Dovada întelegerii secrete între Putin si Trump

FOTO: http://cdn.eagle.mn

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Pîna acum n-a fost recunoscuta nicio întelegere oficiala între Vladimir Putin ( apropiat de  Bashar Al Assad si Recep Erdogan ) si Donald Trump, de cooperare în ceea ce priveste încercuirea si izolarea teritoriului Statului Islamic din Siria. Fostul consilier prezidential pentru Afaceri Strategice si Politica Externa al presedintelui Traian Basescu, acum director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor trage concluzii pripite considerînd ca o întelegere între Trump si Putin, chiar si pe tema cooperarii în combaterea Statului Islamic, este o utopie (Marele targ Trump-Putin, o utopie)

Cum dl. Chifu nu a absolvit nicio institutie de învatamînt militara, nu poseda instrumentele de evaluare care sa-i permit sa descopere indicii ale unei noi cooperarii ruso-americane în Siria. Cu toate acestea, pentru specialistii militari, desfasurarea operatiilor militare recente, duse pe trei fronturi diferite din Siria, de trei actori diferiti, indica existenta clara a unei astfel de întelegeri secrete.

Al-Bab

Ofensiva armatei turce ( 1 300 de militari, 50 de tancuri, 15 APC ) sprijinita de 2 000 de rebeli islamisti FSA ( Free Syrian Army ) pentru cucerirea orasului Al-Bab, a început în septembrie 2016. Orasul Al Bab este situat la 40 km nord-est de Aleppo si era un avanpost important al Statului Islamic pentru dispozitivul defensiv al capitalei Raqqa. Cei peste 5 000 de luptatori ai Statului Islamic au respins din noiembrie 2016 pîna în ianuarie 2017 , toate încercarile de încercuire a Al-Bab din directia est si nord, declansate de turci si de aliatii lor.

La sfîrsitul lui decembrie 2016, cînd s-a încheiat operatia de eliberare a orasului Aleppo, între presedintii Erdogan si Bashar Al Assad s-a încheiat o întelegere mediata de Putin. Urmare a acestei întelegeri, armata siriana a venit în ajutorul trupelor turce. Armata siriana  a efectuat o patrundere adînca de 25 km, la 5-8 km sud-vest, sud, sud-est si est de Al-Bab, prin care orasul a fost încercuit total. Aviatia rusa si cea siriana au oferit sprijin aerian militarilor turci. Din acel moment, Statul Islamic n-a mai putut aduce întariri, în sprijinul aparatorilor orasului Al-Bab. Doar asa, armata turca a reusit sa strapunga liniile de aparare ale Statului Islamic. Prin Al Bab, Statul Islamic a pierdut ultimul teritoriu din guvernoratul Aleppo.

FOTO: https://media.almasdarnews.com

Raqqa

Gruparea SDF ( Syrian Democratic Forces) este formata în mare parte din luptatori kurzi YPG, printre care si membrii PKK ( Kurdistan Workers’ Party), considerati de Turcia drept teroristi. Aceasta grupare desi este numeroasa ( 10 000 de luptatori ), este slab înarmata si instruita. Cu toate acestea, SDF care detine o parte importanta din nordul Siriei, a declansat o operatie ofensiva împotriva Statului Islamic, cu scopul de a cuceri orasul Raqqa. Operatia a fost planificata de ofiterii Fortelor Speciale ai armatei SUA. Cîteva sute de militari din Fortele Speciale ale SUA functioneaza ca instructori ai SDF. La Rmelan, în teritoriul controlat de SDF, exista o baza a Diviziei 101 Aeropurtata americana, folosita de elicoptere si avioane cu rotor mobil MV-22, în lupta cu Statul Islamic.

Dispozitivul defensiv al Statului Islamic din jurul capitalei Raqqa este unul circular, esalonat pe cel putin patru cercuri, aproape concentrice. Acest dispozitiv este format din 30 000 de luptatori care dispun de 200 de tancuri, 200 de APC si IFV, peste 100 de piese de artilerie si MRLS. Dispozitivul Statului Islamic a fost pregatit genistic în ultimii trei ani, fiind prevazut cu zone minate, cu aliniamente de contra-atac, dotate cu blindate si rachete antitanc americane BGM-71 Tow-2. În cadrul acestui dispozitiv, exista multe depozite de arme si munitii subterane, ramase nedepistate de aviatia americana.

Statul Major al Statului Islamic are ofiteri de planificare a operatiilor, la fel de bine pregatiti ca si cei din armatele occidentale. Ei au procurat sute de drone cu care au creat o structura ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaisance) care executa misiuni pentru descoperirea amplasamentelor artileriei, a coloanelor moto sau de blindate si a raioanelor de concentrare ale fortelor inamice. Aceste drone civile de tip DJI Parrot ( pret 1000 USD ),  Skywalker X-8 si X-UAV Talon ( 200 USD) , quadcopter DJI Phantom 3 ( 600 USD ) sunt usor de procurat din Europa, statele Golfului sau SUA. Unele drone au fost modificate de Statul Islamic pentru a lansa dispozitive explozive artizanale, dar n-au avut efectele scontate.

Dispozitivul de aparare al Statului Islamic se mai bazeaza si pe tuneluri secrete prin care luptatorii Statului Islamic ataca din spate inamicul sau creaza ambuscade pentru coloanele de aprovizionare sau de sprijin. Ripostele ofensive ale Statului Islamic sunt extrem de bine pregatite si au eficienta mare, datorita gradului ridicat de mobilitate, asigurat de miile de camionete înarmate cu mitraliere grele calibrul 12,7 mm.

Initial, în noiembrie 2016, directia de ofensiva a SDF a fost nord-sud, catre Raqqa, capitala Statului Islamic. Întîmpinînd o rezistenta puternica, ofensiva SDF a fost oprita. SDF a încercat apoi învaluirea dispozitivului de aparare al Statului Islamic, schimbînd directia de ofensiva dinspre vest catre est, de-a lungul malului nordic al lacului Assad. Pe ambele directii de ofensiva, SDF s-a apropiat la o distanta de 8-15 km de Raqqa, fiind sustinut de masive bombardamente aeriene ale coalitiei anti-Stat Islamic, condusa de SUA.  Cu toate acestea, SDF care dispune doar de cîteva blindate, nu mai poate înainta.

FOTO https://pbs.twimg.com

De aceea, SUA, cu acceptul Rusiei,  a livrat la sfîrsitul lunii ianuarie 2017, aproximativ 100 de M117 Guardian 4×4 care pot transporta 10 luptatori. Acest blindat usor de 15 tone, reprezinta un intermediar între Humvee si Stryker ICV. M117 Guardian este înarmat cu o mitraliera grea M2 Browning de calibrul 12.7 mm si un lansator de grenade Mk 19 de calibrul 40 mm.

În februarie 2017, SDF a declansat a treia etapa a ofensivei. Pentru început, manevra de forte si mijloace ale SDF se dirijeaza pe directia nord-sud si este paralela cu frontiera estica a Siriei, pîna la Deir ez-Zor. Obiectivul acestei manevre fiind împiedicarea transferului de luptatori ai Statului Islamic din zona Mosul, din Irak catre Raqqa. Dupa încheierea acestei manevre, SDF  poate atace si dinspre est, dispozitivul de aparare al Statului Islamic. Se poate observa ca planificatorii americani intentioneaza ca prin SDF sa izoleze la nord si la est, teritoriul Statului Islamic.

Deir ez-Zor

FOTO https://media.almasdarnews.com

Detasamentul operativ ”Tamadur” executa misiuni ofensive pentru recucerirea orasului Palmyra de la Statul Islamic.  Acesta este format din Regimentul 800 Garzi Republicane siriene, doua batalioane din Brigada  Tigru ( Fortele speciale siriene ), doua batalioane de artilerie ale armatei siriene, un batalion Liwa Fatemiyoun (grup paramilitar siit din Afganistan), un batalion IRGC (Garzile Revolutiionare Iraniene) si unitati teritoriale siriene din Fortele de Aparare Nationala. Dupa eliberarea Palmyrei, Detasamentul operativ ”Tamadur” ar trebui întarit cu forte suplimentare de cel putin doua brigazi mecanizate. Întrucît misiunea imediata a acestuia trebuie sa fie scoaterea din încercuire a Brigazii 137 Mecanizata, a Brigazii 104 Aeropurtata si a Regimentului 121 Artilerie care apara orasul Deir ez Zor de Statul Islamic. Aceasta misiune poate fi usor îndeplinita desi Deir ez Zor se afla la 188 km de Palmyra. Între cele doua orase nu exista decît cîteva mici localitati ocupate de grupari mici ale Statului Islamic, întrucît este o zona de desert. Daca armata siriana reuseste sa ajunga la Deir ez Zor, izoleaza la sud, teritoriul Statului Islamic, dupa ce SDF a izolat acest teritoriu la nord si est. La vest, aproape în întregime, teritoriul Statului Islamic este deja izolat de armata siriana.

În sudul Siriei ( guvernoratul Daraa si zona Kuneitra ) au reluat luptele cu armata siriana gruparile Frontul de Sud si Miscarea Islamica al-Muthanna, aliati ai Statului Islamic. Aceste grupari controleaza granita Siriei cu Iordania, sunt compuse din 38.000 de luptatori si tin blocat în regiune Corpul 1 Armata sirian ( compus din patru divizii de tancuri si o divizie mecanizata ). În guvernoratul Idlib din nord-vestul Siriei, sunt concentrati 29 000 de rebeli din Frontul al-Nusra (filiala siriana a al-Qaïda ) si din gruparea Ahrar al-Sham. Cele doua grupari tocmai au reluat luptele cu armata siriana, în nordul guvernoratului vecin Latakia.

În aceste conditii, pentru armata siriana este destul de greu sa gaseasca doua brigazi pe care sa le disloce la est de Palmyra. Dupa ce Aleppo a fost eliberat de rebelii islamisti, un prim batalion rusesc a preluat de la o unitate operativa a armatei siriene mentinerea pacii si ordinii în oras. Dupa aceea, Rusia a mai trimis un al doilea batalion de politie militara în Siria. Tot în Aleppo, o unitate militara siriana a fost înlocuita de un batalion rusesc de geniu, în misiunea de deminare si de colectare a dispozitivelor explozive, plantate de rebelii islamisti.  Pe masura ce Trump exercita presiuni, tot mai multe grupari rebele siriene ”moderate” controlate de Pentagon si CIA, decid sa respecte armistitiul mediat de Rusia.  Este de asteptat ca si alte batalioane de politie militara rusesti sa înlocuiasca fortele combatante siriene, în misiuni de mentinere a pacii si ordinii, în localitatile recent eliberate. Permitînd armatei siriene sa aiba disponibile mai multe unitati, pe care sa le trimita la est de Palmyra pentru a lupta cu Statul Islamic.

Ca o concluzie, Trump dovedeste ca, spre deosebire de Obama, el este capabil sa ia unilateral decizii. Lasînd pe dinafara statele UE ( care fac parte si din NATO, printre care si România ), considerate partenere ale SUA. Aceasta ipoteza confirma pozitia lui Trump, de distantare de NATO, considerata o organizatie învechita, creata acum multi ani, în care tarile membre nu platesc cît ar trebui. Trump facînd primul pas concret în coordonarea reala a actiunilor ruse si americane, care vizeaza distrugerea Statului Islamic si a altor grupari teroriste din Siria.

 

Un comentariu

  1. Dr. Ing. Istvan Sebestyen spune:

    Analiza militara destul de detailata ca sa putem face o imagine reala cum stau lucrurile in Siria. Totusi legatura dintre analiza militara si noua pozitie americana de sprijin militar si tacit politic a rusilor si sirienilor (Asad) nu este destul de detailat dovedit!
    D-lui Vasilescu doresc spor la treaba si sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com