Social democratii au castigat atat Primaria Generala a Capitalei, cat si primariile sectoarelor Bucurestiului. In ultimii 12 ani, asa zisa Dreapta politica, reprezentata de grupurile de interese din spatele PNL-PDL , s-a bucurat din plin de propaganda anticoruptie de dupa guvernarea Nastase. Aparitia PNA (DNA) nu a fost intamplatoare pe fondul revolutiei portocalii si a favorizat culoarul politic reprezentat 10 ani de Basescu si din 2014, de Iohannis.
Moldova, regiune a tarii permanent subfinantata de la Bucuresti, a fost exemplul negativ pus pe seama optiunii politice a moldovenilor spre PSD. Liberalii încearca se explice ca moldovenii sunt needucati, saraci, primitivi pentru ca voteaza cu stanga. Discursul agresiv s-a dovedit a fi de fapt unul sinucigas. PNL-ul a fost in ultimii ani, cel putin in Bacau, un partid mai corupt decat PSD-ul. De fapt, oamenii au inteles ca puterea necontrolata, lipsa de caracter si vointa de bani corupe si nu orientarea ideologica.
Iohannis si Ciolos au intors populatia tarii spre PSD
Modul artificial in care a castigat Klaus Werner Iohannis presedentia Romaniei, cu o Diaspora inraita printr-o manipulare pusa la punct minutios, intr-un razboi psihologic programat, a creat mari asteptari. Apoi, romanii din tara dar si de peste granite, au vazut ca presedintele care si-a luat tara inapoi nu poate vorbi, ca e mai mult carcasa decat continut. A trecut timpul iar popularitatea presedintelui a scazut rau de tot.
Toate astea nu ar fi cantarit asa de mult asupra votului din 5 iunie, daca Iohannis nu era dublat de Ciolos. In momentul de fata, intreaga conducere a Romaniei este concentrata in mainile unor persoane provenite din Ardeal. Cele mai importante investitii se fac in Transilvania, cele mai mari sume se duc acolo si discrepanta fata de restul tarii creste. Mai mult, s-a creat si o teorie a conspiratiei, legata de proiectul de regionalizare si de rupere a Romaniei in bucati. Conform acestei viziuni, actuala conducere a Romaniei, influentata de afara, ar pregati Transilvania, din punct de vedere economic si al infrastructurii pentru a face zona comuna cu Ungaria.
Din punct de vedere politic, instalarea Guvernului Ciolos, dupa drama de la Colectiv, a creat alte asteptari dar si rezultatele de la alegerile locale. Dupa aproape noua luni, tehnocratii lui Ciolos, in fapt, majoritatea liberali, nu au dovedit aproape nimic iar rabdarea populatiei s-a cam terminat.