Primaria Bacau a finalizat investitia realizata la Adapostul Public de lânga groapa publica a orasului, unde, potrivit ultimului recensamânt, traiesc 2180 câini. Firma Contact Plus din Bacau a realizat o schela metalica cu acoperis, care protejeaza 86 de boxe, în care sunt cazati si traiesc în sistem semi-deschis peste 300 de câini fara stapân.
Societatea Contact Plus a realizat în ultimile luni o structura metalica de mari dimensiuni, sub care vor fi asezate 86 de boxe, în care încap lejer peste 300 de câini. Totodata, a fost nivelat terenul, au fost realizate santuri de scurgere ale dejectiilor dar si alte amenajari. „Este vorba de realizarea unei structuri metalice, cu acoperis, dar si alte lucrari de amenajare, incluse într-un contract de 402 mii de lei, atribuit societatii noastre de Primaria Bacau“, a precizat Radu Lazar, administratorul Contact Plus din Bacau. Noua investitie realizata la Serviciul de Gestionare a Câinilor Fara Stapân a fost impusa si de legislatia din domeniu, care prevede normele de bunastare obligatorii pentru animalele tinute în captivitate.
Câinii de la Adapostul din Bacau traiesc din donatii. Manânca tone de granule, oase si resturi de pui, vita, porc si peste macrou
Dupa ce sunt strînsi de pe strada, câinii sunt adusi în Adapostul Public de la Nicolae Balcescu. Sunt deparazitati, sterilizati si hraniti cu mâncare diversa, în functie de starea de sanatate, dimensiune si vârsta. Primaria Bacau a cheltuit anul trecut 15 mii de lei pe achizitia mai multor tone de granule, care înca nu s-au terminat. În afara structurilor metalice, platite de la bugetul local, aproape toate amenajarile de la Adapostul Primariei sunt realizate din donatii. Custile din lemn, cele 86 de boxe care vor fi incluse sub acoperisul metalic, vasele de hrana, de apa, toate provin din donatii.
„Câinii primesc hrana din donatii, de la firmele partenere, vorbim de tone, zilnic. Hrana este proaspata si este însotita de aviz sanitar veterinar. Pe viitor investitia asta facuta acum la adapost va produce bani, prin introducerea adoptiei la distanta. Conform legii, o parte din câinii din adapost vor fi cazati si îngrijiti contra cost. Se va stabili o taxa lunara si oricine vrea sa adopte un câine, va achita aceasta taxa si ciinele va fi îngrijit, hranit si adapostit la noi. Practic, o parte dintre câini vor produce bani pentru ceilalti câini“, a precizat Dinu Pâncescu.
Pentru hranirea celor 2180 de câini, Agricola International trimite zilnic câte o tona de carne proaspata si oase rezultate din abatorizarea carnii de pui. „De la NICBAC primim zilnic o tona si jumatate de resturi de vita si porc, plamâni, inima, stomac, s.a. „Mentionez ca toata hrana este însotita de aviz sanitar veterinar / certificate de conformitate si este destinata consumului animalelor. Fiecare boxa, în care avem câte o cusca dubla, este acoperita si dispune de sistem colectare de dejectii cât si de separatoare între boxe pentru ca urina si fecalele sa nu treaca dintr-o boxa în alta. La final, dejectiile se strâng în fosa septica“, a mai precizat Dinu Pâncescu.