Partidul Alianta Socialista (PAS) spune pas proiectului de la Rosia Montana

Biroul Executiv Central al Partidului Alianta Socialista a luat pozitie fata de exploatarea aurului de la Rosia Montana. Socialistii considera ca promovarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation reprezinta o cedare teritoriala fata de un agent  economic strain, fara nicio justificare. Tocmai de aceea ei cer ca proiectul sa fie declarat neconstitutional si sa fie respins pe motiv de legalitate. Mai mult, conditiile acceptate pana acum de reprezentantii statului roman dau impresia ca Romania ar fi o tara de lumea a treia, o colonie numai buna de exploatat de capitalistii nemilosi de peste Ocean.

Comunicatul emis astazi de Partidul Alianta Socialista:

Constantin Rotaru este liderul PAS-PCR„Partidul Alianta Socialista considera ca exista motive reale de îngrijorare în ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana si considera ca singura rezolvare logica este ca autoritatile sa accepte ca este neconstitutional si sa-l respinga.
Pentru Partidul Alianta Socialista, protestele legate de Rosia Montana reprezinta trezirea constiintei publice fata de modul fraudulos si dezastruos al gestionarii economiei românesti de catre toate guvernele postdecembriste.
Dupa 24 de ani, românii au înteles ca guvernantii n-au facut altceva decât sa înstraineze proprietatile care le-au fost date în administrare si, mai mult, a resurselor naturale, a bogatiilor de care înca mai dispune România. Desfiintarea mineritului românesc a fost politica de stat în toata aceasta perioada.
Partidul Alianta Socialista considera ca sutele de mii de manifestanti cer guvernului României sa înteleaga ca atributul lui este acela de administrator al proprietatilor statului si nu de proprietar. Proprietar este poporul român, singurul care are dreptul sa hotarasca înstrainarea proprietatilor lui. Daca guvernantii se simt depasiti de situatie, nu sunt capabili sa administreze profitabil treburile tarii, singura solutie este demisia.
Cerbicia cu care asa zisii investitori încearca sa intre în posesia câmpurilor aurifere din Muntii Apuseni ne arata cât de valoroase sunt acestea, în timp ce bâlbâiala guvernatilor si a d-lui prim ministru, Victor Ponta, demonstreaza ca milioanele de euro folosite în promovarea acestui proiect îi pun în mare încurcatura.
Delegarea atributiilor de expropriator ale statului unui agent privat, în cazul de fata Rosia Montana Gold Corporation, înseamna cedarea unei parti din teritoriul României, fapta pentru care Partidul Alianta Socialista cere condamnarea celor care au initiat un asfel de demers.
Partidul Alianta Socialista considera ca dl. prim ministru Victor Ponta are obligatia sa initieze actiunea de recuperare a pierderilor înregistrate de compania miniera româneasca si de refacere a mediului ecologic de la cei care se fac vinovati.
Faptul ca România dispune de rezerve importante de aur este fara îndoiala un avantaj economic enorm pentru tara noastra, cu conditia ca aurul sa fie extras într-un ritm rational necesar macrostabilitatii economice si sociale a României.
Partidul Alianta Socialista considera ca proiectul privat dezvoltat de corporatia canadiana Gabriel Resources ltd prin subsidiara sa din România, Rosia Montana Gold Corporation, este inacceptabil din foarte multe motive, cel „ecologic” fiind doar unul dintre ele:
– aurul este tratat irational, ca o marfa oarecare, regenerabila, si se prevede exploatarea cu salbaticie a zacamintelor în vederea obtinerii unui profit cât mai mare pe termen cât mai scurt; în fapt, epuizarea zacamintelor reprezinta o crima economica fata de generatiile viitoare;
– având în vedere ca vorbim de bogatii ale subsolului românesc, orice discutie în termeni de „redevente” este aberanta; statul român trebuie sa fie principalul încasator al profitului dintr-o astfel de exploatare, nu numai încasatorul unor redevente, si acelea mici;
– exploatarea nu poate demara fara încalcarea flagranta a drepturilor proprietarilor care se opun corporatiei; statul român, din pacate, se complace în pozitia de a fi „bodyguardul” unei corporatii private, care vrea sa-i alunge cu forta pe români de pe pamânturile lor!
– riscurile ecologice aduse inerent de dimensiunile gigantice ale iazului de decantare sunt, cum bine s-a subliniat de atâtea ori, atât de mari încât numai acest aspect ar fi suficient pentru a-i face pe cei în drept, daca mai au un dram de constiinta, sa respinga proiectul;
– proiectul va epuiza zona de resursele ei naturale într-un rastimp foarte scurt si o va desfigura pentru o perioada enorma de timp, ceea ce va face ca problemele actuale legate de somaj sa fie o gluma fata de problemele sociale care vor aparea peste 20 de ani, când zona nu va mai permite nu doar existenta de exploatari miniere, dar nici macar dezvoltarea turismulului, a agroturismului, a agriculturii sau a altor activitati manufacturiere sau industriale;
– documentele publicate recent (contractele de asociere, proiectul de lege etc.) dovedesc, fara niciun fel de tagada, ca este vorba de o cedare teritoriala unei companii straine cu consecinte dramatice pentru generatiile viitoare.
Solutiile reale si durabile pentru ca zona Apusenilor sa îsi revina economic sunt simple, cunoscute de multa vreme, dar, din pacate,  neaplicate de-a lungul timpului pentru ca nu erau generatoare de profituri inimaginabile pentru corupta clasa politica. Este adevarat ca sunt solutii de stânga, alternative, socialiste. Exploatarea aurului trebuie facuta rational, si strict în functie de interesele statului român; statul are obligatia sa sprijine dezvoltarea de activitati productive si de servicii si sa faca investitii în programe de reconversie profesionala si în infrastructura (sosele, drumuri, cai ferate) prin care sa permita comunicarea mai usoara a localnicilor cu centrele urbane apropiate, astfel încât acestia sa nu mai fie prizonierii fara voie ai unei zone defavorizate si sa îsi poata gasi mult mai usor un loc de munca.
În opinia Partidului Alianta Socialista, proiectul de exploatare de la Rosia Montana este facut ca si cum ar urma sa fie implementat într-o tara de lumea a treia cu politicieni lacomi si usor coruptibili si, ca urmare, trebuie respins fara nicio retinere, fie de parlament fie, daca nu se poate altfel, printr-o mobilizare civica masiva – singura forta îndreptatita care îl mai poate împiedica.
Totodata, Partidul Alianta Socialista denunta cu fermitate scenariile calomnioase care încep sa fie raspândite în mass-media si care sugereaza ca exista legaturi între protestatari si miliardarul George Soros, sau ca protestele ar fi manipulate ocult din diverse tari straine. Asemenea scenarii nu sunt altceva decât dezinformari de tip politienesc-totalitar, a caror reteta e arhicunoscuta, si care au rolul de a semana confuzie, panica si reticenta în rândul populatiei neutre. Suntem convinsi ca populatia nu se va lasa pacalita de aceste minciuni raspândite cu buna stiinta de o parte a mass-mediei aservite intereselor corporatiei canadiene si a politicienilor corupti care o sustin.
Partidul Alianta Socialista saluta dezvoltarea sentimentului civic si a manifestarilor civice si le va sustine toate cererile daca sunt facute în sensul dezvoltarii durabile a României, al apararii suveranitatii si independentei statului român si al unei vieti mai bune pentru fiecare român.“
Biroul Executiv Central al Partidului Alianta Socialista
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com