Unul dintre cei mai vechi, cunoscuti si apreciati sefi de restaurant din judetul Bacau este Nicolae Adochitei. În perioada 1969 – 1971 a studiat arta culinara la Iasi. Dupa finalizarea studiilor s-a angajat pentru sase ani la fostul
restaurant „Parcul Trandafirilor”. Dupa o noua perfectionare, devine sef de unitate la fostul restaurant Lacto Vegetarian din centru Bacaului, apoi sef de sectie la restaurantul „Parcul Trandafirilor”. Din anul 1980, Nicolae Adochitei este seful restaurantului Iris, pe care acum îl patroneaza.
„Specificul bucatariei noastre este apreciat cu felurile de mâncare: bors de vacuta, bors de pasare, bors de zarzavaturi. Daca „ciorba” se acreste cu zeama de lamâie, cu sare de lamâie, cu zeama de varza, acest fel de mâncare se drege cu bors de putina. La tochitura moldoveneasca nu se pune bulion. Se face din organe, pulpa de porc, cu cârnaciori putin afumati, cu mamaliga lânga ia, plus brânza de burduf ce îi da un gust deosebit, mai bun decât cu cascaval si telemea” ne-a declarat Nicolae Adochitei.
Pe vremea comunistilor din 60 de grame de carne dintr-un fel de mâncare se reducea la 40 si de multe ori la 25. Pentru un kilogram de carne trebuia sa vinzi patru kilograme de legume. Acestea erau sarcini obligatorii, iar în fiecare luna trebuia prezentat raportul consumurilor. Unitatea pe care o conduce maestrul artei culinare Nicolae Adochitei se bazeaza în primul rând pe consumul de mâncare. Ca raport bautura merge la un procentaj de 25%. Spiritul unitatii este si unul educativ care merge pe principiul: „Mai multa mâncare, bautura mai putin”. Bauturile cele mai proaste au fost scoase de la vânzare pentru protectia clientilor. Toate alimentele sunt însotite de certificat de calitate. La sfârsit de saptamâna, restaurantul ce poarta numele unei frumoase flori, este întotdeauna plin cu mese festive, onomastice, ce se bucura de calitatea tuturor serviciilor ireprosabile. Nicolae Adochitei se bazeaza pe ingrediente naturale, de unde carnea folosita este cea de pui, de vita sau peste si mai putin de porc.
„Dorim atât cantitativ cât si calitativ serviciile sa se ridice la cel mai înalt nivel. Cu cât se vinde mai mult, iar clientul este multumit, cu atâta unitatea noastra are de câstigat. Aici mai poti gasi: ciorba radauteana, ciorba de perisoare, ciorba de pui ala grec, supa crema de legume, supa de rosii cu orez si multe alte feluri de mâncare. Ciorba de vacuta, specialitatea casei se gaseste zilnic aici facuta cu ingrediente naturale si de calitate. Mâncarea se realizeaza numai cu legume proaspete si verdeata. Leusteanul este cel mai bun ingredient al borsurilor. Ne adaptam dupa cerintele clientului si punem accent foarte mult pe mâncarea traditionala. Sarmalutele sunt facute ca la mama acasa. Se mai serveste crap prajit, cotlet ceafa, cu multe alte garnituri dupa pofta clientului”, ne-a declarat Nicolae Adochitei.
Restaurantul Iris- bucatari, mancare, clienti
Restaurantul Iris, condus de Nicolae Adochitei, are patru bucatari si 14 angajati. De aici multi au iesit la pensie. Toti afirma ca sunt multumiti de beneficiile pe care le au lucrând în unitatea bine administrata de Nicolae Adochitei. În anul 1985, lui Nicolae Adochitei i se ofera distinctia de „Maestru în Arta Culinara”. Titlu a fost obtinut în urma unui examen desfasurat la Bucuresti. Au fost 160 de reprezentanti la acest examen din toata tara, unde 150 au reusit sa treaca de acest examen. A fost o categorie mare si de salarizare de care s-a bucurat si Nicolae Adochitei. „Gustul mâncarii este foarte important. Un bucatar trebuie sa aiba placere si sa puna suflet în ceia ce face. O friptura facuta la gratar cu cartofi de la un hipermarket toata lumea stie sa-i faca asa. Un secret la friptura este acela de a cicatriza carnea pe gratar ca sa ramâna gustul, mustul ei. Dupa aceia gratarul rumenit se pune pe un gratar mic, ca sa se usuce în voia ei, sa fie frageda. Pastrama de oaie este asteptata la fiecare început de toamna. Doresc ca în aceasta perioada sa amintesc de mustariile de alta data. Pastrama are ca garnitura mamaliga facuta la gratar însotita de hrean si mujdei, dupa gust. Aici se gaseste porumb fiert si mustul pastrat la rece, proaspat tot timpul, pentru a satisface nevoile cetatenilor la costuri avantajoase” ne-a spus Nicolae Adochitei.
Meniul zilei
Cheltuielile au iesit bine de fiecare data. Clientii tot timpul vin aici, indiferent de posibilitati, datorita faptului ca flexibilitatea localului permite acest lucru, iar calitatea serviciilor ramâne ireprosabila. Ca sa va convingeti, poftiti la masa, la meniul zilei, sub bagheta maestrului în arta culinara Nicolae Adochitei.„ În viata trebuie sa stii sa iei dar sa si dai, si cu cuvântul, cu fapta si cu banul. Multa lume câstiga prost. Dar lucrurile au început sa se miste. Meniul zilei l-am început cu 10 lei iar astazi se gaseste la 12 lei. Sa scumpit carnea, motorina s-a scumpit tot si de la sine sa scumpit si meniul. La 10 lei nu ieseam de loc. Dar la 12 lei merge. Meniul este alcatuit dintr-o ciorbita, felul doi, plus un desert. Acest desert poate fi si un fruct sau o placinta cu brânza, sau clatite cu diferite sortimente, papanasi cu smântâna, gri? cu lapte, sau budinca la cuptor. Banul se face din munca de zi cu zi. Ca meserias nu trebuie sa fii avar dupa bani. Ies cu putin profit, cu salariile la oameni si sunt foarte multumit”, a apreciat Nicolae Adochitei.