Parcare cu „cantec” la Moldova

Cine va castiga licitatia si va realiza aceasta investitie va beneficia de profitul obtinut timp de jumatate de secol. Consilierii locali bacauani ne-au declarat ca nu au aprofundat suficient hotararea de CL pentru care au ridicat mana in data de 27 mai 2010. Conducerea municipalitatii afirma cu inocenta ca aceasta concesiune s-ar baza doar pe nevoia de locuri de parcare si ca nu au cunostinta de existenta unui proiect realizat de o firma din Spania, dupa care ar fi scris proiectul de Hotarare de Consiliu Local. Potrivit altor declaratii, firma “Aranade” s-a angajat pe propria cheltuiala sa realizeze proiectul parcarii subterane, sa gaseasca investitor, iar conducerea Primariei, sa mimeze organizarea unei licitatii.

Un proiect care nu a ridicat semne de intrebare

Consiliul Local Bacau a aprobat in data de 27 mai concesionarea parcarii publice din fata Hotelului Moldova. 2183 de metri patrati vor reveni celui care va construi o parcare subterana cu trei nivele, cu 200 de locuri de parcare si un spatiu de P+1, cu profil de activitate alimentatie publica si alte servicii. Investitorul va avea toata afacerea cel putin 49 de ani cu posibilitate de prelungire. Pentru fiecare metru patrat va plati catre municipiu cate 82 de lei, anual, pentru fiecare metru patrat de parcare si 107 lei pentru metrul patrat ocupat de cladirea cu activitate de alimentatie publica. Consilierii locali ne-au declarat ca nu cunosc amanuntele acestei concesiuni. “Stiu ca s-a aprobat concesionarea acelei parcari. E vorba de un parteneriat public privat. Mai multe, nu stiu”, ne-a declarat democrat-liberalul Gabriel Axinte. Nici Costel Dunava de la PSD nu stie ce ascunde proiectul, sau de ce au fost impuse anumite conditii in caietul de sarcini. “Vom vedea ce va fi acolo. Deocamdata s-a aprobat organizarea licitatiei. Nu stiu cand va fi”, ne-a spus Dunava.

“Concesionarea parcarii este o mare greseala”

Consilierul PSD George Bogatu a depus ieri la Primaria Bacau un proiect privind realizarea unei parcari cu patru etaje, din care unul la demisol, in locul actualului sediu al Ambulantei, aflat vizavi de Piata Centrala. George Bogatu considera ca realizarea unei parcari cu doar 200 de locuri nu justifica concesionarea unei suprafete de peste 2000 de metri patrati in centrul orasului. Asta in conditiile in care in locul actualei parcari va fi realizat un restaurant si mai multe birouri. In acelasi timp, alesul a venit cu mai multe propuneri vehiculate in Consiliul Local Bacau. O parcare subterana ar fi putut fi construita in locul actualului Parc al Catedralei. “O zona extraordinara, care se preta la o astfel de parcare era Parcul Catedralei, care a fost realizat din motive electorale. Eu nu sunt de acord cu concesionarea acelei suprafete. E o mare greseala, dupa mine. Sunt sigur ca o astfel de investitie putea fi realizata de primarie, cu bani de la oameni, care ar fi fost interesati sa aiba un loc de parcare permanent”, ne-a declarat George Bogatu.

Iulian Burghelea, consilier judetean PNL: „S-au semnat contracte cu Aranade”

In cursul anului 2009, firma spaniola Aranade a fost introdusa de consilierul liberal Iulian Burghelea la mai multe primarii din judet. In urma cu un an, reprezentantii acestei firme ne-au declarat, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Directia Agricola Bacau, ca se ocupa de proiectare, implementare si chiar de obtinerea de fonduri pentru obiectivele de investitii ale autoritatilor locale. Reteta firmei este una sigura: Aranade realizeaza proiecte de interes local, pe care le prezinta apoi autoritatilor. Firma cauta apoi finantare pentru proiect. Daca autoritatile inteleg avantajele realizarii investitiei, licitatia pentru concursul de proiecte sau pentru lucrari devine practic o formalitate, deoarece in caietele de sarcini se solicita chiar ceea ce a realizat anterior societatea. Modalitatea agresiva de impunere pe piata a societatii da rezultate, deoarece aduce autoritatilor investitii pe tava, contra unor beneficii, dar intra in contradictie cu Ordonanta 34/2006 privind achizitiile publice, cu normele in vigoare pentru organizarea licitatiilor. Consilierul judetean Iulian Burghelea (PNL) ne-a declarat faptul ca intre firma Aranade si Primaria Bacau au fost deja semnate unele precontracte. “Au realizat doua proiecte de parcari subterane. Una la Moldova si cealalta la Policlinica Veche. Au semnat niste contracte cu Primaria, acum sunt in stadiul de a gasi o banca dispusa sa finanteze. Ei vor superviza proiectul. Pana acum au fost de vreo trei ori la Primaria Bacau. Cei de la primarie s-au angajat sa faca totul pentru ca aceasta concesiune sa fie legala. Din acest proiect, toata lumea va avea de castigat”, ne-a declarat consilierul penelist.

„Totul va fi legal”

Reprezentantii municipalitatii au negat existenta unor intelegeri intre municipalitate si societatea spaniola sau o alta firma interpusa. Viceprimarul Dragos Luchian ne-a declarat ca sunt necesare doua parcari subterane, una la Policlinica Veche si alta la Hotel Moldova. (Exact cum prevede studiul celor de la Aranade, conform spuselor consilierului Burghelea – n.r.). “A fost aprobata organizarea licitatiei pentru concesionare. Doua parcari ar asigura necesarul de locuri de parcare pentru bacauani. Eu nu am auzit de nicio firma spaniola care sa fi facut proiectul, desi sunt zilnic la primarie. Oricum, totul va fi legal. Caietul de sarcini poate fi consultat, iar licitatia va fi anuntata pe SEAP”, a afirmat edilul. In momentul de fata, terenul care urmeaza sa fie concesionat este o parcare cu 44 de locuri. Acestea se vor pierde odata cu construirea imobilului-restaurant. In acelasi timp, la subsol se va realiza o parcare, pe trei nivele, cu 200 de locuri de parcare.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com