Noua Dreapta, de Ziua Limbii Romane, cere schimbarea limbii de stat din Republica Moldova

Asociatia Noua Dreapta a profitat de Ziua Limbii Romane, 31 august, care este sarbatoare nationala in statul vecin- Republica Moldova, pentru a cere modificarea unui articol din Constitutia Moldovei, in care se stipuleaza ca limba de stat este „limba moldoveneasca”.

Catre

Parlamentul Republicii Moldova
 
Domnilor Parlamentari,
 
Anul acesta, la 16 mai, s-au împlinit 200 de ani de la prima anexare a Basarabiei de catre Imperiul Rus; în toata aceasta perioada românii basarabeni au fost supusi unui teribil proces de deznationalizare, proces început la 1812 si accelerat dupa 1940 odata cu anexarea regiunii de catre Uniunea Sovietica. Prin intermediul diverselor metode si în special al inventiei asa-zisei “limbi moldovenesti”, s-a atentat la cultura, identitatea si nu în ultimul rând, la limba comunitatii românesti majoritare din regiune.
Asociatia Noua Dreapta, filiala Neamt este de parere ca procesul istoric de deznationalizare nu s-a încheiat odata cu obtinerea independentei de stat, iar prin adoptarea Constitutiei Republicii Moldova din 29 iulie 1994, si în speta prin articolul 13, alineatul 1, atacul la adresa patrimoniului spiritual românesc din Republica Moldova continua.
O seama de specialisti lingvisti au declarat de nenumarate ori ca nu se poate pune problema existen?ei asa-zisei “limbi moldovene?ti”, diferita de limba româna. De altfel, acum o jumatate de secol, doi renumiti profesori ai Universitatii din Moscova, R.A. Budagov si slavistul S.B. Bernstein, au trimis revistei “Voprosi jazikoznanija” (“Probleme de linguistica”) articolul cu privire la unitatea de limba româno-moldoveneasca, articol ce a fost publicat abia în 1988 în revista „Nistru”. Cei doi savanti aratau în mod clar ca s-au irosit multa energie si mult timp pentru a demonstra teza eronata cum ca moldovenii si românii vorbesc limbi diferite. “Limba moldoveneasca” nu este decât o inventie pseudostiintifica facuta la comanda politica.
Inventarea asa-zisei “limbi moldovenesti” si asa-zisului „popor moldovenesc” cauzeaza dezbinare în rândul populatiei românesti majoritare, fiind un potential factor de conflicte si tensiuni, si un adevarat pericol pentru stabilitatea statala a Republicii Moldova. Consideram ca folosirea glotonimului „limba moldoveneasca” creeaza o confuzie periculoasa în fata lumii civilizate si ne face de rusine în fata copiilor nostri si a generatiilor care vor veni.
De aceea, în spiritul zilei de 31 august, ziua in care in Republica Moldova se sarbatoreste “Ziua Limbii Române”, Asociatia Noua Dreapta, filiala Neamt, cere schimbarea articolului 13, alineatul 1 din Constitutie si declararea limbii române ca limba de stat în Republica Moldova.
Va multumim si speram ca aceasta cerere sa aiba o finalitate concreta.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Asociatia Noua Dreapta filiala Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com