Partidul Verde se declara impotriva votului uninominal pur la alegerile parlamentare, pe care il vede ca un obstacol de netrecut pentru partidele mici, fara resurse financiare. Chiar daca, in fapt, aceeasi situatie a fost valabila si pana acum, verzi vad in noua lege electorala votata de curand de Senat cauza esecului viitor. Mai mult, deoarece nu este respectat termenul legal, noul act normativ nu ar fi constitutional.
„Votul uninominal într-un singur tur votat de Senat reprezinta un nou obstacol pus partidelor neparlamentare în tentativa lor de a accede în Parlament. Avida de puterea de-abia dobândita, USL a facut primul pas în consolidarea abuziva a majoritatii parlamentare si în asigurarea ca formatiunile politice mai slab cotate vor avea o misiune imposibila la urmatoarele alegeri legislative.
Partidul Verde sanctioneaza dur initiativa liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, prin care se doreste introducerea votului uninominal într-un singur tur. Printr-o astfel de lege actualii lideri îsi pastreaza functiile si accesul în forul legislativ este blocat.
Mai mult, modificarea Legii Electorale este neconstitutionala daca pâna la scrutin au ramas mai putin de 12 luni asa cum recomanda si Comisia de la Venetia. Acest argument pare sa fi scapat cu vederea liderilor USL, care au facut apel la acest punct când au contestat comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare“, se arata intr-un comunicat al Partidului Verde.
Votul uninominal pur, fara prag electoral, este singurul care respecta principiile statului de drept (vezi Copenhaga, 29 iunie 1990 in monografia juridica “Drepturile Omului”, ISBN 973-9128-00-9, de Nicolae Pavel, Iulian Somacescu si Dumitru Ifrim), conform carora:
a)- nu partidele si organizatiile politice, ca persoane juridice, ci “persoanele fizice propuse de acestea, au dreptul de a candida si a fi alese printr-un scrutin proportional”;
b)-“scrutin proportional” inseamna ca populatia oricarei componente administrativ-teritoriale (oras, municipiu, judet), singura sau combinata cu alta, poate avea un numar de colegii / mandate proportional cu numarul alegatorilor din acel teritoriu, raportat la norma unica de reprezentare proportionala;
c)- candidatul votat majoritar ii va reprezenta in parlament pe toti cetatenii din colegiul unde a castigat mandatul de reprezentare, nu doar pe cei care l-au votat.
d)- responsabilitatea polarizarii voturilor catre cel mai performant candidat revine in primul rand cetatenilor care-l cunosc cel mai bine din viata zilnica, eliminand traficul de influenta interesat, exercitat de politicieni asupra alegatorilor;
e)- aceeasi responsabilitate va reveni si politicienilor de a propune doar candidadti valorosi,recomandati de cetateni pentru a le exprima interesele, daca in noua lege se va introduce conditia înscrierii ?i a candidatului „alt? persoan?”, care oblig? la repetarea alegerilor cu noi candida?i (fara „alta persoana”), în cazul când el ob?ine cele mai multe voturi in prima competitie;
f)- participarea va tinde spre procente maxime, introducand conditia neatribuirii mandatului pentru colegiile unde absenteaz? peste 51% din aleg?tori (reducerea num?rului de parlamentari se va realiza în mod natural si democratic, doar acolo unde electoratul renun?? singur la mandatul cuvenit, prin absenteism majoritar).