O noua campanie anticontrabanda, în regiunile de frontiera: „Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie”

Astazi, la Satu Mare, a fost lansata o noua campanie publica de constientizare a efectelor negative ale contrabandei. Evenimentul a avut loc la Institutia Prefectului Judetul Satu Mare, în parteneriat cu Politia de Frontiera, Politia Româna si Directia Generala a Vamilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu sprijinul INACO (Initiativa pentru Competitivitate), JTI si al agentiei de comunicare pastel, prin www.faracontrabanda.ro.

„Intitulata „Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie”, campania se deruleaza în perioada martie-aprilie, în judetele de granita din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum si în Bucuresti. Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor la nivel national a ajuns, în ianuarie 2018, la 15,6% din totalul consumului. Potrivit cercetarii, procentul se afla usor sub media anuala a comertului ilegal din 2017, de 16%.
În nord-vest contrabanda cu tigarete are o pondere de aproape 20%, ceea ce înseamna ca una din cinci tigarete comercializate în aceasta regiune este de contrabanda.
Judetele din nord-est ramân si la începutul acestui an cele mai afectate de comertul ilegal, cu o pondere de 37,6% în crestere fata de noiembrie 2017, ca urmare a unui reviriment brusc al contrabandei cu produse din Republica Moldova.
„Contrabanda cu tigari reprezinta principalul fenomen infractional care se manifesta la frontiera de nord a României cu Ucraina. Acest lucru a determinat ca situatia operativa a Inspectoratului sa fie deosebit de activa. Pe lânga exercitarea atributiilor ce îi revin cu privire la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere savârsite în zona de competenta, un obiectiv prioritar este combaterea contrabandei cu tigarete. Abordarea integrata, care ghideaza actiunile lucratorilor nostri de la prevenirea, pâna la aplicarea efectiva a legii, se bazeaza pe o cooperare eficace între organele responsabile cu aplicarea legii si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.”, a declarat Chestor de Politie Liviu Bute, Politia de Frontiera.
„Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea contrabandei si a comertului ilicit cu tigari de contrabanda, reprezinta una dintre prioritatile de actiune ale Inspectoratului de Politie Judetean Satu Mare. Pentru combaterea acestor fenomene infractionale institutia noastra aloca resurse importante, atât umane, cât si materiale.
Astfel, se organizeaza actiuni care au ca scop identificarea atât a persoanelor cu preocupari infractionale pe linia introducerii în tara a tigaretelor de contrabanda, cât si a celor care transporta, depoziteaza sau comercializeaza astfel de produse. Totodata, consideram ca prevenirea fenomenului infractional aduce un aport substantial reducerii acestui fenomen, fapt pentru care salutam initiativa campaniei “Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie.“, a declarat Comisar Sef de Politie Sorin Stan, Seful IPJ Satu Mare.

„Comertul ilegal cu produse din tutun este considerat adesea a nu reprezenta un pericol social. Ca urmare, acest tip de activitate s-a transformat, în multe cazuri, în principala sursa de venit. Cumparatorii în cautare de chilipiruri si comerciantii ambulanti nu constientizeaza, din pacate, ca devin partasi la trafic ilegal, contrabanda fiind o infractiune care tine de criminalitatea organizata si care se pedepseste cu închisoarea. Contrabanda si comertul ilegal cu tutun nu sunt solutii viabile de supravietuire, este nevoie de o strategie de dezvoltare economica a judetelor de frontiera. Cu totii ne dorim o societate mai buna, dar intentiile bune nu sunt suficiente. Avem datoria sa actionam eficient, sa sprijinim autoritatile si sa ne exprimam public când avem informatii certe referitoare la fenomene grave care afecteaza comunitatea. Cu atât mai mult cu cât 1 punct procentual din comertul ilegal cu produse din tutun duce la pierderi de 35 miloane euro la bugetul tarii. Nu putem construi o natiune competitiva, fara sa cooperam si fara sa actionam împotriva comertului ilegal sub toate formele pe care acesta le poate lua”, a declarat Andreea Paul, presedintele organizatiei neguvernamentale INACO.
Campania „Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie.” va fi difuzata în parteneriat cu TVR, în special pe posturile regionale si va avea o importanta componenta de afisaj stradal în judetele Satu Mare, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Maramures, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt si Bucuresti. De asemenea, campania va fi vizibila si în punctele de trecere a frontierei, prin materiale informative.
Mai multe informatii si materiale de comunicare sunt disponibile pe www.faracontrabanda.ro.
„Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie.” este cea de-a saptea campanie regionala anticontrabanda care are ca scop constientizarea efectelor negative ale fenomenului, dar si reducerea comertului ilicit cu tigarete. Campaniile precedente au determinat scaderi semnificative ale pietei negre în regiunile si în perioadele în care s-au derulat“, se precizeaza in comunicatul organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com