La sfârsitul acestei saptamâni, cu prilejul „Zilelor comunei Casin“ va avea loc un amplu eveniment cultural-„Obârsia Mioritei“ la care vor participa reprezentanti ai principalelor institutii de cultura din România si Republica Moldova. Tot cu aceasta ocazie va fi lansata si excelenta monografie a lui Constantin Tudose, „Portile de lemn ale satului. Porti ale sufletului“, în editie bilingva.
Comuna bacauana Casin devine la sfârsitul acestei saptamâni centrul spiritualitatii si traditiilor românesti. Academicieni, profesori universitari, reprezentanti ai celor mai importante institutii de cultura din România si Republica Moldova vor participa la un eveniment dedicat perenizarii sufletului românesc. Comuna bacauana Casin este depozitara celor mai vechi traditii, obiceiuri si simboluri românesti. Mai mult, pe tarâmurile de munte de aici ar fi si Obârsia Mioritei. La 20 de kilometri de satul Casin se gasesc tinuturile celor trei personaje ale poemului popular Miorita, o adevarata capodopera a neamului românesc, transmisa prin viu grai, de-a cursul ultimilor milenii. Tinutul baciului moldovean este în valea Casinului, al baciului vrâncean, în comunele din proximitate, din Vrancea, Soveja si Tulnici iar tinuturile baciului ungurean, peste munte, dincolo de Întarcatoarea, în Bretcu. „Muntii Clabuc si Zboina sunt apartinatori de la începuturi si firesc
de valea Casinului. Scutarii, pentru cei care nu stiu, erau sefii ciobanilor, administratori de stâna. Ei bine, la o distanta relativ mica de acei munti, pe valea Casinului se afla localitatea … Scutaru. Punct si atât… Personalitati importante ale scrisului românesc si ale începuturilor scrise a baladei Miorita au venit si au stat mai mult sau mai putin la Soveja (Alecu Russo si Vasile Alecsandri), asa încât Miorita atârna cam mult catre Soveja în aceasta cumpana a tinuturilor de balada. Nu numai ca nu stapânesc filosofia, dar nici macar o alta stiinta umanista, însa zic si eu, ca omul simplu, apelând la argumente de bun simt si la cele enumerate mai sus: „De ce nu Casinul o referinta, o alternativa la Soveja, în aceasta frumoasa disputa regionala si nationala?”, precizeaza Constantin Tudose, în lucrarea „Etnografie si traditie în Casin”, aparuta annul trecut.
Program Obarsia Mioritei-Casin
Programul si invitatii
Evenimentul „Obârsia Mioritei“ începe sâmbata dimineata, la 8 si jumatate, odata cu oficierea slujbei de Sfânta Marie Mare în Biserica dîn Sus. Apoi invitatii din Bucuresti si Chisinau, vor vizita ulitele satului, vor vedea arta populara încrustata în portile de lemn, cu trei stâlpi si acoperis, care sunt unice în lume dar emblematice pentru comuna Casin. Acest moment va fi urmat de o expozitie de costume populare, a celei mai închegate comunitati de munteni a Moldovei.
De la ora 11, în biserica munteneasca a comunei, Corul nevestelor si fetelor mari din Casin vor interpreta mai multe bucati populare. De la ora 12 va avea loc parada carutelor cu coviltir, mnifestare unica în România, cântece printre care si „balada casuneanului caraus“. De la ora 15.30 va avea loc o deplasare în Poiana Zboina-Singurul loc de pe harta geografica a României unde se gasesc tinuturile personajelor din Miorita. Se va face un popas la Masa lui Voda, se va rememora perioada domnitorului Gheorghe Stefan, va fi evocata marea personalitate a celui care a realizat Unirea-Regele Ferdinand 1 (La Fântâna lui Ferdinand“ iar reprezentantii mediului academic vor întâlni pe urmasii celor care practicau transhumanta în zona si înca sunt depozitarii folclorului autentic românesc. Prima zi se va încheia cu o seara traditionala, la Cabana Întarcatoarea, loc preferat în anii 50 de Gheorghe Gheorghiu –Dej, unde a fost primit si Nikita Hrusciov, fost presedinte al URSS.
În cea de-a doua zi, participantii vor merge la Iarmarocul da Satmarie (la Ghiolcica), de la primele ore ale diminetii. De aici, invitatii vor ajunge la Casa de Cultura din localitate, unde va avea loc o ampla sesiune de comunicari, la care vor participa delegati ai Ministerului Culturii, profesori Universitari de la Universitatea Bucuresti, reprezentanti ai Institutului Etnografic Român „Constantin Brailoiu“, cercetatori stiintifici la Muzeul National al satului „Dimitrie Gusti“, membri ai Asociatiei „Cele mai frumoase sate din România“, reprezentanti ai mediului academic si universitar din Republica Moldova, ai Muzeului Literaturii Române din Bucuresti, conducerea Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina“ (profesor dr. Vasile Puiu, Constantin Rusanovschi, s.a.), specialisti ai Complexului Muzeal National al Carpatilor Rasariteni din Sfântul Gheorghe, oficialitati, s.a.)
Din delegatia din Republica Moldova, vor face parte academicianul dr. Ion Bostan, rectorul Universitatii Tehnice a Moldovei, academicianul Nicolae Dabija, academicianul Gheorghe Ghidirim (fost deputat al poporului din URSS (1989-1992), fost ministru al Sanatatii al RM (1990-1994), presedinte al Ligii Medicilor din Moldova , profesorul universitar Valeriu Dorogan, prorector Cercetare din cadrul UTM, conferentiarul universitar Vasile Cartofeanu, profesorul universitar Valeriu Dulgheru, conferentiarul universitar Sergiu Zaporojan, conferentiarul universitar Ilie Manoli dar si iubitii interpreti ai Trupei Haiducii din Costesti, Ialoveni (Tudor Grigorita (voce) , Gheorghe Matei (voce, nai, fluer, lider al grupului), Emilian Nartea, Gheorghe Irimie (voce, s.a.) (cobza, voce) si Ion Sârghi (voce si acordeon).
Casin, reper al spiritualitatii românesti din toate timpurile
„Situarea în paralel si în vecinatatea principalului culoar de acces înspre si dinspre Transilvania, pasul Oituz, a fost înca un argument important ca asezarile din vatra Casinului sa existe si sa se întareasca atunci când a fost posibila dezvoltarea negotului. Si atunci, normal spunem noi, odata cu cristalizarea statului feudal Moldova, la Cancelaria din Suceava a voevodului Alexandru cel Bun, în Sâmbata a sasea din Postul Mare – anul 1410 pe 15 martie se atesta documentar existenta satului nostru. Revenind la vremuri moderne, casunenii sarbatoresc cu un an în urma bacauanilor atestarea documentara a localitatii lor. Poate ca sunt eu un nemultumit mai mereu, ori un ambitios uneori, sau un falos da casunean întotdeauna? Cert este ca ma încerca un sentiment secund, când comparam frumusetile naturale ce inconjoara satul meu cu ale comunei de la miazazi. Si atunci … poate mocanii cu bogatele turme ce au pribegit prin Transilvania si au gasit loc de viata si vesnicie pe cursul mijlociu si inferior al datatorului de spor râu Casin? Poate caii cei vestiti ai urmasilor acestora care le-au purtat carutele între Carpati si Nistru? Poate cergile, iile, caitele, saricele ori stergarele fara seaman în Moldova ale harnicelor câsunence? Poate faptul ca se stie despre acest sat ca e ,, ala unde se varuiesc si se vopsesc casele mereu? Poate … Unde o fi fala a’ mai fala a Casinului de azi, Ioane?” Constantin Tudose, „Portile de lemn ale satului, Portile sufletului”.
Evenimentul de la sfârsitul acestei saptamâni are loc cu sprijinul Consiliului Judetean Bacau, al Consiliului Local Casin si implicarea Asociatiei „Casin- tezaur de frumusete“.
Prezentare, program Obarsia Mioritei by Mircea Merticariu