Lupta inegala in campania electorala stradala din Bacau

Romeo Stavarache, primarul Bacaului si Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean au pus monopol zilele acestea pe toate panourile de outdoor din municipiul Bacau. Desi „bugetari” cei doi par sa fi descoperit

www.ziaruldegarda.ro

o comoara care le permite sa investeasca sute de mii de euro in campania electorala. Dealtfel, situatia este explicabila pe deplin. In 2008, cateva firme de outdoor au fost favorizate de municipalitate. Si atunci, Romeo Stavarache a ocupat tot spatiul publicitar electoral pe panourile montate pe spatiul public. Conform unei hotarari de Consiliu Local, 27% din sumele cheltuite pe panourile publicitare din oras intra la buget. Daca pentru un alt candidat o fateta de panou costa aproximativ o mie de euro, pentru Romeo Stavarache pretul a fost preferential, dovada sumele mici care au intrat in visteria orasului.

Chiar si asa, municipiul Bacau este plin de afise, mesh-uri, facute dupa bugetul fiecaruia. Daca Florin Lazar sau Cristi Manolache au gasit mai multe blocuri pentru amplasarea mesh-urilor, fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu si-a lipit primele afise „acasa”. Autobuzele de la SC Transport Public SA dar si chioscurile de ziare ale SC Desteptarea SA ne anunta ca „impreuna reinviem Bacaul” si ca trebuie votata pozitia 10.

Cativa candidati la Primaria Bacau afirma ca oamenilor de afaceri care detin spatii comerciale, restaurante, sali de forta le este teama sa le permita sa puna afisele deoarece ar putea avea de suferit, ulterior, daca Romeo Stavarache va castiga un nou mandat. Mai mult, ei s-au lovit si de preturi de care nu se pot apropia. Postarea unui mesh pe unul din hotelurile centrale din Bacau poate costa intre 5 si 10 mii de lei. Nici pe geamul spatiilor comerciale posterele nu sunt gratuite, „oferta” situandu-se intre 100 si o mie de lei.

 De unde atatia bani?

Candidatii care au afaceri, dar nu au bagat mana pana la cot in banii publici, considera ca este inexplicabil cum unii candidati, „bugetari” isi permit campanii de o asemenea anvergura. Si totodata, de ce isi fac campanie agresiva daca sunt pe functie de atata timp si au dovedit cam tot ce puteau dovedi. „Nu stiu de unde au atatia bani pentru a-i arunca in campania electorala? Cum sunt castigati acesti bani, de sunt aruncati asa pe atatea afise, panouri si mesh-uri. Imi voi face si eu campanie, dar fara sa-mi dezechilibrez bugetul societatilor pe care le detin“, a spus candidatul UNPR la presedentia Consiliului Judetean Bacau, Ovidiu Budeanu, om de afaceri bacauan cu o avere estimata la peste 30 de milioane de euro, care detine Arena Mall, Magura Verde si Apa Canal Onesti.

De aceeasi parere este si arhitectul Mircea Sandulescu, presedintele Partidului Verde in Bacau si candidat la Primarie. Desi are o avere semnificativa, un birou de arhitectura si o multe idei bune pentru o administrare armonioasa a orasului, candidatul verzilor afirma ca isi va face o campanie cu buget redus. „Ne vom pune si noi cateva mesh-uri in zilele urmatoare. Dar nu ne permitem cheltuielile altora. Iti trebuie multe miliarde ca sa fii vizibil in acest oras. Nu stiu de unde au acesti bani!”, a spus Mircea Sandulescu.

De unde au banii candidatii care arunca sute de mii de euro pe o campanie la locale? Este o intrebare la care ar trebui sa raspunda institutiile de control, cele care verifica finantarea partidelor politice dar si cele care se ocupa de verificarea fraudelor si a coruptiei. Dar, nici institutiile nu pot oferi un raspuns, deoarece sunt conduse de aceeasi mafie instalata politic la conducere. Democratia din Romania este intr-un grav impas! Se perpetueaza aceleasi figuri publice, aceleasi obisnuite clientelare si jaful din bani publici. Clasa politica se confunda cu grupurile infractionale organizate, doar ca ilegalitatile politicienilor sunt „legale”, prin absenta reactiei institutiilor puse sa imunizeze statul.

3 Comentarii

  1. Houda spune:

    spune:Va invit stimate domn sa caiddnati pe lista de consilieri locali la Partidul Prodemo.Incercati-va norocul la la candidat de primar independent,iar pentru consilier va inscrieti ca membru pe lista de caiddnati Prodemo!Relatii prin Presedinte P.PRODr.Av.Mediator Vasile Botomei,0744191717,www.botomeivasile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com