„Partia de schi din Slanic Moldova va fi inaugurata in decembrie“

Desi lucrarile au inceput in luna martie a acestui an, iar termenul de executie al lucrarilor este de 18 luni, edilul din Slanic Moldova, Adrian Serban, afirma ca in iarna se va putea schia in statiunea bacauana. „Lucrarile sunt avansate. In decembrie vom face inaugurarea“, a precizat primarul din Slanic Moldova.

Slanic Moldova „Schi Parc Slanic Moldova“ se construieste in spatele Complexului Cerdac, pe versantul nordic al Muntilor Nemira, intre altitudinile de 470 si 720 m. Finantarea acestui proiect, in valoare totala de 5,7 milioane de euro, este asigurata din fonduri europene (2 milioane) iar restul prin contributia Consiliului Judetean Bacau. Pentru amenajarea intregului complex turistic sportiv a fost defrisata padurea pe o suprafata de 7,2 hectare. Lemnul a fost valorificat prin licitatie de la un pret de 140 de lei/mc.

Schi Parc Slanic Moldova va avea:

 Partie lunga de 1400 de metri

Partia de schi „Slanic” va avea punctul de plecare la altitudinea de 714,20 m, situat intr-o poiana larga ce ofera o priveliste frumoasa asupra Muntilor Nemira. Punctul de sosire al partiei este situat la altitudinea de 484,92 m, situat in zona statiei inferioare a telescaunului proiectat.
•Traseul partiei se desfasoara in dreapta axului instalatiei de transport pe cablu (in sensul de coborare) urmarind culmea ce face legatura cu statiunea Slanic Moldova.
Slanic Moldova •La altitudinea de circa 490 m, traseul partiei se intersecteaza cu cel al telescaunului, trecand pe sub acesta, sosirea partiei de schi efectuandu-se din partea stanga – in sensul de coborare – a telescaunului.
•Diferenta de nivel totala a partiei este de 239,62 m pe o lungime de 1414 m – date ce caracterizeaza partia ca fiind medie-usoara – rezultand o panta medie de 17,1%, inclinatie ce o incadreaza in categoria partiilor usoare si implicit ii confera partiei un grad de atractivitate, pentru marea majoritate a schiorilor, deosebit de ridicat.
•Partia se proiecteaza la o latime medie de 38 m.
•Orientarea preponderenta a partiei este nordica, traseul partiei desfasurandu-se in totalitate prin padure.
 
Telescaunul ar putea duce o mie de persoane pe ora
 
 
Slanic Moldova Telescaun Sl?nic – TSF4 este o instalatie de transport pe cablu din familia telefericelor monocablu cu mers unidirectional, la care vehiculele sunt sub forma de scaune. Statia inferioara este amplasata in zona de sosire a partiei de schi, la altitudinea de 484,92 m, in zona din spatele Complexului turistic Cerdac. Statia superioara este amplasata in poiana de la cota 715,26 m, in zona de plecare a partiei de schi.
•Instalatia propusa este un telescaun fix cu vehicule de cate 4 locuri, cuplate permanent la cablul purtator-tractor.
•Capacitatea de transport este de 1000 persoane/ora.
•Pentru cresterea gradului de confort oferit turistilor transportati, in zona de imbarcare din statia inferioara, peronul va fi prevazut cu porti cadentatoare de acces. Functionarea portilor, respectiv inchiderea si deschiderea lor, este comandata de pozitia vehiculelor fata de zona de imbarcare. Astfel, la apropierea unui scaun, portile se deschid si permit accesul simultan a patru persoane direct in zona de imbarcare.
•Tinand cont de fluxul mare de turisti in statiune, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana, precum si de amplasamentul foarte accesibil al partiei de schi, instalatia de transport pe cablu se va achizitiona astfel incat sa poata functiona si in nocturna.
 
Instalatia de inzapezit artificial  va utiliza apa din statiune
 
Slanic Moldova •Statistica temperaturilor si a precipitatiilor in statiune releva faptul ca, desi in perioada 01 dec. – 31 martie media temperaturilor si a precipitatiilor sunt favorabile practicarii schiului, sunt posibile abateri nefavorabile, care pot determina pierderi semnificative.
•Pentru asigurarea unor conditii optime de practicare a schiului, precum si pentru asigurarea existentei zapezii pe partia de schi din statiune de-a lungul intregului sezon de iarna, respectiv 15 decembrie – 31 martie, este necesara inzapezirea artificiala a acesteia.
•Aceasta instalatie va utiliza apa din reteaua de apa potabila a statiunii.
•Ea s-a proiectat in asa fel incat la o temperatura exterioara de -4° C si o umiditate relativa a aerului de 70% sa asigure acoperirea partiei de schi cu un strat de 30 cm grosime de zapada intr-un interval de aproximativ 130 de ore, adica in decurs de aproximativ 16 zile, in regim de functionare de 8 ore pe noapte. Aceasta inseamna ca, daca se doreste deschiderea sezonului de schi la 15 decembrie, este necesar ca la sfarsitul lunii noiembrie sa se inceapa acoperirea partiei de schi cu zapada produsa artificial – in absenta totala a ninsorilor naturale. Daca temperatura exterioara scade la -7° C, timpul de inzapazire scade si el la aproximativ 70 ore, adica aproximativ 9 zile de inzapezire in regim de 8 ore pe noapte.
 
Instalatie de iluminat pentru nocturna de 1000 de watti
 
Slanic Moldova Tinand cont de faptul ca in sezonul de iarna se intuneca incepand cu ora 17, iar programul de functionare al partiei de schi, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana si de sarbatori, poate fi extins pana pe la orele 22, se propune iluminarea partiei de schi in nocturn. Aceasta se va realiza cu corpuri de iluminat tip reflector echipate cu lampi cu vapori cu mercur de 1.000 W.
Cladire anexa
•Pentru buna desfasurare a activitatilor in zona partiei de schi, atat din punct de vedere a deservirii turistice, cat si din punct de vedere tehnologic/functional/ administrativ, este necesara realizarea unei cladiri anexa la statia inferioara a telescaunului.
 
Aceasta cladire va avea urmatoarele destinatii:
a) Functiuni tehnologice
•Garaj pentru masina de batut zapada si pentru tunurile de zapada
•Statie de pompare de inalta presiune
•Rezervor 500 mc
 
b) Servicii publice
•Grupuri sanitare
•Caserie bilete/cartele acces telescaun
•Spatiu pentru serviciul de salvamont
 

4 Comentarii

 1. iulian botea spune:

  felicitari pt rapiditatea lucrarilor. asteptam lucrul acesta abia in 2014. daca este adevarat ne vedem anul aceasta la inaugurare. Mai are rost sa mergem in alta parte cum ar fii Harghita bai, Homorad, Brasov? Nu! Mergem la schi la noi acasa! Inca o data felicitari d-le Primar.

 2. ignat adrian spune:

  pe ce data va fi gata ?

 3. nedelea cornel spune:

  Felicitari pt acesta realizare . Mult succes in continuare .

 4. GiLL spune:

  In ce stadiu mai e? Îi dati drumul în decembrie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com