Larry Watts si-a lansat la Bacau cartea „Aliati incompatibili. România, Finlanda, Ungaria si al Treilea Reich“

Alexandria Librarii, Arena Mall Bacau si Editura Rao au organizat astazi, începând cu ora 17, lansarea celei mai recente carti semnate de Larry L. Watts: Aliati incompatibili. România, Finlanda, Ungaria si al treilea Reich. Evenimentul a avut loc în libraria Alexandria , aflata la etajul 1 la Arena Mall din Bacau.

Larry Watts (1)Cunoscutul istoric american Larry Watts, pasionat de istoria moderna si contemporana a României, specialist în domeniul de aparare si securitate, si-a lansat astazi la Bacau ultima carte: „Aliati incompatibili. România, Finlanda, Ungaria si al treilea Reich“. În 2011 si 2013 acelasi autor a scos pe piata alte doua lucrari voluminoase, referitoare la situatia geopolitica delicata în care s-a aflat România de-a cursul timpului. O parte din ideile istoricului american din cartile  „Fereste-ma, Doamne, de prieteni – Razboiul clandestin al blocului sovietic cu România“(2011) si Cei dintâi vor fi cei din urma. România si sfârsitul Razboiului Rece“ (2013) au fost reluate si în cartea de fata. Larry Watts afirma ca România, desi o tara mica, cu resurse limitate, prin diplomatia si structurile sale externe, a reusit sa joace o carte importanta pe plan extern, în anii comunismului, pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar mai ales cât a fost conducator carti Larry Watts  (2)Nicolae Ceausescu. La evenimentul editorial din Bacau, Watts si-a dozat discursul pe câteva observatii generale neuitând sa fie si  autoironic. „Ati asteptat sa venim sa va salvam. Azi se împlinesc 70 de ani, de când am venit prima oara, de când americanii au bombardat Bucurestiul“, a glumit Larry Watts, facând referire la bombardamentele asupra Bucurestiului din 4 aprilie 1944.

Specialistul american, care a studiat arhive în mai multe tari, este de parere ca României i s-a facut o nedreptate la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la masa tratativelor, din punct de vedere a Dreptului International. Dupa Pactul Ribbentrop-Molotov, România a devenit o tara agresata. Dar, la încheierea razboiului a fost considerata tara agresoare, chiar daca a pierdut teritorii înainte de conflict, fapt care a determinat-o sa intre în alianta cu germanii. Cu toate ca s-a predat în august 1944 si a luptat alaturi de sovietici, pâna la încheierea conflictului, a ramas cu teritoriile pierdute, fiind santajata cu pierderea Transilvaniei.

„Aliati incompatibili. România, Finlanda, Ungaria si al Treilea Reich“ (4)Istoricul face o paralela între România, Finlanda si Ungaria, determinate sa intre de partea celui de-al Treilea Reich cu forta, cu granite trasate prin vointa Germaniei si a URSS. Larry Watts si-a aratat admiratia fata de politica externa dusa de România postbelica, prin promovarea dezarmarii, a medierii conflictelor în lume si prin obtinerea unor aliante pragmatice, care au adus beneficii economice tarii dar si o repozitionare, fata de dominatia sovietica. ADEVARUL

 

Un comentariu

  1. elena spune:

    rusine ca nu s-a mediatizat si rusine ca nu am stiut 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com