dezastru.

 

Voluntarii Corpului Pacii (Peace Corps): 38,5 milioane de dolari din 1991 pana in prezent

1.040 de voluntari ai Corpului Pacii au lucrat in Romania de la initierea programului, in 1991. In prezent, 87 de voluntari lucreaza in 31 de judete la proiecte de dezvoltare a capacitatii organizationale la nivel comunitar, proiecte de mediu si predare a limbii engleze in scoli.

 

Departamentul Apararii al SUA: peste 340 de milioane de dolari

 

Asistenta umanitara si proiecte comunitare: 6,5 milioane de dolari din 1996 pana in prezent

Fortele armate ale SUA au renovat gradinite, scoli si spitale din cele mai dezavantajate zone din Romania si au donat pompe in valoare de 40.000 de dolari pentru zonele afectate de inundatii in 2010. Bugetul anual are o valoare de aproximativ 850.000 de dolari. Pentru anul 2011 au fost deja aprobate 11 proiecte.

 

Alte programe: peste 334 de milioane de dolari din 1993 pana in prezent

Guvernul SUA a finantat achizitia de echipament, servicii si pregatire militara americane pentru a sustine stabilitatea regionala si a imbunatati capacitatea de aparare a Romaniei. In fiecare an, trimite ofiteri romani si personal angajat pe baza de contract la unul dintre colegiile de razboi americane pentru studii aprofundate si studii de securitate ori pentru cursuri de specializare profesionala de durata mai scurta. Fortele armate americane participa impreuna cu fortele armate romane la exercitii comune si schimburi de personal. Se folosesc fonduri suplimentare pentru antrenarea si dotarea cu echipament a fortelor armate romane in vederea operatiunilor militare si de stabilizare post-conflict la care participa fortele americane. In plus, fortele armate americane au oferit spre utilizare trupelor romane din Afganistan 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP) in valoare de 60 de milioane de dolari. Vehiculele protejeaza soldatii impotriva atacurilor cu dispozitive explozive si a ambuscadelor, cauza numarul unu a deceselor in teatrele de operatiuni.

 

Departamentul Energiei al SUA: 61,5 milioane de dolari

Printre proiectele realizate se numara: programul de asistenta a politiei/asistenta pentru control la frontiera pe cinci ani (2010-2014) cu o valoare de 50 de milioane de dolari; proiectul din 2009 de evacuare a excedentului de uraniu puternic imbogatit din epoca sovietica, cu o valoare de 11,5 milioane de dolari.

 

Departamentul de Justitie al SUA/FBI: 4,6 milioane de dolari din 2007 pana in prezent

FBI si Politia Romana lucreaza impreuna permanent pentru a combate cele mai grave infractiuni care afecteaza Romania si Statele Unite ale Americii. Pentru o mai buna sustinere a parteneriatului privind aplicarea legii, un agent FBI colaboreaza cu Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate a Politiei Romane la cercetari comune in cazul infractiunilor informatice care implica Romania. De asemenea, SUA contribuie cu personal la functionarea Centrului SECI. FBI a efectuat cursuri de pregatire pe diverse teme (tehnici de investigatie, pornografie infantila, trafic de fiinte umane, trafic de substante narcotice, criminalitate informatica, coruptie publica, spalare de bani, falsificare, contrafacere si frauda cu carti de credit) pentru personalul responsabil cu aplicarea legii.

 

Agentia Americana Antidrog (DEA):

DEA are un parteneriat strans si o colaborare profesionala excelenta cu autoritatile romane. Multe anchete comune desfasurate impreuna cu Biroul DEA din Atena, Grecia, Biroul DEA din cadrul SECI, procurori si ofiteri de politie romani s-au finalizat cu succes, ducand la destructurarea unor organizatii internationale de trafic de droguri si a altor grupuri de crima organizata si la intreruperea activitatilor acestora. Pe langa operatiunile desfasurate impreuna cu autoritatile romane, DEA finanteaza de asemenea programe de pregatire pentru acestea. S-a oferit pregatire privind: descoperirea traficului ilegal de substante narcotice, spalare de bani, organizarea bunurilor obtinute in mod ilegal, identificarea rutelor de transport de droguri, recunoasterea tehnicilor de contrabanda si identificarea si anihilarea organizatiilor de trafic de droguri. Se intentioneaza organizarea de noi seminare de pregatire.

 

 

PREZENTA NEGUVERNAMENTALA AMERICANA (ONG-uri): 203 milioane de dolari

 

Programul IREX-Biblionet al Fundatiei Bill si Melinda Gates: 27 de milioane de dolari

Demarat in 2009, acest proiect pe cinci ani va asigura calculatoare si laptopuri, precum si software in valoare de 15 milioane de dolari pentru 1.600 de biblioteci, dar si pregatire de specialitate pentru mai mult de 3.000 de bibliotecari. Pana in mai 2011, s-au donat 3.987 de computere unui numar de 921 de biblioteci din 37 de judete.

 

Fondul German Marshall/Balkan Trust for Democracy: 1,45 de milioane de dolari din 2003 pana in prezent

S-a participat cu finantare la 61 de proiecte nationale si regionale de dezvoltare a societatii civile.

 

Fondul German Marshall/Black Sea Trust for Regional Cooperation: 1,13 milioane de dolari

Din 2008 pana in prezent s-au acordat finantari regionale pentru 31 de organizatii din Romania pentru proiecte de dezvoltare a societatii civile.

 

Habitat for Humanity: 13 milioane de dolari din 1996 pana in prezent

1.769 de familii au fost ajutate

933 de case au fost reparate

671 de case au fost reconstruite dupa inundatii masive

440 de case noi au fost construite

 

 

 

Junior Achievement: 326.000 de dolari din 2008 pana in prezent

Incepand cu anul 2010, cu sponsorizarea Romanian-American Foundation, 31 de voluntari ai Junior Achievement au desfasurat proiecte menite sa-i invete cum sa planifice si sa conduca o afacere.

 

Romanian-American Foundation: capital de 150 de milioane de dolari

A fost infiintata in 2010 ca un dar din partea poporului american pentru poporul roman.

 

United Way: 2,5 milioane de dolari din 2004 pana in prezent pentru proiecte privind serviciile comunitare

 

 

PREZENTA COMPANIILOR AMERICANE: 1 miliard de dolari* si continua sa creasca

 

Aproape 100 de companii americane au investit in Romania din 1990 pana in prezent si asigura circa 15.000 de locuri de munca si experienta profesionala pentru manageri si angajati romani. Printre sectoarele cheie se numara: industria IT si cea a serviciilor, industria auto, industria alimentara si agricultura, industria bancara, industria asigurarilor, industria hoteliera, fondurile de investitii, industria manufacturiera si bunurile de consum.

 

Printre cele mai importante companii americane se numara:

 

Advent Central and Eastern Europe               Johnson Controls

AIG New Europe Fund                                  Kodak

Alcoa                                                               Met Life

Bunge                                                              Microsoft

Cargill                                                             New Century Holding

Citibank                                                          Office Depot

Coca-Cola                                                       Oracle

Cooper Cameron                                             Pepsico

Delphi Packard                                               Philip Morris

EuroTire                                                          Procter and Gamble

Ford                                                                Qualcomm

General Electric                                              Sigma Bleyzer

GE Money                                                      Smithfield Foods

Hewlett Packard                                             Timken

Hoeganaes                                                       UPC

Honeywell Garrett                                          Visa

IBM                                                                Washington International Group/URS

 

 

PESTE 60 DE ONG-uri de origine americana au contribuit cu circa 203 milioane de dolari la sustinerea proiectelor pe care le desfasoara in Romania. Printre aceste organizatii se numara:

 

Fundatia Bill si Melinda Gates, programul IREX-Biblionet: 27 de milioane de dolari

Demarat in 2009, acest proiect pe cinci ani va asigura calculatoare si laptopuri, precum si software in valoare de 15 milioane de dolari pentru 1.600 de biblioteci, dar si pregatire de specialitate pentru mai mult de 3.000 de bibliotecari. Pana in mai 2011, s-au donat 3.987 de computere unui numar de 921 de biblioteci din 37 de judete.

 

Habitat for Humanity: 13 milioane de dolari din 1996 pana in prezent

1.769 de familii au fost ajutate, 933 de case au fost reparate si s-au construit 440 de case noi. Dupa inundatii masive in Moldova si alte regiuni ale tarii, s-au reconstruit 671 de case. In plus, s-a construit o scoala in judetul Botosani si s-au deschis doua centre de resurse Habitat (in Margineni, judetul Bacau si in Dorohoi) pentru a le oferi familiilor materiale de constructie si asistenta tehnica la repararea caselor. Comunitati ajutate: Baia Mare, Donesti, Oradea, Nojorid, Remeti, Pietroasa, Vascau, Cluj-Napoca, Turda, Bistrita, Magiresti, Moinesti, Ghiroda, Tecuci, Buchin, Pitesti, Chiojedeanca, Albesti-Paleologu, Craiova, Dobresti, Oncesti, Cochirleni, Medgidia si altele.

 

Romanian American Foundation: capital de 150 de milioane de dolari

A fost infiintata in 2010 ca un dar din partea poporului american pentru poporul roman.

 

Junior Achievement: 326.000 de dolari din 2008 pana in prezent

Incepand cu anul 2010, cu sponsorizarea Romanian-American Foundation, 31 de voluntari ai Junior Achievement au desfasurat proiecte menite sa-i invete cum sa planifice si sa conduca o afacere. S-au desfasurat programe in: Borsa, Radauti, Falticeni, Hadesti, Saveni, Ionaseni, Alesd, Turda, Caianu Mic, Toplita, Galautas, Targu Frumos, Iasi, Almas, Deva, Geoagiu-Bai, Medias, Rasnov, Targu Secuiesc, Tarlungeni, Targu Jiu, Motru, Corcova, Pietari Bunesti, Tatarani, Manesti, Targoviste, Corabia, Voluntari, and Fetesti.

 

Fondul German Marshall/Balkan Trust for Democracy: 1,45 milioane de dolari din 2003 pana in prezent

S-a participat cu finantare la 61 de proiecte nationale si regionale pentru dezvoltarea societatii civile.

 

Fondul German Marshall/Black Sea Trust for Regional Cooperation: 1,13 milioane de dolari

Din 2008 pana in prezent s-au acordat finantari regionale pentru 31 de organizatii din Romania pentru proiecte pentru dezvoltarea societatii civile.

 

Charles Stewart Mott Foundation:  120.000 de dolari (pentru programe privind societatea civila)

 

Organizatii filantropice internationale ale Bisericii Ortodoxe: 4,46 milioane de dolari (proiecte umanitare, programe privind societatea civila)

 

Open Society Institute (Fundatia Soros): 2,64 milioane de dolari (proiecte pentru dezvoltarea societatii civile, proiecte educationale)

 

United Way: 2,5 milioane de dolari din 2004 pana in prezent pentru proiecte privind serviciile comunitare

PREZENTA COMPANIILOR AMERICANE: 1 miliard de dolari* si continua sa creasca

 

Investitiile americane directe in Romania: aproape 1 miliard de dolari din 1990 pana in prezent, conform statisticilor oficiale romanesti. Aceasta suma continua sa creasca pe masura ce se anunta noi investitii si se extind investitiile deja existente.

 

Aproape 100 de companii americane au investit in Romania din 1990 pana in prezent si asigura circa 15.000 de locuri de munca si experienta profesionala pentru manageri si angajati romani.

 

Aceste investitii s-au realizat in principal in: industria IT si cea a serviciilor, industria auto, industria alimentara si agricultura, industria bancara, industria asigurarilor, industria hoteliera, fondurile de investitii, industria manufacturiera si bunurile de consum. SUA ocupa locul 10 in topul investitorilor straini din Romania, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta, Grecia, Cipru, Italia, Elvetia si Spania. Investitiile care au drept sursa SUA reprezinta 2,6% din totalul investitiilor straine directe din Romania. Cu toate acestea, fiindca statisticile oficiale nu reflecta in totalitate tendinta companiilor americane de a investi prin intermediul filialelor straine, in special a celor din Europa, suma reala este mai mare.

 

Printre cele mai importante companii americane se numara:

 

Advent Central and Eastern Europe               Johnson Controls

AIG New Europe Fund                                  Kodak

Alcoa                                                               Met Life

Bunge                                                              Microsoft

Cargill                                                             New Century Holding

Citibank                                                          Office Depot

Coca-Cola                                                       Oracle

Cooper Cameron                                             Pepsico

Delphi Packard                                               Philip Morris

EuroTire                                                          Procter and Gamble

Ford                                                                Qualcomm

General Electric                                              Sigma Bleyzer

GE Money                                                      Smithfield Foods

Hewlett Packard                                             Timken

Hoeganaes                                                       UPC

Honeywell Garrett                                          Visa

IBM                                                                Washington International Group/URS

 

 

 

PROGRAME ALE DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA IN DOMENIUL APLICARII LEGII: 5,2 milioane de dolari din 1995 pana in prezent

 

Proiectele de pregatire si asistenta in domeniul aplicarii legii in Romania au fost demarate in 1995 de catre Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, birou ce reprezinta principala institutie guvernamentala americana responsabila cu dezvoltarea de politici si administrarea de programe de combatere a criminalitatii internationale. Fondurile oferite in sprijinul acestei initiative cu scopul de a consolida capacitatile Romaniei in domeniul aplicarii legii au fost folosite pentru programe de combatere a traficului de stupefiante, a criminalitatii informatice, pentru organizarea de academii de politie, pentru programe de management si conducere. S-au organizat peste 200 de seminare, conferinte, ateliere de lucru si vizite de schimb pentru ofiteri si anchetatori din intreaga Romanie si s-a donat sectiilor de politie din toate cele 41 de judete echipament de specialitate in valoare de peste 1,2 milioane de dolari.

 

Programele de asistenta in domeniul aplicarii legii ce au inregistrat succese operationale exceptionale au fost finantate printr-un mecanism de cooperare bilaterala dintre Guvernul SUA si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania (Scrisoarea de Intelegere privind controlul drogurilor si aplicarea legii). Aceste proiecte menite sa contracareze amenintarea crescanda reprezentata de criminalitatea internationala, sa consolideze institutiile romanesti de aplicare a legii si sa incurajeze cooperarea globala au vizat:

 

Criminalitatea informatica – 850.000 de dolari

Cu asistenta logistica si tehnica primita prin programul INL, Inspectoratul General al Politiei Romane a infiintat si a dezvoltat una dintre cele mai dinamice directii ale sale, cu capacitati extraordinare de ancheta in lupta impotriva criminalitatii informatice. Prin cooperare bilaterala eficienta cu agentiile americane de aplicare a legii si printr-o operabilitate crescuta, aceasta divizie specializata a avut o contributie importanta in lupta impotriva unei amenintari majore la adresa persoanelor si a companiilor. Din 2004 pana in prezent s-au organizat 12 programe de pregatire si cinci editii anuale ale Conferintei Nationale a specialistilor in domeniul criminalitatii informatice si s-a donat echipament in valoare de 430.000 de dolari tuturor diviziilor locale de lupta impotriva criminalitatii informatice din Romania.

 

Combaterea traficului de droguri – 630.000 de dolari

Programul de combatere a traficului de droguri a imbunatatit capacitatea Politiei Romane de a identifica si ancheta grupurile infractionale, de a desfasura operatiuni sub acoperire si de a analiza in mod eficient informatiile secrete. Donatiile de echipament facute tuturor sectiilor de politie locale din intreaga Romanie (in valoare de 525.000 de dolari) si programele periodice de pregatire cu anchetatori (peste 30 de evenimente origanizate din 2002 pana in prezent) au dus la dezvoltarea unui parteneriat exceptional cu agentiile americane de aplicare a legii si la realizarea unora dintre cele mai mari capturi de droguri din istoria acestei regiuni.

Academii de politie – 200.000 de dolari

Unul dintre obiectivele programelor INL a fost cresterea profesionalismului academiilor romanesti de aplicare a legii prin promovarea imbunatatirii programei de predare, asigurarea mai multor cunostinte despre tehnicile moderne de instruire a politistilor, dezvoltarea de capacitati de formare si furnizarea de echipament si materiale de formare in vederea imbunatatirii infrastructurii.

 

Dezvoltarea institutiilor de aplicare a legii – 1 milion de dolari

Componenta de conducere are un rol esential in Programul de dezvoltare a institutiilor de aplicare a legii pentru Romania. Scopul sau este sustinerea Inspectoratului General al Politiei Romane in eforturile sale de descentralizare a autoritatii decizionale. Peste 100 de manageri de nivel mediu din orase si municipii au participat la sesiuni de pregatire de formatori pe tema „Conducerea organizatiilor de aplicare a legii in secolul XXI” in scopul Referitor la transportul in oras in NY se merge cu metroul si cu taxiul. Nu te teme sa ieii un taxi in NY pe distante scurte nu este foarte scump insa daca ai nevoie de taxi intre orele 3:30-5PM nu prea poti gasi nimic ca isi schimba tura si nu mai opresc. Eu sunt adepta mersului pe jos, ceea ce e posibil in NY daca nu e frig (apropo cand vei veni?) acum de exemplu a fost furtuna de zapada care a acoperit complet orasul.  Metroul este 2$ o calatorie. Nu iti recomand autobuze. De la metrou cumperi o harta a NY-ului cu cativa dolari care iti este de foarte mare folos. manhattan este impartit in Avenues 9care vin vertical de la 1st la 9th cred si apoi orizontal sunt strazile numerotate. 5th avenue imparte Manhattan in West si East – e foarte usor sa te ghidezi.deprinderilor necesare unei conduceri eficiente. Fiind cea mai mare din tara, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a fost principala beneficiara a acestui program de asistenta si prima care a aplicat o noua abordare in ceea ce priveste conducerea si practicile de aplicare a legii. Patruzeci si patru de sefi de sectii de politie, manageri si coordonatori de unitati au fost pregatiti sa invete alti manageri din cadrul organizatiei despre conducere, inteligenta emotionala si abilitati de comunicare si sa integreze unele dintre aceste concepte in procedurile institutiei. In cadrul acestui program, in 2010 s-a organizat primul seminar dedicat in exclusivitate femeilor manager din politie, iar succesul acestei initiative a dus la repetarea ei la cateva academii de formare din intreaga lume.

 

Academia Internationala de Politie – 207 absolventi din 1995 pana in prezent

Academia Internationala de Politie (ILEA) din Budapesta, Ungaria este cel mai important centru de pregatire din Europa Centrala specializat in programe privind criminalitatea internationala, terorismul international, statul de drept si modele de conducere. Romania a fost una dintre primele tari care s-au alaturat programului ILEA in 1995 si in prezent ocupa locul cinci in regiune ca numar de absolventi. Printre absolventi se numara ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Inspectoratului General al Politiei Romane de Frontiera, ai Jandarmeriei Romane, ai Serviciului de Protectie si Paza si ai Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Referitor la transportul in oras in NY se merge cu metroul si cu taxiul. Nu te teme sa ieii un taxi in NY pe distante scurte nu este foarte scump insa daca ai nevoie de taxi intre orele 3:30-5PM nu prea poti gasi nimic ca isi schimba tura si nu mai opresc. Eu sunt adepta mersului pe jos, ceea ce e posibil in NY daca nu e frig (apropo cand vei veni?) acum de exemplu a fost furtuna de zapada care a acoperit complet orasul.  Metroul este 2$ o calatorie. Nu iti recomand autobuze. De la metrou cumperi o harta a NY-ului cu cativa dolari care iti este de foarte mare folos. manhattan este impartit in Avenues 9care vin vertical de la 1st la 9th cred si apoi orizontal sunt strazile numerotate. 5th avenue imparte Manhattan in West si East – e foarte usor sa te ghidezi.Referitor la transportul in oras in NY se merge cu metroul si cu taxiul. Nu te teme sa ieii un taxi in NY pe distante scurte nu este foarte scump insa daca ai nevoie de taxi intre orele 3:30-5PM nu prea poti gasi nimic ca isi schimba tura si nu mai opresc. Eu sunt adepta mersului pe jos, ceea ce e posibil in NY daca nu e frig (apropo cand vei veni?) acum de exemplu a fost furtuna de zapada care a acoperit complet orasul.  Metroul este 2$ o calatorie. Nu iti recomand autobuze. De la metrou cumperi o harta a NY-ului cu cativa dolari care iti este de foarte mare folos. manhattan este impartit in Avenues 9care vin vertical de la 1st la 9th cred si apoi orizontal sunt strazile numerotate. 5th avenue imparte Manhattan in West si East – e foarte usor sa te ghidezi.

 

Agentia Americana Antidrog (DEA)

DEA are un parteneriat strans si o colaborare profesionala excelenta cu autoritatile romane. Multe anchete comune desfasurate impreuna cu Biroul DEA din Atena, Grecia, Biroul DEA din cadrul SECI, procurori si ofiteri de politie romani s-au finalizat cu succes, ducand la destructurarea unor organizatii internationale de trafic de droguri si a altor grupuri de crima organizata si la intreruperea activitatilor acestora.

 

Pe langa operatiunile desfasurate impreuna cu autoritatile romane, DEA finanteaza de asemenea programe de pregatire pentru acestea. S-a oferit pregatire privind: descoperirea traficului ilegal de substante narcotice, spalare de bani, organizarea bunurilor obtinute in mod ilegal, identificarea rutelor de transport de droguri, recunoasterea tehnicilor de contrabanda si identificarea si anihilarea organizatiilor de trafic de droguri.

 

Programe ale BIROULUI FEDERAL DE INVESTIGATII (FBI): 4,6 milioane de dolari din 2007 pana in prezent

 

FBI, care face parte din Departamentul de Justitie al SUA si Politia Romana lucreaza impreuna permanent pentru a combate cele mai grave infractiuni care afecteaza Romania si Statele Unite ale Americii. Pentru o mai buna sustinere a parteneriatului privind aplicarea legii, un agent FBI colaboreaza cu Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate a Politiei Romane la cercetari comune in cazul infractiunilor informatice care implica Romania. De asemenea, SUA contribuie cu personal la functionarea Centrului SECI. Costurile asigurarii acestor experti s-au ridicat la 3,4 milioane de euro.

 

In 2010, FBI a furnizat Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate echipament IT pentru anchetarea si punerea sub acuzare a infractorilor cu o valoare de aproximativ 20.000 de dolari.

 

FBI si Politia Romana au colaborat la peste 100 de anchete comune privind o diversitate de infractiuni, anchete ce au condus la arestarea a 341 de persoane in Romania. Pana in acest moment, instantele romanesti condamnasera peste 50 dintre cei arestati si hotarasera retrocedarea unei sume de 1,2 milioane de dolari persoanelor pagubite.

 

Un exemplu de cooperare intre FBI si Politia Romana este anchetarea unei grupari de crima organizata care opera in Romania si in SUA si a deposedat peste 1.000 de persoane din Statele Unite de aproximativ 3 milioane de dolari prin intermediul unor scheme de frauda informatica. In aprilie 2010, cu sprijinul FBI, 700 de ofiteri de politie romani au arestat 50 de membri ai acestei grupari si au executat 100 de mandate de perchezitie. Aceasta a fost una dintre cele mai ample operatiuni ale politiei din istoria Romaniei si ilustreaza remarcabilul nivel de cooperare dintre institutiile de aplicare a legii din SUA si din Romania.

 

Programe de formare: 1,16 milioane de dolari

 

FBI a finantat participarea a 28 de reprezentanti ai institutiilor romanesti de aplicare a legii la Academia Nationala a FBI, un program de management al institutiilor de aplicare a legii cu durata de 13 saptamani organizat la Academia FBI de la Quantico, din statul Virginia. Participantilor li se acorda credite transferabile pentru un program de studii aprofundate la Universitatea din Virginia. Costul pregatirii fiecarui participant se ridica la aproximativ 20.000 de dolari, suma totala fiind de 560.000 de dolari.

 

2010-2011:

 

– In mai si iunie 2011 sunt programate sa aiba loc la Skopje, in Macedonia, doua sesiuni de formare privind obiectele de arta si antichitatile, idenficarea de informatori si tehnici de ancheta sofisticate. 40.000 de dolari

 

– Un elev de liceu din Romania va participa la programul FBI National Academy Youth Leadership. 15.000 de dolari

 

– FBI a trimis un ofiter din cadrul Politiei Romane la un program de formare intensiv, de o luna in SUA, ca parte a programului anual al FBI, International Crimes Against Children Task Force. Acest ofiter conduce acum initiativa Crimes Against Children Romania (de lupta impotriva pornografiei infantile) 25.000 de dolari

 

– Cinci romani au participat la un program de reimprospatare a cunostintelor cu durata de o saptamana destinat absolventilor europeni ai Academiei Nationale a FBI si sponsorizat de catre Departamentul Apararii al SUA si FBI. 50.000 de dolari

 

– Instructorii FBI impreuna cu Defense Threat Reduction Agency din cadrul Departamentului Apararii al SUA au desfasurat un curs de pregatire informatica de baza la Academia Romana de Politie din Bucuresti. 15.000 de dolari.

 

– Un roman a participat la un curs de pregatire cu privire la explozibili si dispozitive explozive improvizate organizat de FBI. 20.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat participarea a doi ofiteri romani la Conferinta Internationala cu privire la Securitatea Informatica sustinuta de unii dintre cei mai buni experti din lume in materie de securitate. 6.000 de dolari.

 

– FBI a invitat doi ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii si unul din cadrul Politiei Romane la Digital Crimes Consortium de la Montreal, din Canada. La acest program de pregatire au participat experti in securitate informatica si ofiteri responsabili cu aplicarea legii. De cinci ani, Microsoft, FBI si National Cyber Forensics and Training Alliance sponsorizeaza in comun aceasta conferinta de formare care se concentreaza asupra metodologiilor actuale privind lupta impotriva criminalitatii informatice. In cadrul conferintei se abordeaza cazuri concrete si se deschid noi cazuri pe baza informatiilor oferite de companii. Se evidentiaza metodele folosite in cazurile rezolvate cu succes. In fiecare an se abordeaza cazuri de infractiuni informatice cu originea in Romania. 2.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat crearea a doua forumuri destinate schimbului de informatii secrete cu privire la amenintari si subiecte de ingrijorare comune. 15.000 de dolari

 

– Trei ofiteri de politie romani au participat la programul regional de formare in materie de afaceri interne si investigatii, sponsorizat de SECI impreuna cu FBI si desfasurat la Skopje, in Macedonia. 20.000 de dolari

 

– Trei ofiteri de politie romani au participat la programul regional de formare in materie de etica si conducere sponsorizat de SECI impreuna cu FBI si desfasurat la Skopje, in Macedonia. 20.000 de dolari

 

– Trei ofiteri de politie romani au participat la programul regional de formare in materie de coruptie sponsorizat de SECI impreuna cu FBI si desfasurat la Skopje, in Macedonia. 20.000 de dolari

 

– Trei ofiteri de politie romani au participat la programul regional de formare in materie de intervievare a victimelor minore sponsorizat de SECI impreuna cu FBI si desfasurat la Skopje, in Macedonia. 20.000 de dolari

 

– Guvernul SUA a participat cu finantare la organizarea Conferintei nationale a specialistilor in domeniul combaterii criminalitatii organizate la Constanta, din septembrie 2010 (250 de participanti) si a Conferintei nationale a specialistilor in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice de la Sibiu, din octombrie 2010 (150 de participanti). 8.000 de dolari

 

2009-2010:

 

– Trei ofiteri ai Politiei Romane si ai Autoritatii Nationale a Vamilor au participat la sase sesiuni regionale de formare pe urmatoarele teme: spalare de bani, furt de vehicule, combaterea fraudelor cu carti de credit, combaterea traficului de droguri, combaterea traficului de persoane si combaterea falsificarii si contrafacerii, sponsorizate de SECI impreuna cu FBI si desfasurate la Skopje, in Macedonia. 20.000 de dolari

 

– FBI a fost singurul sponsor care a finantat participarea a 35-40 de ofiteri ai Politiei Romane si ai Autoritatii Nationale a Vamilor la o conferinta privind combaterea traficului de persoane, organizata la Brasov, in Romania. 50.000 de dolari

 

2008-2009:

 

– Ofiteri ai Politiei Romane si ai Autoritatii Nationale a Vamilor au participat la programul regional SECI de formare in materie de combatere a criminalitatii transfrontaliere sponsorizat de FBI si desfasurat la Florina, in Grecia. 20.000 de dolari

 

Ofiteri ai Politiei Romane au participat la programul regional de formare in materie de combatere a coruptiei, organizat de SECI, sponsorizat de FBI si desfasurat la Sofia, in Bulgaria. 20.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat participarea a 35-40 de ofiteri ai Politiei Romane si ai Autoritatii Nationale a Vamilor la Programul de formare/Conferinta pe tema prevenirii traficului de persoane, organizata la Sibiu, in Romania. 50.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat participarea romanilor la programul regional de formare despre Notebook-ul i2 Analyst, organizat de SECI si desfasurat la Chisinau, in Republica Moldova. 20.000 de dolari

 

– Ofiteri ai Politiei Romane au participat la programul regional de formare pe tema combaterii criminalitatii informatice organizat de SECI, sponsorizat de FBI si desfasurat la Zagreb, in Croatia. 20.000 de dolari

 

Ofiteri ai Politiei Romane si ai Autoritatii Nationale a Vamilor au participat la conferinta regionala de teambuilding a SECI, sponsorizata de FBI. 20.000 de dolari.

 

2007-2008:

 

– FBI a sponsorizat programul de formare pe tema Enterprise Theory of Investigation organizat de SECI. 20.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat organizarea de cursuri de limba engleza de catre SECI. 20.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat programul de formare pe tema combaterii criminalitatii informatice, organizat de SECI. 20.000 de dolari

 

– FBI a sponsorizat programul de formare pe tema combaterii traficului transfrontalier de persoane si a traficului de stupefiante organizat de SECI. 20.000 de dolari

8 Comentarii

  1. Prezenta americanilor in Romania/ Miliarde de dolari investite in toate domeniile de activitate | Ziarul de Garda Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  2. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!. Thanks For Your article about Prezenta americanilor in Romania/ Miliarde de dolari investite in toate domeniile de activitate | Ziarul de Garda .

  3. John Hancock spune:

    Perfectly written written content , thankyou for selective information .

  4. You’ve got a great blog there keep it up. I’ll be watching out for most posts.

  5. A nice read, but where is your rss? I might be blind but can’t see it. lol.

  6. @ Carmen I know what your mean. In todays economy its hard to find a career that pays good and is consistent. I have found that if you just work hard and are consistent you can go places . Look at the author of this article, they are clearly a hard worker and have just been consistent over time and are now enjoying at least what would appear as somewhat of a success. I would encourage everyone to just keep hustling and moving forward.

  7. name1 spune:

    Hi there, a very good read and it sometimes just takes someone to post something like this to make me realise where I’ve been going wrong! Just added the site to my bookmarks so will check back now and then. Cheers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com