IICCMER cauta ramasitele pamântesti ale detinutilor politici decedati în penitenciarul Aiud

Eforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) de a reconstitui memoria celor care au suferit din motive politice dupa 1945 continua. La Aiud, începând cu data de 2 iulie 2012,  va incepe o campanie de investigatii arheologice în zona Râpa Robilor, unde au fost înhumati o parte dintre detinutii decedati în închisoarea din localitate. 

inchisoarea aiud-sursa foto http://raparobilor.ro

inchisoarea aiud-sursa foto http://raparobilor.ro

„Cercetarea arheologica din acest an are drept scop cautarea, recuperarea si deshumarea osemintelor unor fosti detinuti politici, precum si identificarea acestora. Datorita lucrarilor efectuate în zona, investigatiile se vor desfasura doar într-un anumit sector din fosta parcela de teren rezervata în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafata ce nu a fost afectata de lucrarile mentionate. Cercetarea arheologica va fi realizata de o echipa de arheologi coordonata de catre d-nul Marius Oprea, directorul departamentului de investigatii din cadrul IICCMER. În teren, lucrarile vor fi coordonate de dl. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alaturi de care se vor afla Paul Scrobota (director Muzeul de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director Muzeul National al Unirii din Alba Iulia) si Horatiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). Forta de munca necesara pentru sapaturile arheologice va fi asigurata de catre penitenciarul Aiud.

Conform actelor nominale de deces aflate la Primaria Aiud, în perioada 1945- 1947, nu mai putin de 149 de persoane au decedat în penitenciarul Aiud, jumatate din acestia fiind acuzati de delicte politice. În intervalul 1948–1964, aici au decedat 437 de persoane, însa dupa unele estimari neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700.

IICCMER face precizarea ca actiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, cautând sa cinsteasca amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminati în sistemul carceral al regimului comunist“, se arata in comunicatul IICCMER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com