La sfârsitul acestei saptamâni, în zilele de 12, 13 si 14 august, la Casin va fi organizata cea de-a doua editie a „Obârsiei Mioritei“ eveniment gândit si pus la punct de Constantin Tudose si Asociatia „Casin, tezaur de frumusete“, în parteneriat cu primariile localitatilor Casin si Manastirea Casin si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bacau.
Dupa prima editie, de exceptie, organizata anul trecut la Casin si Manastirea Casin, Constantin Tudose, autorul cunoscutei lucrari etnografice „Portile de lemn ale satului, Portile sufletului”, primita elogios de Academia Româna si Ministerul Culturii, reia proiectul în perioada 12-14 august, când sunt programate mai multe manifestari.
Constantin Tudose, iubitor al valorilor si traditiilor românesti, si-a dedicat ultimii ani din viata studiului portilor de lemn ale locuitorilor din Casin, munteni veniti de peste Carpati, care au luat cu ei si simbolistica specifica încrustata acum în portile de lemn cu trei stâlpi. „Obârsia Mioritei“ este locul identificat de autor în creasta muntilor Carpati, mai sus de Întarcatoarea si Masa lui Voda, locuri cu mare încarcatura istorica, în care s-au purtat cele mai aprige lupte în Primul Razboi Mondial.
În locul pitoresc de la intersectia celor trei localitati si judete (Bretcu (Covasna), Soveja (Vrancea) si Manastirea Casin (Bacau) Constantin Tudose si Asociatia „Casin, tezaur de frumusete“ au realizat un monument din lemn (foto) dedicat „Obârsiei Mioritei“, loc atât fizic, cât si spiritual, pentru cea mai cunoscuta balada a poporului român. Dealtfel, poetul Vasile Alecsandri, nascut în Bacau, dupa unele surse, în caruta, localiza Miorita în zona muntilor Vrancea, la Soveja, foarte aproape de intersectia impusa acum prin proiect de Constantin Tudose.
Programul manifestarilor de la „Obârsia Mioritei“ din acest an cuprinde, vineri, 12 august, deplasarea de la Hotel Trotus, din Onesti, catre monumentul „Obârsia Mioritei“, singurul loc de pe harta geografica a României, unde se întâlnesc tinuturile celor trei personaje din balada populara Miorita. Apoi, urmeaza o vizita la fosta resedinta domneasca a domnitorului Gheorghe Stefan din comuna Manastirea Casin si câte o oprire în Poiana Întarcatoarea, la Masa lui Voda, un popas la „Fânâna lui Ferdinand Întregitorul“. De la ora 16, este programata o „întâlnire cu urmasii celor trei baci, la cumpana de balada (Monumentul de cultura populara din lemn „Obârsia Mioritei“). Aici se vor spune povestiri despre transhumanta ale ciobanilor din Bretcu (Covasna), Soveja (Vrancea) si Casin si Manastirea Casin (baciul moldovean, judetul Bacau)“, se arata în pliantul organizatorilor. Sâmbata, de la ora 10, are loc Simpozionul National „Drumul Oilor“-Transhumanta la români, urmata de întâmpinarea oaspetilor în centrul comunei si colocviul national „Remitizarea Mioritei“, la Caminul Cultural Casin si la finalul zilei de o cina traditionala si momente de folclor românesc. Duminica dimineata este programata o vizita la gospodariile casunenilor, în care se va face contemplarea portilor de lemn cu trei stâlpi si acoperis, care sunt specifice microzonei etnografice de la Casin. Tot acum vor fi cunoscuti si mesterii care lucreaza în lemn în comuna bacauana de munte. Evenimentul se va încheia cu parada carutelor cu coviltir, manifestare unica în România dar si cu participarea la slujba de la biserica monument istoric din localitate.
Invitatie Obarsia Mioritei 2016