Un paralegal roman in Nevada nu uita ca si el a fost imigrant …

Alexandru Lucan s-a nascut in 1970, intr-un satulet de pe malul Bistritei “cea frumos curgatoare” , dupa cum spunea Ion Creanga, intr-o familie de intelectuali, foarte buni specialisti in stiinte economice, care desi traiau in mijlocul unei societati inchise, totalitare, au facut tot ce au putut sa isi educe copiii cu decenta si cu dorinta de a-si depasi conditia sociala.

Desi si-a luat cu 10 lucrarea de stat in Psihologie – in Iasi, a studiat citiva ani Stiintele Economice in ASE-ul din Bucuresti, si a luat primul contact cu sistemul de drept britanic in Leicester – Anglia , la “De Montfort University” – School of Law.

Alexandru mai are doi frati gemeni, mai mici decat el – unul inCanada, de profesie inginer de IT, iar celalalt la Bruxelles, unde reprezintaRomaniala Uniunea Europeana. Imaginea cea mai frumoasa pe care o pastreza din copilarie continua sa fie cea a bunicilor, carora le datoreaza tot ceea ce este astazi.

– Ce anume te-a determinat sa studiezi asistenta legala?
– Lucrul cu refugiatii, in cadrul grupului multinational “Medecins du Monde” m-a apropiat de procedurile de emigrare, iar dreptul l-am indragit odata ce am intrat in contact cu sistemul britanic, in Anglia, la facultatea de drept “De Montford University”, unde am studiat un an.

– Care sunt calitatile unui asistent legal?
– Capacitate de analiza, stapanirea limbii vorbite – cu o gramatica temeinica, nu doar check spelling-ul oferit de computer, “people-people skills”, gandire mobila, o buna pregatire teoretico-profesionala…si nu strica nici una, doua limbi straine cunoscute macar la nivel conversational…

– Te-am ruga sa ne spui in cateva cuvinte cand ai venit in SUA si in ce imprejurari?
– Mi-am dorit sa imi fac un viitor in lumea noua si cred ca un inceput de drum a fost parcurs deja onorabil…, insa mai sunt multe de realizat…

– Am dori sa ne enumeri statele/orasele in care ai locuit pana sa te stabilesti in Vegas.
– Ma simt mai legat de locuri precumFlorida,New York,California – ca orice emigrant am incercat si eu sa imi pun in valoare atuu-rile mai peste tot, pana am gasit pe cineva sa le aprecieze si sa le promoveze.

– In ce an si in ce circumstante te-ai stabilit in Nevada?
– Am venit inLas Vegas ca urmare a unei oferte, la deschiderea Complexului Hotel-Casino “Paris Las Vegas”, in 1999. Cei de la complex cautau pentru receptie vorbitori de limba franceza, care sa asiste oaspetii din Franta, Quebec, Belgia, Elvetia si celelalte teritorii unde se vorbeste franceza. Se dorea ca vizitatorii sa se bucure de atmosfera din Vegas si sa se simta “ca acasa” in mediul parizian creat la “Paris Las Vegas”.

– Daca ar fi sa faci o comparatie intre Nevadasi alte state, ce anume ti se pare ca ar avea de oferit acest stat, in plus?
– Viata de noapte – inegalabila pe intreg teritoriul SUA. De exemplu, siAtlantic City are viata de noapte, insa acolo esti dependent de vreme si incomodat de ploaie, pe cand Vegasul este mereu cald, uscat si primitor !

– Cum ai descrie in cateva cuvinte Nevada?
– Ca pe unul dintre ultimele bastioane ale vestului indepartat. Cu toata supertehnologia din cazinouri, mentalitatea este aici mult mai umana, mai familiara decat laNew York,Boston, sauLos Angeles. In plus, o marca distincta este primarul Las Vegas-ului, care invitandu-i lunar la o cafea pe locuitorii orasului, confera acestui loc sarea si piperul ce il fac inconfundabil.

– Prin ce se remarca Las Vegas?
– “Orasul Pacatului” – o comunitate incredibil de diversa, in plin avant economic, chiar in mijlocul unei crize financiare economice nationale…, conventii care aduc valori din toate domeniile – timp sa ai sa te duci sa le audiezi, un centru universitar care in ultimii ani rivalizeaza cu cel din Los Angeles sau San Francisco, minunea puterii umane ce a inundat un desert cu viata, buna dispozitie… si mult, mult soare …

– Presupunand ca ar trebui sa alegi intre mai multe orase din Nevada, pentru ce anume ai opta?
– Pai, in afara de Rino si Vegas… nu prea ai ce alege …, restul e desert… si nu prea multa civilizatie… , asa ca aleg Vegas-ul !

– De ce?
– Vegas is what I call “home”!

– Care a fost evolutia ta in State din punct de vedere profesional?
– Nu chiar asa de eficienta pe cat mi-as fi dorit…, daca mi-ar fi spus cineva acum zece ani ca la momentul acesta nu voi avea inca o licenta in drept…, nu l-as fi crezut…, dar nu e timpul pierdut !

– Unde lucrezi in prezent si in ce consta acest job?
– La momentul acestui interviu ma aflu inRomania, unde studiez legile emigrarii Uniunii Europene, insa ani de zile am facut parte din echipa juridica a fostului procuror de emigrari Rolando Rex Velasquez, un avocat de elita, in prezent si presedintele statuluiNevada pentru “American Immigration Lawyers Association”.

– Cum esti perceput de cei din echipa cu care lucrezi?
– Vreau sa cred ca sunt un coleg iubit si apreciat si un profesionist pe al carui cuvant se poate pune baza si care nu a dezamagit niciodata!

– Ce alte specializari mai ai?
– Notar public al StatuluiNevada si interpret de tribunal/traducator autorizat pentru limbile romana si franceza al Curtii Supreme a Statului Nevada.

– Cat de usor ai reusit sa te adaptezi la cultura americana?
– Relativ usor – desi am venit aici cu un bagaj foarte bogat de cultura generala si academica, fiind in plina formare ca personalitate – anii de studentie la ASE s-au intercalat in cazul meu cu burse in Europa de Vest, ceea ce m-a pregatit ca sa zic asa, pentru mentalitatea mercantila a Statelor Unite.

– Cum vezi abordarea oricaror probleme juridice, pe teritoriul SUA?
– Prin evitare – odata intrat in roata sistemului…,“may God have mercy on your soul”! Nu fiti naivi: procurorii nu sunt platiti sa va mingaie pe ceafa…, nu ignorati legile, nu subapreciati urmarile unei arestari, chiar si pentru cea mai neinsemnata neglijenta, nu sfidati autoritatile… pentru ca o sa va coste mai mult, in timp! Totusi, daca ati ajuns sa aveti nevoie de serviciile unui jurist, lasati un profesionist sa se ocupe de cazul dumneavoastra – cautati un avocat de elita, specializat pe problema pe care o aveti si nu il sacaiti nici cu interpretari emotionale, nici cu “dorinta de a intelege procesul”. Ganditi-va ca o abordare emotionala intuneca judecata, iar la avocat nu vii pentru un curs in drept, ci pentru a rezolva o problema. Dupa cum spunea marele Aristotel, “LAW is REASON free from PASSION”.

-Esti multumit de realizarile tale profesionale de pana acum?
– Sunt multumit, mai ales ca puteam sa am “sansa” sa lucrez in constructii, ca multi alti licentiati romani sau emigranti din alte tari…, insa nu sunt nici pe departe la capatul drumului…, veti vedea …

– Cu ce fel de avocati lucrezi?
– Only with the best! L-am mai mentionat pe Rex – fostul procuror INS…, insa vreau sa-i aduc in mod public multumirile mele unui alt profesionist de calibru, dl. avocat Armand Fried. Este un ROMAN – cu majuscule – pentru care am toata admiratia – a plecat pe cand avea paisprezece ani cu familia, la New York, s-a format ca jurist in America si dupa o experienta de peste 25 de ani in tribunalele New York-ului, timp in care a lucrat pentru clientela romana in limba materna, uneori “pro-bono”, are in continuare un suflet de roman si o inima de aur. Sunt mandru si recunoscator ca m-a luat sub aripa lui – profesional vorbind – si m-a ajutat sa inteleg mecanismele sistemului, cu maturitatea profesionistului si cu afinitatea mentorului pentru protejatul sau! De la el am invatat onoarea acestei profesii – credeti sau nu, inca mai exista avocati care fac onoare acestei profesii, in ciuda infinitelor bancuri cu avocati, care circula in toate limbile pamantului. Tot el mi-a aratat ca respectul nu paleste odata cu stramutarea – fiind la fel de apreciat si acum, la New York, desi locuieste de peste patru ani la Las Vegas si este de peste doi ani, membru al baroului din Nevada. Si pentru ca am avut sansa sa lucrez cu oameni de valoare, am ajuns sa ma formez intr-o anumita directie.

– Ce iti place si ce iti displace cel mai mult in munca ta?
– Imi place ca ii pot ajuta pe emigranti – nu uit ca si eu am fost in aceasta situatie. Imi place sa lucrez cu legea… pe hartie, legea e foarte frumoasa – poate ca sunt inca naiv sau poate prea optimist, nu am avut de-a face cu tragediile din tribunalele americane, dar legea pe hartie este o provocare de inegalat, atat in interpretare, cat si in aplicare. Doar factorul uman si interesele meschine o pervertesc. Imi dispalce ca ziua are doar 24 de ore si ca esti uneori, pus in situatia sa refuzi sa-ti oferi serviciile unui roman sau unui emigrant necajit, doar pentru ca nu dispune de $$$ ca sa te plateasca, desi din punct de vedere juridic, are caz.

– Care sunt cele mai riscante si mai obositoare aspecte in activitatea ta profesionala?
– Nu cred ca la nivel de paralegal se poate vorbi de risc. Daca esti profesionist, daca pastrezi confidentialitatea informatiei, daca esti corect si respecti statutul pozitiei pe care o detii, nu ai nimic de riscat! Obositor – probabil interminabilele discutii in jurul eternului “vreau sa inteleg procesul”, purtate cu cei de etnii est-europene (nu doar cu stimabilii nostri conationali) care insista in acest sens numai pentru ca au pregatire academica intara de unde provin, uitand insa ca nu dispun de nici un fel de calificare in domeniul juridic. Si chiar daca sa presupunem ca ar fi absolvit studii de drept…, in State nu este valabil nici codul napoleonian, nici sistemul francez de drept, care au fost luate ca model in dreptul roman sau germanic, in majoritatea tarilor est-europene. Avem de-a face cu o interminabila discutie care devine la un moment dat obositoare prin repetitie, in esenta ei!

– Ce impedimente ai intalnit in aceasta profesie?
– Lipsa cunoasterii native la nivel de nuanta a limbii engleze! Acesta a fost cel mai mare impedimet …

– La ce manifestari internationale in domeniu ai participat?
– Am avut sansa sa fiu ales doi ani la rand, evident ca voluntar, in comitetul de organizare al Conferintei Anuale a Avocatilor de Emigrari ai SUA (AILA), inOrlando, 2007, si inVancouver (Canada), 2008. Mi-am depus si anul acesta candidatura – este inca prea devreme sa se faca nominalizarile, mai ales ca in 2009, “National AILA Conference” va avea loc inLas Vegas – my home town.

– Te rugam sa numesti trei din urmatoarele tale obiective profesionale.
– Sa devin membru al baroului din Nevada, sa imi deschid un birou de avocatura de unde romanii (si nu numai…) sa plece multumiti de nivelul servicilor oferite prin prestatia mea profesionala si o cariera academica, intr-o universitate de drept…, poate chiar aici, in Vegas…

– Cine sunt cei pe care ii admiri in profesia ta?
– Am anticipat oarecum raspunsul la aceasta intrebare…, deci chiar cu riscul de a ma repeta, o sa ii mentionez pe cei cu care am avut onoarea sa lucrez si placerea de a fi invat de la ei – dl. av. Aramand FRIED, si av. Rolando Rex VELASQUEZ. Ca personalitati juridice in istorie, pledanti de forta si oratori desavarsiti, ii admir pe Nicolae TITULESCU, MONTESQUIEU, si Abraham LINCOLN. Dintre contemporanii practicieni, ii apreciez pe Bogdan AURESCU, avocatul datorita caruia Romania a cistigat la curtea de la Haga Insula Serpilor si pe Hillary Clinton, care m-a impresionat intotdeauna prin claritatea continutului juridic al expunerilor sale. Convingerea mea personala este ca Hillary Clinton ar fi fost mai potrivita ca procuror general al Statelor Unite, decat la externe.

– Esti membru al vreunei organizatii internationale de specialitate?
– Nu la nivel de paralegal… si sincer sa fiu, nici nu am auzit sa existe vreun corp international al paralegal-ilor… sau ceva similar. Si pentru ca am ajuns la acest termen, care ii mira pe foarte multi romani, am sa incerc sa dau o definitie “de bun simt”: incercati sa asimilati notiunea de paralegal aceleia de “subinginer in drept”.

– Cum crezi ca va evolua domeniul in care te-ai specializat in urmatorii zece ani?
– Daca plecam de la premisa ca se tinde catre globalizare, emigrarea are un viitor nebanuit. Ganditi-va ca la fel cum “dreptul familiei” s-a desprins prin complexitate, din dreptul civil, devenind ramura de sine statatoare, la fel dreptul emigrarii a ajuns la o asemenea anvergura, incat a devenit necesara desprinderea lui din dreptul international public, astfel ca a aparut ca o noua ramura distincta in drept, existand tribunale, judecatori si serviciu de procuratura federal, specializate strict pe acest tip de jurisprudenta. Am totodata, convingerea ca progresul in materie teoretica va fi alimentat de necesarul cazurilor din penal, care implica drepturile federale ale emigrantilor si diversifica si complica interpretarea strict penala locala, la nivel de stat.

– Am observat ca ai prieteni in mediile politice americane. Poti sa ne spui ceva legat de aceste relatii?
– Incampania din 2006, am avut sansa sa fiu introdus de catre doamna Lia Roberts, Consul General Onorific inLas Vegas, in mediile politice ale Nevadei, pana la nivel de guvernator. Si chiar daca la prima vedere, pare o nimica toata sa ai oportunitatea de a-i cunoaste indeaproape de cei care care iti decid viitorul laCarson City, consider ca datorita recomandarii doamnei Lia Roberts, am ajuns sa ma bucur de respect in aceste medii.

– Te gandesti sa intri in politica?
– Cochetez cu ideea…, insa nu am investit suficient, incat sa pot spune ca am inca ce oferi…, ramane ca o perspectiva de viitor, insa.

– Care ar fi primul lucru pe care l-ai propune pentru imbunatatirea legislatiei americane, in calitate de om politic?
– “Dura lex sed lex”, cum spuneau inaintasii nostri, romanii, aplicarea legii asa cum este, independent de influente si lobby-uri de tot felul. Din nou, ma repet – pe hartie legea este foarte buna, insa interpretarile uneori, partinitoare sau influentate de factorul uman duc adesea, la erori care se propaga prin tragedii in viata personala. Ca sa il parafrazez pe Churchill, care spunea “stiu ca economia de piata e un sistem prost, dar altul mai bun nu exista ”, adaug – “democratiaamericana nu e perfecta, dar ofera cel mai democratic sistem juridic si legislativ din lume”. Sa nu uitam ca inRomania si in multe alte tari europene, imunitatea parlamentarilor e inca totala, iar de la un mandat la altul, chiar si sub urmarire penala, parlamentarii sunt reinvestiti si beneficiaza din nou, de protectia imunitatii. In Statele Unite, chiar si presedintele ales, pentru a putea depune juramantul in functie, trebuie sa primeasca avizul favorabil de la FBI/Drept de Justite, cu privire la modul in care a respectat legile statului si pe cele federale, precum si la loialiatea pe care a dovedit-o fata de tara.

– Cum obisnuiesti sa iti petreci timpul liber?
– Citesc, ma intilnesc cu prietenii, calatoresc…

– Ce hobby-uri ai?
– Ski-ul, activitati in aer liber, excursii, concerte de muzica clasica, teatru romanesc – un teatru de foarte buna calitate !

– Care sunt planurile de viitor?
– Licenta in drept si intrarea in barou.

– Cat de frecvent vizitezi Romania?
– Nu vizitezRomania cu o anumita frecventa, merg cand pot si de fiecare data, cu placere.

– Cand ai fost ultima data in tarasi cu ce impresii ai plecat de acolo?
– Ma aflu in Romania, la momentul acestui interviu si impresiile sunt pozitive in general, si frustrant de lente pe linia stricta a progresului, la toate capitolele – economie, educatie, servicii, decenta omului de pe strada sau eforturile noului guvern de a face mai mult pentru cetatean.

– Tii legatura cu comunitatea romana din orasul unde locuiesti?
– Da, cu siguranta pot spune acest lucru.

– Cum ai caracteriza aceasta comunitate?
– Ca mai peste tot in Statele Unite, aparitia a doi inalti ierarhi ai bisericii romane, unul trimis de Bucuresti – Arhiepiscopul Nicolae de la Chicago – si celalalt ramas mostenire de pe vremea cand Patriarhia Romana, sub regimul comunist era plina de securisti in sutana – Arhiepiscopul Nathanael de la Detroit – a creat o diviziune de apartenenta in randul enoriasilor. In acest context, si comunitatea Romana dinLas Vegas este una scindata in jurul celor doi preoti, care la randul lor, isi urmeaza in mod onorabil ierarhii. Omul obisnuit, nefiind familiarizat cu structurile ierarhice bisericesti, nu intelege si in consecinta, interpreteaza eronat focalizarea in jurul a doua biserici, ortodoxe amandoua, ca pe o promovare in opinia lui, a ideii de separare intre enoriasi. Sunt motive care tin divizata comunitatea romana dinLas Vegas pentru interese nu tocmai de laudat – cotizatiile la biserica, in detrimentul unitatii de valori si de spiritualitate romaneasca. Pacat!

– Care este filosofia ta de viata?
– Prima impresie nu o faci decit o singura data.E mai greu sa mentii o pozitie, decat sa o castigi.Sansa ajuta mintile care sunt pregatite – de asta m-am convins in SUA, pe deplin.

– Cine este modelul tau in viata?
– Bunicul meu, un fost colonel de artilerie in armata regala, care fiind dat afara de comunisti dupa 1947, cand avea peste 40 de ani si cinci copii acasa, a gasit puterea, dupa cinci ani de front, sa inceapa o noua facultate, matematica, si sa ajunga unul din cei mai apreciati profesori de matematica din Botosani.

–  Ce recomandare le-ai face celor care doresc sa urmeze o cariera asemanatoare?
– Sa isi faca pe cat posibil, o educatie solida si diversificata. Nu le cere nimeni sa fie o enciclopedie ambulanta, dar nici nu e permis sa confunde “occipitalii” cu “occidentalii”, cum fac noii prezentatori TV din mass-media romaneasca a mileniului trei.

– Ai vizitat vreodata, Arizona?
– Sigur, de nenumarate ori…,Nevada e la granita cuArizona si practic, intram inArizona de fiecare data cand mergem sa vizitam Hoover Dam. De asemenea, am fost inPhoenix, langaFlorence, la Manastirea Greceasca. Am un foarte bun prieten inTucson, dr. Alexandru Perrian si familia lui.

– Ce stii despre acest stat?
– Ca are locuri superbe – unde de departe se disting formele impresionante ale Marelui Canion, ca are o clima asemenea Nevadei si ca o multime de clienti intr-ale emigrarii de pe frontiera cu Nevada prefera sa dea interviurile de “green card” sau de “cetatenie” la USCIS in Las Vegas, care e mai aproape, decat in Phoenix.

– Ai dori sa le transmiti cateva ganduri cititorilor nostri?
– Sa nu uite de radacinile lor romanesti, iar cei care au copii sa ii educe cu basmele lui Creanga, cu istorioarele pline de pilde ale lui “Mos Ion Roata”, cu poeziile lui Eminescu si cu baladele celor de la “Phoenix”. Aceasta este unicitatea lor, aceasta e marca lor de identitate etnica intr-o lume tot mai plina de individualizari.
Precum parintii le dau copiilor lor Radacini, iar scoala le da Aripi, la fel cultura si traditiile romanesti ar trebui sa fie acele Radacini in familiile romanilor din America, iar economia americana locul unde sa isi intinda Aripile si unde doar “the sky is the limit”.
Si as mai vrea sa le urez tuturor multa sanatate, fericire si bucurii, alaturi de cei dragi, intr-o lume in care optimismul cistiga. Sa nu uitam niciodata indemnul lui Mircea cel Batran din “Scrisoarea a III-a“: “Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi”.

 

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

 1. ion spune:

  Buna ziua sunt un Automatist electronist Electrician programator industrial
  As vrea sa ma mut in America
  caut colaboratori dispusi sa deschida un service sau care au deja un service de electirce electronice electrocasnice
  Cuptoare industriale
  cuptoare pentru patiseire
  servisare cuptoare gastronomie
  servisez cuptoare tunel pentru covrigi
  servisez cuptoare aeromat
  Servisez cuptoare electrice
  Repar utilaje industriale din punct de vedere electric electronic si software
  repar masini de taiat sticla utilaje tamplarie pvc termopan utilaje sudura pvc
  repar electronica statii de epurare a apei
  repar electronica soft statii clorinare
  repar automate automatizare panouri de automatizare si control pentru tot felul de masinarii si masini unelte cum ar fi masini de injectie mase plastice
  repar utilaje debitare metal
  repar cuptoare pentru ceramica
  servisez castomate cuptoare cu inductie
  repar diverse automate exemplu linie de imbuteliere isobarica reparatii electronica
  repar electronica electrica electrotehnica utilaje care pun zahar in pliculete
  remediez defectiuni electronice utilaje care fabrica pahare pt cafea
  repar diverse echipamente industriale exemplu masini de pus miere de albine in stick-uri
  remediez masini de baxat repar partea electrica electronica
  depanez masini de infoliat , repar din punct de vedere electronic electric software masini de suflat pet-uri , Reparatii prese industriale partea de electronica , reparatii electronica industiala pentru masini utilaje de spart lemne , reparari electronica sucle unelte masini unelte masini injectie mase plastice. reconditionare panouri de comanda si control pentru prese hidraulice pneumatice
  Repar automatizari pentru solare sau sere de legume fructe
  instalez montez diverse automate automatizari mecanizari
  Ma pricep la reparatia hdd-urilor in scopul recuperarilor de date .

  CAUT UN INVERSITOR CARE SA FIE DISPIS SA SE IMPLICE FINACIAR
  IN MUTAREA MEA IN AMERICA

  Ofer 60% din profit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com