Lacomia proprietarilor scumpeste „Prima Casa”

De la debutul crizei economice, pretul apartamentelor si al caselor a scazut constant. In urma estimarilor facute de agentii imobiliari din cadrul Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), Filiala Bacau, pretul apartamentelor din Bacau a scazut cu 25-30%, in ultimele 9 luni. Promovarea intensa a Programului Prima Casa” si concediul stranierilor din luna august i-au facut pe proprietarii de apartamente, persoane fizice sau agentii imobiliare, sa ridice pretul. Din octombrie 2008 s-au inregistrat scaderi dupa scaderi ale preturilor apartamentelor. Odata cu Programul Prima Casa dar si cu venirea stranierilor se remarca o crestere de 10-15% a volumului tranzactiilor imobiliare, dar si a pretului”, ne-a declarat Florin Popovici, presedintele UNAI Filiala Bacau si manager la Agentia Imobiliara Apollon.

Cresc preturile la apartamentele vechi, scad la cele noi

In municipiul Bacau, in zonele periferice, un apartament poate fi cumparat chiar cu 20 de mii de euro. Potrivit ofertelor agentiilor imobiliare din cadrul UNAI, apartamentele cu 2 camere din zonele Narcisa, URA, Milcov, Alecu Russo au un pret cuprins intre 25-35 de mii de euro. Intre 35-40 de mii de euro sunt apartamentele de 2 camere din zona Cornisa, Orizont, Piata Sud, Gara s.a. Urmatoarea zona cu preturi de 40-45 de mii de euro cuprinde cartierele Miorita, Nord, Stefan cel Mare, Neagoe Voda si Bistrita Lac. Datorita crizei, apartamentele din acentru” au ajuns la preturi cuprinse intre 45 si 60 de mii de euro. Preturile la apartamentele de 3 camere sunt cuprinse intre 30 si 100 de mii de euro, pentru apartamentele vechi. aSe manifesta o scadere a preturilor apartamentelor noi, care s-au aliniat programului. Firesc ar fi ca piata apartamentelor vechi sa fie sub pretul celor noi. Deocamdata nu sunt bani pe piata. Isi vor mai cumpara apartamente cei care se incadreaza in programul aPrima Casaa. Normal ar fi sa fie deblocat acest program si pentru alte categorii de persoane, cu dobanda redusa la credit”, ne-a declarat Florin Dudau, manager la Agentia imobiliara „Pro House”.

13 bacauani au verde pentru aPrima Casa”

Doar doua banci au dat pana acum credite pentru aPrima Casa”. Potrivit centralizarilor facute de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGC), in judetul Bacau au fost aprobate dosare doar prin BRD si CEC Bank. aAm primit situatiile de la Bucuresti. In judetul Bacau au fost aprobate 11 dosare prin Banca Romana de Dezvoltare si doua prin CEC Bank. Mai sunt si alte solicitari care urmeaza sa fie solutionate. In orice caz, nu sunt multe”, ne-a declarat Gheorghi Ostafi, directorul FNGC IMM Bacau. De la filialele bacauane ale bancilor nu am putut afla nimic despre program sau profilul celor care au luat creditul. aAvem dosare aprobate, nu va pot spune nimic fara acordul celor de la relatii cu mass-media de la Bucuresti. Va vom trimite un e-mail”, ne-a declarat Romica Adam, directorul CEC Bank Bacau.

Constructorii nu au ce pune pe o masea din programul lui Boc

Prin programul aPrima Casa” s-a dorit revitalizarea sectorului constructii, cel mai afectat de criza economica, prin relansarea creditarii. Dupa mai bine de o luna de la debutul programului, oamenii de afaceri din constructii nu-si mai pun nicio speranta. Programul nu va aduce noi contracte si nici noi locuri de munca. Programul Prima Casaa nu are nici un efect. Sunt putine contracte de finantare. La o mie de constructori, cat sunt in judetul Bacau, 13 contracte nu inseamna nimic”, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul Patronatului Constructorilor din judetul Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com