Cariera politica a lui Dragos Benea poate fi impartita in doua perioade. Cea de pana pe 17 iulie 2014, ziua in care a primit vizita neanuntata a mascatilor si procurorilor DNA si cea de dupa aceasta data. Spre deosebire de alti lideri politici, precum Romeo Stavarache, a carui cariera a fost presarata cu scandaluri de tot felul, Dragos Benea a avut parte, in urma contextului in care s-a dezvoltat ca politician, de o forma de protectie implicita a mass-mediei dar si a cercurilor politice.
Perchezitiile DNA efectuate la vila lui Dragos Benea, la biroul presedintelui Consiliului Judetean Bacau, la biroul achizitii, dar si mandatul de perchezitie (foto: bacau.net) lasa de inteles faptul ca Dragos Benea are probleme serioase de coruptie sau ca le va avea sub forma unui proces si a unor eventuale condamnari. Cladirea Bueno Vista, contractul Consiliului Judetean cu Intergraph Computer Services, din 2011, in valoare de 1,673 milioane de lei, din care ar fi pretins 10% comision dar si contractul de asistenta tehnica la derularea investitiilor la Partia de Schi de la Slanic
Moldova, cu SC Interdevelopment SRL sunt cateva din locurile in care presedintele Consiliului Judetean Bacau are de dat raspunsuri. In aceste cazuri s-au facut plangeri penale, cu ani in urma, care asteapta solutionarea.
In momentul de fata, descinderile procurorilor Anticoruptie i-au stirbit autoritatea si imaginea in fata altor lideri regionali dar si in fata primarilor care incearca sa se repozitioneze, in cazul in care Dragos Benea va fi pierdut pentru politica.
Scenarii si sperante
In mediul public, mai ales cel social democrat, se vehiculeaza cel putin doua scenarii. Primul, cel mai raspandit, este acela ca Dragos Benea, familia dar si alti sefi din Consiliul Judetean s-ar fi trezit cu vizita DNA urmare a presiunii si influentei unui alt lider social democrat bacauan, care ar fi determinat, din razbunare, plangeri penale dar si mandatul de perchezitie. O parte din simpatizantii lui Benea au impresia ca vinovat este denuntatorul sau cel care ar fi putut influenta exercitiul oamenilor Legii si nu faptasul, care nu si-ar putea justifica averea lui sau a rudelor de gradul 1.
Al doilea scenariu, strans legat de primul, care se fixeaza tot mai mult cu fiecare zi care trece de la perchezitii (au trecut doua luni si patru zile) se refera la relatiile privilegiate pe care le are Benea cu premierul Victor Ponta dar si cu mai multi magistrati, care sunt factori de decizie in Justitie la nivel national. Cu alte cuvinte, Benea ar fi protejat. La fel cum a fost si edilul Romeo Stavarache mai multi ani, timp in care procurorii bacauani au uitat pur si simplu de plangeri dar si de faptele de coruptie, cunoscute si evidente pentru aproape oricine. Chiar si asa increderea in liderul social democrat a scazut la cote alarmante. PSD-istii au impresia ca mai devreme sau mai tarziu, Benea va raspunde in fata legii.
Semnele slabiciunii s-au vazut pe chipul lui Dragos Benea si la ultimul congres PSD Bacau. Presedintele, data fiind suferinta intiparita pe chip, nu a reusit sa ridice entuaziasmul social democratilor pentru Ponta, ca altadata. Dealtfel, starea schimbata a lui Benea a fost unul din principalele subiecte de discutie, in culisele intalnirii.
Intarzierea solutionarii dosarului la DNA, nociva pentru toata lumea
Perchezitiile anuntate printr-un comunicat de DNA din Capitala, in 28 de locatii si trei institutii din judetul Bacau, dar si acuzatiile care au stat la baza mandatului, formulate pe baza plangerilor penale dar si a altor observatii, pentru care exista suspiciunea rezonabila ca s-au produs fapte de coruptie in perioada 2005-2012, cer un raspuns cat mai rapid si adecvat din partea institutiilor in drept. Fiecare zi de intarziere lasa impresia ca institutia Anticoruptie este condusa pe principii politice sau mai grav, ca exista posibilitatea interventiiilor pentru protejarea unor indivizi. De un raspuns din partea DNA are nevoie, urgent, si Dragos Benea. In cazul in care de la stadiul de urmarire penala „in rem“ nu se va ajunge la inculparea lui, atunci el isi va recapata stima si autoritatea in teritoriu, necesara chiar pentru buna functionare a institutiilor conduse politic. Perioada scursa de la efectuarea perchezitiilor pana la acest raspuns este o perioada de uzura politica si de dezorientare atat pentru conducatorii unor institutii, cat si pentru membrii PSD obisnuiti. Cu alte cuvinte, este de dorit ca Directia Nationala Anticoruptie sa-si incheie vacanta de vara si sa treaca la treaba.