Padurile din Brusturoasa, disputate de urmasii eroilor din Razboi si de mostenitorul familiei Ghica

383 de cetateni din Brustruroasa, urmasi ai eroilor din al Doilea Razboi Mondial,  asteapta de aproape cinci ani sa fie pusi în posesie, pe o suprafata totala de  1382 de hectare. Ei au hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu, care, însa, nu a fost Padurepadure retrocedatapusa în aplicare. Aceeasi suprafata de padure a fost câstigata în instanta de urmasul boierului ND Ghica, nepotul Paltin Sturdza. Acesta va primi 42 de mii de hectare, care se întind pe toata Valea Muntelui, de la Comanesti la Ghimes Palanca. Potrivit noilor reglementari legale, stipulate în legea 165/2013, toti îsi vor primi padurile. Urmasii familiei ND Ghica pe vechile amplasamente, iar cei ai veteranilor de razboi, în padurile ce apartin statului.

Punerea lui în posesie a urmasului familiei boieresti va schimba radical viata comunitatilor din regiune, bazata în mare parte pe exploatarea lemnului. „Oamenii sunt foarte nemultumiti. Vor protesta în curând fata de nerespectarea hotarârii judecatoresti din 2008, care este definitiva si irevocabila. Desi instanta le-a recunoscut dreptul de proprietate asupra padurii, Directia Silvica a refuzat sa transmita amplasamentele pentru punerea în posesie si eliberarea titlurilor“, a spus primarul din Brusturoasa, Sorin Atonoaie. Edilul afirma ca oamenii unt nelinistiti de decizia recenta a instantelor de retrocedare a tuturor mosiilor familiei Ghica, dupa un act de la jumatatea secolului al 19-lea. „Au aflat ca Paltin Sturdza a câstigat toate padurile si au înteles situatia. Dar si ei au dreptul de a primi padure. Urmasului familiei Ghica i s-au retrocedat toate terenurile, dupa un act de partaj din 1872, chiar daca ulterior o parte au fost gajate la banci. Deja am primit o solicitare de a le pune la dispozitie padurea“, a mai spus Atonoaie.

Subprefectul Dorian Pocovnicu clarifica lucrurile: „În scurt timp, toti îsi vor primi padurea!“

Subprefectul Dorian Pocovnicu, responsabil pe aplicarea legilor fondului funciar în judetului Bacau, afirma ca toti cei care au fost validati de instante si de comisia de fond funciar îsi vor primi terenurile forestiere. Mai mult, finalizarea litigiului cu Paltin Sturdza conduce inevitabil si la punerea în posesie a celor 383 de proprietari din Brusturoasa. „Sunt alaturi de acesti cetateni, care au drept la padure. În cazul de fata a existat un litigiu complex (n.r cu urmasii lui ND Ghica), care a blocat punerea în posesie si eliberarea titlului pentru proprietarii din Brusturoasa. Prin noua lege 165/2013, toti îsi vor primi dreptul la proprietate în natura“, a spus subprefectul Dorian Pocovnicu.  Text aparut si in www.desteptarea.ro

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com