Petardele presedintelui Basescu: Moldova si Tinutul Secuiesc

Scris de Victor Nichitus-Jurnalist de Dimineata

Un discurs electoral. Asa a sunat adresarea presedintelui Traian Basescu catre participantii la scoala de vara de la Izvoru Muresului, unde erau prezenti reprezentantii comunitatilor românesti de peste hotare. În fata lor, presedintele României, a reluat idea unirii Republicii Moldova cu România. “Moldoveni, cereti unirea si o veti avea!”, a strigat cu gândul la alegerile de anul viitor, Basescu.

Traian BasescuÎndemnul prezidential, vine în ciuda constientizarii faptului ca majoritatea moldovenilor nu îsi doresc unirea: „Cei care reprezentati aici asociatii din Republica Moldova puteti spune deschis ca marea majoritate a cetatenilor moldoveni nu doresc unirea, în acest moment, cu România. Iar eu spun ce am mai spus la Chisinau. Le spun cetatenilor Republicii Moldova: Cereti unirea si o veti avea”, a spus Basescu.

Motivul pentru care actualul locatar al Palatului Cotroceni are gânduri electorale este simplu. Aflat la sfârsitul mandatului sau prezidential, domnia sa investeste în viitor. Iar investitia lui Basescu poarta un nume – Miscarea Populara.  În fruntea acestei formatiuni politice românesti se afla fostul consilier prezidential, Eugen Tomac, un specialist în a atrage voturile românilor din strainatate. Soarta alegerilor prezidentiale din România, a fost decisa în 2009 de votul românilor din Republica Moldova. Pe care Tomac i-a mobilizat exemplar.

La rândul sau,  în tabara de la Izvorul Muresului, presedintele român s-a mobilizat pentru a cânta pe corzile patriotismului.”România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveti înca o majoritate critica, dar daca o veti avea, atunci va spun ca nu va fi nici o piedica de aici, din România”, a concluzionat Basescu. Si pentru a sublinia importanta mesajului sau,presedintele român a spus, cu usoara  malitiozitate, ca “de la cetatenii Republicii Moldova  ar trebui sa plece în primul rând, corectarea istoriei din propria lor Constitutie”.

Majoritatea critica la care se referea presedintele român este una politica si parlamentara, care, în opinia domniei sale ar trebui sa corecteze greselile prezente în Constitutia Republicii Moldova – referitoare la limba si popor, care nu sunt românesti. Iar aceasta majoritate politica, ar putea avea forta unor corecturi constitutionale, doar daca cetatenii moldoveni si-ar dori-o. De aici si metaforicul îndemn – cereti unirea! Deocamdata, blazati, moldovenii tac.

Chiar daca si-a încarcat cu siretenii electorale discursul, actualul locatar al Cotrocenilor,  îsi uita cam prea repede promisiunile. În vizita sa la Chisinau, de la mijlocul lunii trecute, Basescu a declarat ca a stabilit împreuna cu presedintele Nicolae Timofti, reluarea transmisiunii TVR în Moldova. Basescu promitea o rezolvare, „grabnica si prioritara” a acestei probleme.

Surse din cadrul TVR, au declarat pentru publicatia “Adevarul” ca moldovenii ar putea viziona postul public de televiziune de la Bucuresti, doar la sfârsitul lui 2014. Publicatia  „Adevarul“ scrie ca autoritatile de la Bucuresti îsi doresc ca TVR sa revina în Republica Moldova pe frecventa a doua nationala, pe care emitea pâna în 2007, când a pierdut licenta. Acest lucru ar însemna ca frecventa terestra atribuita postului de televiziune 2 Plus, sa fie acordata, cu licenta, Societatii Române de Televiziune.

Proprietarii 2 Plus sustin însa ca deocamdata nimeni nu li s-a adresat cu astfel de propuneri.  În schimb, directorul de comunicare  al TVR, afirma ca „discutiile cu partenerii moldoveni au început“.

Revenirea nealterata a TVR în Republica Moldova ar putea face ca îndemnurile presedintelui Basescu sa îsi faca nitel mai repede efectul. În conditiile în care, de mai bine de sapte ani, TVR  are întrerupta emisia în Republica Moldova, pretentiile la patriotism, adresate cetatenilor moldoveni, îmi par usor exagerate.

 

Ramâne sa vedem daca actualul proprietar al canalului 2 Plus, despre care presa afirma ca ar avea si cetatenie româna, va da dovada de patriotism românesc si va face pe placul celor de la Palatul Cotroceni. În felul acesta, domnul Plahotniuc ar putea deveni un distins cavaler al ordinului „Steaua României”. În caz contrar, promisiunile lui Basescu, ar putea fi catalogate drept minciuni electorale, iar neascultatorul, luat la carandas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com