Perchezitii ample la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau. Dosarul penal este deschis la Parchetul Tribunalului Bacau

Mai multi politisti si procurori au descins astazi, 14 martie,  la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, unde au ridicat documente, necesare pentru documentarea unui dosar penal. Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau a confirmat existenta unui dosar penal, dar a refuzat, in baza legii, dat fiind stadiul cercetarilor, sa ofere alte informatii:

„Urmare a solicitarii dvs. din 14.03.2018, va aducem la cunostinta faptul ca în cursul zilei de astazi au avut loc perchezitii la Univestitatea   „Vasile Alecsandri” Bacau. Perchezitiile au fost autorizate într-o cauza penala aflata în lucru la unitatea noastra. Având în vedere stadiul actual al cercetarilor, în temeiul art. 12 al. 1 lit. e din Legea nr. 544/2001, nu va putem oferi date suplimentare cu privire la activitatile care se desfasoara în cauza“, se arata in raspunsul transmis catre ziaruldegarda.ro.

Au fost ridicate documente si calculatoare

„La Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau a avut loc o actiune de ridicare de documente si sisteme informatice. Pana la solutionarea dosarului, alte  informatii pot fi obtinute de la autoritatile competente în domeniu“, se arata in comunicatul semnat de conf.univ.dr. Cristina Cirtita-BUZOIANU, prorector pentru etica si imaginea Universitatii.

Titulurile academice, achizitiile si falsurile in documente, in atentia procurorilor bacauani

La parchetele din Bacau, in ultimii trei ani, au fost deschise mai multe dosare penale, in rem, in care au calitatea de suspecti functionari din conducerea Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau.

„Urmare a solicitarii dumneavoastra din data 17.07.2017, va aducem la cunostinta faptul ca dosarul nr 9665/P/2015 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau este înregistrat la unitatea noastra, având nr. 283/P/2016. În prezent, acest dosar se afla în lucru la procuror“, se arata, pe 17 iulie 2015, în raspunsul transmis de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau.

Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau confirma, pe 18 mai 2016, începerea urmaririi penale pentru persoane din conducerea Universitatii. Acestea sunt cercetate pentru fapte de fals, uz de fals si instigare la falsificarea unor dosare prin care colegi de-ai lor au primit functii si grade universitare, si implicit foloase necuvenite. Dosarul 9665/P/2015 face referire si la faptele de coruptie în care ar fi fost implicate persoanele cu functii de decizie în privinta achizitiilor publice sau a unor contracte de cercetare, realizate fictiv.

„În evidentele unitatii noastre, în urma unei sesizari din oficiu a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau, a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 9665/P/2015 în care se efectueaza cercetari printre altele sub aspectul savârsirii infractiunilor de instigare la abuz în serviciu prev. si ped  de art. 47 din C.p. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu ref. la art. 297 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., abuz în serviciu prev. si ped  de art. 132 din Legea 78/2000 cu ref. la art. 297 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., instigare la fals intelectual prev. si ped  de art. 47 din C.p. rap. la art. 321 alin. 1 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p. si  fals intelectual prev. si ped  de art. 321 alin. 1 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., începându-se urmarirea penala in rem. În cauza exista indicii rezonabile cu privire la savârsirea de catre functionari din cadrul conducerii Universitatii de stat ,,Vasile Alecsandri” a mai multor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie în desfasurarea procedurilor de achizitii publice în care a fost implicata aceasta institutie de învatamânt precum si în desfasurarea procedurilor de acordare în favoarea mai multor persoane, printre care si angajati ai unitatii mentionate, a unor titluri, functii si grade universitare“, se arata în raspunsul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau.

 

 

Un comentariu

  1. DerMetternicher spune:

    Mul?umesc pentru aprecierea pi?elor, Aldus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com