Orasul unde proiectele au murit

In municipiul Bacau nu se mai construieste aproape nimic. In primele trei luni ale anului 2010 au fost emise doar 55 de autorizatii de constructii. Marea majoritate sunt pentru constructia de garaje, balcoane si anexe de locuinte. Numarului autorizatiilor de constructie a scazut de doua ori. In anul 2008, Primaria Bacau a eliberat 607 autorizatii de constructie, iar in 2009, doar 331 de autorizatii. In acelasi timp, valoarea obiectivelor pentru care s-a obtinut autorizatia a scazut dramatic. Pana in 2008, retailerii si dezvoltatorii de proiecte imobiliare au avut planuri serioase cu Bacaul. Marii dezvoltatori imobiliari Fadesa, Adama s.a. au vrut sa construiasca mii de locuinte in Bacau. Deoarece cererea de locuinte, dar mai ales puterea de cumparare a locuitorilor municipiului Bacau este foarte redusa, acestia au renuntat la planuri. Acelasi lucru s-a intamplat si cu retailerii, care au realizat ca Bacaul nu le mai poate aduce profit si au decis sa realizeze proiecte importante in orase aflate in plina dezvoltare.

Cifrele nu mint

Saracirea populatiei este un fapt incontestabil. De aici si cererea scazuta pentru noi spatii de locuit, in primul rand. Statisticile oficiale arata ca angajatii din Bacau au suferit cel mai mult in 2009 la capitolul reduceri salariale nete fata de 2008. Cu un minus de 181 de lei in medie, bacauanii care inca mai au un loc de munca se situeaza pe primul loc intr-un clasament national. Iar ca imaginea dezastrului sa fie completa, comparatia cu urmatorul judet ca pierderi (Botosani) ne arata ca noi am pierdut aproape dublu la acest capitol. Printre cel 15 judete care inregistreaza cresteri, Harghita (plus 92 de lei) si Arges (plus 88 lei) sunt in varf.

Puterea de cumparare a bacauanilor da peste cap planurile retailerilor

Bacauanii nu mai au bani pentru locuinte noi, pentru cumparaturi si viata de altadata. Autorizatiile emise de municipalitate in primele luni ale acestui an sunt pentru constructia de balcoane, anexe, imprejmuiri de garduri, amenajari de birouri. Din cele 55 de autorizatii, 15 au ca beneficiar chiar “Municipiul Bacau”, care a avizat favorabil reabilitarea unor blocuri de locuinte. In ultimii ani, retailerii au investit zeci de milioane de euro in construirea unor supermarket-uri. Dezvoltarea acestora s-a oprit in urma cu un an. Cererea de spatii comerciale a scazut, la fel si puterea de cumparare a bacauanilor. Nu sunt locuri de munca, iar perspectivele de viitor sunt mai sumbre. Retailerii gasesc cu dificultate clienti pentru inchirierea spatiilor comerciale.“De ce sa mai construiasca, daca nu mai exista cerere? La Carrefour, folosim noi spatiile, cu ocazia unor targuri. La etaj, in loc de magazine s-au facut cluburi si cafenele. Alt supermarket (G Market) este inchis”, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bacau.

Criza economica si edili dezinteresati de urbe

Oamenii de afaceri bacauani au sesizat dezastrul spre care se indreapta municipiul Bacau, altadata oras infloritor. Dincolo de criza economica, care s-a manifestat in orice zona a Romaniei, ei au reclamat dezintersul administratiei locale, tradus prin incapacitatea de atragere a investitiilor directe, prin incapacitatea de promovare a investitiilor in productie. Firme precum Siemens Automotive sau Ina Schaeffler, care s-au aratat interesate sa realizeze investitii de zeci de milioane de euro, in productie, in municipiul Bacau, au renuntat in favoarea altor orase, precum Iasiul. Oamenii de afaceri locali si organizatiile profesionale au acuzat in nenumarate randuri stilul clientelar al administratiei locale dar si neonorarea la timp a contractelor de lucrari publice. In ultimii ani, toate obiectivele de investitii importante din municipiu au fost atribuite unor firme din alte localitati. In acelasi timp, firmele bacauane importante (Pa&Co, UMB Spedition, Conbac, Conextrust-Rustrans, Unic General Constructor s.a.) si-au gasit de lucru in alte localitati.

TVA-ul si institutiile publice au ingropat firmele bacauane

Aportul firmelor de constructii la bugetul judetului si al localitatilor este covarsitor. Constructorii au realizat o cifra de afaceri de 788 de milioane de euro in 2008 si un profit de 139 de milioane de euro, adica 41% din totalul profitului firmelor bacauane. In 2009 rezultatele financiare ale acestora au fost dezastruase. Din totalul de 3.400 de firme de constructii, din care 1.576 cu activitate, 470 si-au suspendat activitatea in ultimul an. Institutiile publice nu au achitat la timp valoarea lucrarilor efectuate, fapt care a adus societatile in incapacitate de plata si faliment. In acelasi timp, fara sa primeasca un leu din valoarea lucrarilor efectuate, firmele au fost obligate sa achite valoarea TVA-ului, taxat la emiterea facturii. “De curand, Senatul a aprobat un proiect de lege privind plata TVA-ului la incasarea banilor sI nu la facturare. Este un pas important, care va ajuta mediul economic”, a declarat Mihai Tulbure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com