Premii pentru Editura Vicovia la Salonul International de Carte de la Chisinau

Editura Vicovia din Bacau a fost premiata pentru lucrarile lui Andrei Vartic si Eugen Statnic la Salonul International de Carte de la Salonul de Carte Chisinau  (1)Chisinau, care a avut loc în perioada 31 august-3 septembrie. La aceasta editie, dedicata marelui poet basarabean Dumitru Matcovschi(1939-2013), au participat edituri din Turcia, Germania, Polonia, Olanda, Republica Moldova si România.

 

Editura bacauana Vicovia a participat cu 6 lucrari, din care doua scrise de Andrei Vartic, gasite în arhiva familiei: „Paravanul dintre actor si rol” si „Purificarea istoriei din oglinda scenei”. „Prima a fost premiata cu distinctia YBBY la Salonul de carte pentru Copii si Tineret din primavara acestui an si spre surprinderea editorului, la editia prezenta ambele carti au primit distinctii.  Surpriza edtiei din acest an a fost un alt autor care a publicat la editura Vicovia, premiat de altfel, Eugen Statnic, pentru lucrarea „Parintii razboaielor 1914-1918 si 1939-1942”“, a precizat editorul Viorel Cucu.

Viorel CucuEugen Statnic este basarbean la origine, nascut la Pripiceni-Razesti din judetul Orhei. Acum traieste la Munchen în Germania iar zilele trecute a dorit sa-si revada tinuturile natale, dupa 72 de ani, când a plecat în refugiu în fata pericolului armatelor sovietice care înaintau spre inima Europei.

Editura Vicovia a primit la Gala Premiilor, care a avut loc în ultima zi a evenimentului, si o distinctie pentru activitatea din ultimii ani: „Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru valorificarea si promovarea creatiei literare din Republica Moldova”.

 

Salonul International de Carte din Chisinau a fost organizat de Ministerul Culturii, Biblioteca Nationala, Ministerul Educatiei ,Ministerul Tineretului si Sportului din Republica Moldova, Primaria municipiului Chisinau si Biblioteca „Gh. Asachi” din Iasi, S.C. B. Ex-libris „Paul Mihail”. Editia din acest an a atras zeci de edituri din sase tari si sute de noi titluri. Deschiderea salonului de carte a avut loc, ca si în alti ani, în zi de sarbatoare, de Ziua Limbii Române. Printre editurile din România prezente la eveniment, care au venit cu o oferta bogata de carte, se numara Polirom, Vinea, Adevarul, s.a.

 

Dumitru Matcovschi: Apara-ma, Frunza De Tei

 

Apara-ma, frunza de tei,
te rog, ma apara:
salbatic dusmanii mei
tuna si scapara.

Pazeste-ma, frunza de dud,
te rog, ma pazeste:
prietenii m-au vândut
mol-do-ve-nes-te.

Loveste-ma, frunza de mar
cu neândurare:
am cautat adevar
în tradare.

Ascunde-ma, frunza de soc,
te rog, ma ascunde:
indivia-i cu noroc
aici si oriunde.

Alina-ma, frunza de nuc,
te rog, ma alina:
sperantele-au ars ca pe rug,
ah, fara lumina…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com