De la un an la altul orasul Moinesti isi schimba aspectul estetic prin „plantarea“ unor sculpturi, ale unor renumiti artisti romani din tara si diaspora. Orasul in care s-a nascut cofondatorul miscarii culturale Dada, Tristan Tzara, isi cladeste astfel o identitate, care ar putea sa-l plaseze in viitor pe harta marilor orase culturale ale Europei, ca destinatie turistica. Moinestiul, un oras monoindustrializat din cauza resurselor de petrol si gaze, imbina panorama superba a unor munti cu cea a sondelor si a dealurilor alunecate, imbina frumosul locurilor cu transformarea lor, dezolanta, de pe urma interventiei omului. Poate, nu intamplator aici s-a nascut Tristan Tzara.
Viorel Costea, responsabilul cu imaginea a Primariei Moinesti, considera ca evenimentele culturale, de talie nationala, cum ar fi simpozionul Tristan Tzara sau Tabara de Pictura si Sculptura sunt de fapt, „pietrele de temelie“ pentru creionarea unei identitati culturale aparte. De la an la an, operele realizate in cadrul taberelor de creatie ajung in strada. Si orasul devine tot mai frumos, tot mai absurd si in aparenta, tot mai haotic. In apropierea Spitalului Municipal Moinesti se afla „Ingerul purtator“ realizat de Nicolae Popa Bucuresti dar si „Troita cu dorumetre“, facuta de artistul Valentin Vârtosu, din Chisinau.„Dorumetrul este un termen inventat de el, ca basarabean, un aparat metafizic de masurat dorul de tara. Ne-a lasat in afara de troita cu dorumetrele ei, ne-a lasat si cateva dorumetre aflate la Galeria Mansarda. Are un ciclu complet pe aceasta tema“, a spus Viorel Costea.
Obiectele de arta au ocupat deja cele mai vizibile locuri din oras. Din aluminiu,cu hamuri si pintenii dintr-un fier tratat special este si statuieta dedicata lui Tristan Tzara. „Este un concept ce apartine sculptorului Iulian Dumitriu. A fost amplasat la simpozionul Tristan Tzara, pe 16 aprilie, cand sarbatorim nasterea lui. E un cal care sta pe un carut cu roti. Deasupra sta Tristan Tzara, a mai spus Viorel Costea.