Putine locuri din Republica Moldova au conservate la un loc atata frumusete, spiritualitate si istorie ca Nistrul, acest „Nil“ al Basarabiei. Nistrul aduna laolalta cetatile dacilor, manastirile ortodoxe sapate in malul inalt dar si monumentele eroilor romani si rusi cazuti in luptele din Al Doilea Razboi Mondial. Raul este cale de navigatie catre mare, are apa dulce, numai buna de agricultura iar pestele intregeste masa bogata a moldovenilor. Orice turist inMoldova gusta din frumusetile locului.
Manastirile Tipova sau Saharna ocupa un loc de frunte, prin viata spirituala care dainuie in ele de secole, prin privelistea Nistrului, vazuta din chiliile monahilor plecati la viata vesnica.
Oamenii locurilor, din satele si orasele de pe rau, sunt primitori. Romani, rusi, ucraineni au invatat sa traiasca laolalta, sa-si vorbeasca limba, sa-si cunoasca istoria; cu ranile ei deschise, cu morti si deportati la fiecare poarta. Din povestirile si pataniile lor simti in sira spinarii conflictul inghetat din stanga Nistrului. Acolo este locul unde regulile se suspenda. In Transnistria orice este posibil, este dincolo de bine si de rau. Iar conflictul armat izbucnit dupa desfiintarea URSS-ului pare sa le aduca aminte tuturor ca ranile Marelui Razboi nu s-au inchis.