În urma documentatiei realizata de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) s-a constatat ca este oportuna neutralizarea haldei de fosfogips de la Amurco prin acoperirea acesteia cu un strat gros de pamânt.
S-au facut primele cercetari pentru neutralizarea haldei de fosfogips de la societatea Amurco, considerata una din problemele ecologice ale Bacaului. În urma cu doua luni, Consiliul Local Bacau a aprobat donatia facuta de societate, adica o suprafata de teren de 62 185 de metri, pe care se afla praful. Donatia isi va face efectul doar dupa semnarea contractului „Decontaminarea haldei de fosfogips din Bacau” cu Ministerul Mediului, care urmeaza sa fie finantat prin Axa 2, a Programului Operational Sectorial de Mediu.. „A fost realizat proiectul, care urmeaza sa fie înaintat pentru finantare. În urma studiului, s-a constatat ca este cel mai bine ca neutralizarea sa se faca printr-un strat de pamânt, pe care sa creasca vegetatie“, a spus prefectul Constantin Scripat.
Pentru ecologizarea zonei au fost înaintate mai multe idei, care vizau fie transportarea fosfogipsului, folosirea lui în constructii sau acoperirea lui cu pamânt. Deoarece praful este usor radioactiv, a fost interzisa utilizarea lui în constructii, iar transportul a peste 6 milioane de tone, în alta zona, ar fi mult prea costisitor. „Personal, cred ca fosfogipsul putea fi folosit în constructii, daca nu la realizarea de locuinte, macar la asfaltarea unor strazi. Era si ideea acelui inginer, Nicolae Constantinescu, pe care l-am apreciat“, a mai spus prefectul.
LA MULTI ANI, ROMANIE! Fie ca in decembrie 2012 sa sairatorbm ZIUA NATIONALA avand o alta guvernare, mai buna: guvernarea UNIUNII SOCIAL-LIBERALA si un alt presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare: ADRIAN STEF!