O noua axa Kiev-Riad, bazata pe cooperarea în domeniul militar ?

Articol scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot si fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Compania saudita de investitii Taqnia, a semnat pe 12 mai 2015, un contract cu grupul aeronautic ucrainian Antonov, pentru transferul de tehnologie aeronautica ucrainiana catre Arabia Saudita si calificarea absolventilor academiei aeronautice saudite, în uzinele din Ucraina. Scopul final fiind fabricarea în Arabia Saudita a avionului AN-32-modernizat.

Avionul de transport An-32 a aparut în 1976, prin modificarea An-24/26, conform caietului de sarcini impus de armata Indiei, care a cumparat 125 de aparate AN-32. Principala modificare constînd în montarea motoarelor turbopropulsoare AI-20, de pe Il-18. AN-32 transporta 42 parasutisti/50 pasageri, pe o distanta maxima de 2.500 km,  la un plafon maxim de 9.500 m. Aproximativ 240 AN-32, construite la fabrica din Kiev, opereaza azi în Sri-Lanka, Bangladesh, Columbia, Peru, Mexico, Afghanistan, Angola, Croatia, Irak si Sudan.

FOTO: http://cdn-www.airliners.net/

FOTO: http://cdn-www.airliners.net/

Negocierile pentru acest contract saudito-ucrainian au demarat în octombrie 2014. Noul AN-32 saudit se va numi AN-132 si va lua la bord o rezerva de caburant mai mare cu 20 %, va fi echipat cu motoare Rolls-Royce AE 2100 de pe C-130 Hercules ( cu tractiunea de 4.637 CP ), va folosi sisteme de navigatie americane produse de Honeywell si un pilot automat britanic. Sauditii platesc grupului Antonov 150 de milioane USD, în acesti bani fiind incluse primele opt avioane AN-132, fabricate sub coordonarea specialistilor ucrainieni. Ambitiile sauditilor sunt putin exagerate, avînd în vedere ca n-au nicio experienta în domeniul proiectarii si constructiei de avioane.

În domeniul aeronautic, Arabia Saudita nu are decît experienta întretinerii si efectuarii reparatiilor curente la flota sa comerciala compusa din Boeing 747, Boeing 777, Boeing 787, Boeing 737, McDonnell Douglas MD-11F, Embraer ERJ170, Airbus A320 si Airbus A330. Prin divizia SAEI, apartinînd Saudi Arabian Airlines. Prin AN-132, Arabia Saudita si-a propus sa faca concurenta Rusiei, tara care a decis înlocuirea turbopropulsoarelor AN-24/26 si AN-32 cu IL-114, pe majoritatea curselor interne. IL-114 a fost conceput sa respecte toate cerintele impuse de ICAO (Organizatia Aviatiei Civile Internationale) si Eurocontrol pentru clasa sa, fiind printre putinele aparate care pot ateriza în conditii de vizibilitate si plafon sub 100 m. În acest scop, proiectantii uzinei din Samara (sud-est de Moscova) au adus multe îmbunatatiri în ceea ce priveste avionica (sistem de navigatie complet digital, cabina de tip glass cockpit, cu display-uri) si motoarele ( silentioase cu sase pale ).

FOTO http://cdn-www.airliners.net/

FOTO http://cdn-www.airliners.net/

IL-114 are cel mai mic consum specific de combustibil/km  din lume ( 500 kg/ora de zbor), mai mic decît celebrul aparat franco-italian ATR-42 si avioanele canadiene Bombardier Dash 8 si CRJ-700. Capacitatea de transport este dubla fata de AN-24, putînd transporta 64 de pasageri, pe distanta de 4.000 km. Aparatul fiind si o buna platforma de tip radar. În prezent sase avioane IL-114 sunt operate de compania aeriana Uzbekistan Airways.

FOTO http://upload.wikimedia.org/

FOTO http://upload.wikimedia.org/

 

Industria de Aparare a Arabiei Saudite are ca principal pion compania Abdallah Al Faris, detinatoarea fabricii de blindate la Damman. La Damman s- au produs din 1998 si pîna în prezent cam 340 de transportoare amfibii blindate de tip AF-40 si Al-Faris 8-400, echipate cu motoare de 400 CP. Proiectele fiind germane ( dezvoltate din TPz Fuchs ), motoarele, cutiile de viteze, suspensiile, sistemul de protectie, inclusiv armamentul au fost livrate de Thyssen-Henschel fabricii de la Damman care le-a ansamblat.

Din era sovietica, Ucraina detine celebra fabrica de blindate Malysev de la Harkov. Tancurile T-84 Oplot  ucrainiene, produse doar în 15 de exemplare, din lipsa de fonduri, sunt echipate cu PNK-6 care combina camera de termoviziune panoramica cu telemetrul laser. PNK-6 fiind rodul colaborarii biroului de proiectare-dezvoltare Morozov al fabricii Malysev din Harkov, cu concernul Thales, prin modificarea echipamentelor Catherine MP + CELT 2 Laser, produse de Thales.

FOTO http://www.walldevil.com/

FOTO http://www.walldevil.com/

 

Transportorul amfibiu blindat ucrainian 8×8 BTR-4E, produs la Harkov, a fost în 2013, subiectul unui contract cu Irakul, de 2,5 miliarde USD care prevedea pe lînga sase avioane AN-32B si livrarea a 420 de TAB-uri. Din cauza razboiului civil din Ucraina, doar o mica parte din aceste TAB-uri au fost receptionate de Irak. Sauditii l-au testat si au observant ca BTR-4E este propulsat de motorul Deutz  Euro 3 de 600 CP. Fiind superior la toate capitolele celui german TPz Fuchs.

 FOTO http://p7.biztok.pl/

FOTO http://p7.biztok.pl/

 

Surse ucrainiene afirma ca în paralel cu proiectul AN-132, Arabia Saudita ar fi dispusa la un transfer tehnologic din Ucraina în valoare de 200-500 milioane USD, care sa-i permita sa fabrice la Damman, circa 400-500 de BTR-4E. Si ulterior tancuri T-84 Oplot, pentru a înlocui cele 400 de tancuri M60 Patton americane.

FOTO http://reseauinternational.net/

FOTO http://reseauinternational.net/

Aparut si pe site-ul http://reseauinternational.net/

Un comentariu

  • […] Compania saudita de investitii Taqnia, a semnat pe 12 mai 2015, un contract cu grupul aeronautic ucrainian Antonov, pentru transferul de tehnologie aeronautica ucrainiana catre Arabia Saudita si calificarea absolventilor academiei aeronautice saudite, în uzinele din Ucraina. Scopul final fiind fabricarea în Arabia Saudita a avionului AN-32-modernizat, scrie Valentin Vasilescu pentru ziaruldegarda.ro. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com