Investitiile in Bacau se finalizeaza din patru in patru ani. Daca in 2008 a cazut macaraua de pe pod si a mai fost nevoie de inca 6 milioane de lei, pentru o limba de pamant, in 2012, pasajul are ceva fisuri si licitatii contestate, numai cat sa tina lumea in suspans pana la alegeri, cand se va taia panglica. Oamenii rai au facut referire, de fiecare data, la aspecte penale, care insa nu se justifica. Nimeni nu poate sa faca dovada ca banii veniti pentru podul provizoriu sau intrati in contul firmelor de partid, dupa pasajul european, sunt pentru campania electorala. Dar, fapt observabil, toate intrigile il ajuta pe edilul in functie sa-si mentina notorietatea si popularitatea.
Administratie cu investitii siliconate
Investitiile facute de actuala administratie din Bacau seamana izbitor cu vedetele de carton din showbizz. Fondurile europene au picioare lungi si ceva din(intre) ele se scurge in bugetul orasului. Sunt dezbracate in mass-media, li se pun implanturi si acte aditionale. Mai mult de atat, obiectivele de investitii trezesc cate un scandal, oral, transmis prin gura cuiva, eventual a unui secretar de stat ca Razvan Murgeanu, uns si el cu toate alifiile. Binenteles, pentru pod sau pentru pasaj este nevoie apoi de un „Bebe sexologul“, venit de pe la Iasi, mare maestru de ceremonii si expert in constructii.
Ca fapt de psihologie colectiva, „lucrarile surpriza“ din Bacau au darul de a monopoliza gandurile bacauanilor, in ceea ce priveste actuala administratie. „Si totusi primarul asta face ceva“, spun cei multi, bucurosi ca sunt condusi de un asemenea om, care reuseste eroic sa tina piept mass-mediei dusmane, care are interesele a ceea ce este vechi, perimat, rau si corupt. Intreaga schema tine de minune, mai ales pentru bacauanii care nu au iesit din orasul lor, in ultimii ani, nici macar pana la Iasi.
Bacaul a regresat, din toate punctele de vedere. Numeric, economic, ca dezvoltare urbana. Acest targ, dezvoltat artificial dupa 1960, odata cu zona industriala, tinde sa redevina ce a fost. O mahala, plina de comercianti marunti, de politicieni strambi, corupti, un loc numai bun din care sa pleci. Sarind mai bine de jumatate de secol, intr-adevar, edilii au reusit sa „redea Bacaul inapoi bacauanilor“.
Un alt mit, lupta dintre Stavarache si Sechelariu
Ce-ar fi Romeo Stavarache fara Dumitru Sechelariu? In primul interviu dat in presa, Stavarache a promis ca nu-l va ataca pe fostul primar, ca ce a fost, a fost. Promisiunea si-a incalcat-o in scurt timp, dupa ce a realizat ca oamenii rad de infatisarea lui. Mic, cu nasul mare, si manicile lungi dadea impresia ca nu e mai nimic de capul lui. Sfatuitorii au creat scenariul luptei cu Sechelariu, care se bucura inca de o oarecare popularitate. In 2008, cand fostul primar era blocat cu ceva dosare tergiversate, Stavarache a simtit o transpiratie rece, pe sira spinarii. Atunci, in mod salvator, a aparut Sergiu Sechelariu, cel care avea sa castige cateva licitatii ale Primariei Bacau. Reteta pare sa se repete si in 2012. Dumitru Sechelariu, care are informatii ca va scapa de dosare, si-a anuntat intentia de a candida pentru fotoliul de primar. Astfel, Romeo este salvat. Nu are de ce sa se reinventeze, sa cheltuie bani cu expertii si consultantii electorali. Va merge cu aceeasi reteta salvatoare din 2008. Situatia pare sa convina si de partea cealalta.
In mod suspect, presa lui Stavarache a cantat prohodul afacerilor lui Sechelariu. Ca a ajuns la sapa de lemn, ca este ruinat, samd. Luate una cate una, afacerile fostului primar sunt bine mersi. Transpotul Public s-a modernizat cu investitii de cateva milioane de lei, a fost construit un hotel, spatiile comerciale de la Piata Centrala sunt la locul lor. Pentru toate acestea si-a adus contributia si actualul edil. Fireste, mai sunt credite, dar si zeci de hectare de teren, dupa demolarea Letea.