Hotel clandestin în Casa de Cultura a Bacaului, neautorizat, sub ochii îngaduitori ai autoritatilor

Articol aparut si in ziarul Adevarul, in varianta editata, cu unele elemente noi.

Hotel Hamlet (1)

Fostele birouri din Casa de Cultura din Bacau au fost transformate din luna august, într-un hotel, ferit de ochii trecatorilor si care functioneaza fara niciun fel de aviz sau autorizatie. Nicio inscriptie nu anunta existenta lui. Cu toate acestea, cele 10 camere sunt disponibile oricând pentru clienti, care pot afla întreaga ofera de preturi si servicii pe booking.com.

La etajul 1 al Casei de Cultura a Sindicatelor „Vasile Alecsandri“ din Bacau functioneaza un hotel clandestin, care s-a nascut din transformarea fostelor birouri existente aici. Modificarile din cladire s-au facut fara proiect, cu stiinta directorului, Gheorghe Huluta, consilier local UNPR si seful sindicatului CNSLR Fratia. Hotelul secret apartine lui Petrica Ciobanu, care mai controleaza firma de turism Pedro Tour si restaurantul Hamlet, situat la aceeasi locatie. Închirierea etajului din cladire s-a facut  la preturi modice, desi se afla la kilometrul 0 din municipiul Bacau. „Am închiriat cu 800 de euro, pe luna, întreg spatiul. Contractul este pe opt ani, cu posibilitate de prelungire“, a recunoscut Huluta.

 

Lucrarile la camere au fost facute la începutul anului 2015 de societatea SC Chic Hotel SRL, care era administrata, în fapt, tot de Ciobanu. Un proces câstigat la mijlocul anului trecut de firma care a facut instalatiile electrice arata ca proprietarul hotelului încercase sa traga o teapa de 20 de mii de lei subcontractantului. Ulterior, administrarea spatiilor de cazare Hotel Hamlet (2)a trecut la SC Hamlet Restaurant SRL iar restaurantul, potrivit unui raspuns al Directiei Sanitar Veterinare din Bacau, pe SC Pedro Tour. În Restaurantul Hamlet, ultracentral, iau masa des sefi ai institutiilor de control din Bacau, potrivit mai multor surse, care afirma ca acestia uita sa-si mai plateasca consumatia, de cele mai multe ori, piparata.

 

Ion Mihalache, comandandul pompierilor bacauani: „Nestiinta legii nu-l absolva pe Huluta de raspundere. Aici e dosar penal“

 

Pompierii bacauani afirma ca au fost indusi în eroare de directorul Casei de Cultura din Bacau, la ultimul control efectuat dupa drama din Clubul Colectiv, care a zguduit întreaga tara si ca afla abia acum de existenta hotelului, de la jurnalistii de la Adevarul. Pe 10 noiembrie 2015, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Judetul Bacau a facut verificari la Casa de Cultura „Vasile Alecsandri“ din Bacau. Au fost amendate, cu câte 5001 lei SC Naxos SRL (Clubul Zebra), Casa de Cultura a Sindicatelor si SC Hamlet Restaurant SRL si fiecare a platit jumatate din suma. Casa de Cultura a Sindicatelor a primit amenda pentru nesolicitarea autorizatiei de incendiu iar Naxos SRL, care administreaza un club, a fost sanctionata pentru lipsa autorizatiei.

 

A fost verificata si SC Hamlet Restaurant SRL, adica doar restaurantul aflat la parter si spatiile de depozitare si locul de joaca, aflate la subsol. Locul de joaca dispune de aproximativ 100 de locuri. „Inspectorii care au facut controlul au gasit usa închisa, iar directorul Casei de Cultura le-a spus ca e o alta firma acolo, care face niste reparatii, dar ca nu exista activitate. S-a dispus ca în termen de 10 zile sa fie remediate deficientele constatate. A venit Gheorghe Huluta la sediul nostru, pe 20 noiembrie, când a dat o declaratie pe proprie raspundere ca a închis sala de spectacole si ca acele spatii sunt închiriate catre un alt agent economic, dar sunt închise. Din câte vad, el a schimbat destinatia, iar pentru asta îi trebuia aviz de la noi, pentru proiect. Mai mult, Casa de Cultura nu a cerut nici consultanta, nici avizare pentru acest hotel. Vom face un control saptamâna viitoare, cu toate institutiile statului care au competenta. Daca lucrurile stau asa, atunci se va face un dosar penal“, a spus Ion Mihalache, comandantul ISUJ Bacau.Pompieri (3)

 

Pompierii bacauani afrma ca la control s-ar fi împiedicat de usa închisa a hotelului clandestin si ca nu au avut habar ca aici exista camere, pentru care se faceau rezervari si publicitate înca din vara. „Doar în cazuri de forta majora putem sparge usa. Nu mirosea a gaz, ca sa fie justificata intrarea în acest mod“, a mai spus Mihalache.

 

Sindicalistul Huluta da vina pe chirias. „Mie sa-mi dea chiria, în rest sa raspunda“

Gheorghe Huluta

Gheorghe Huluta, acuzat de pompieri ca a încercat sa-si acopere chiriasul la control, afirma ca nu are nicio responsabilitate în acest caz. Initial, a avut o cadere nervoasa, când a auzit ca este întrebat de hotelul clandestin pe care-l gazduieste. A ridicat tonul si chiar a bruscat jurnalistul de la Adevarul, pe motiv ca se grabea. „Ce vrei frate?  Ba, nu functioneaza hotelul!. Eu administrez Casa nu si hotelul. Nu am nicio raspundere“ a spus prima oara, dupa care a dat vina pe chiriasul sau. „E treaba lui ce face acolo. El raspunde. Nu are autorizatii, este în curs de autorizare. Conform noilor normative (n.r. aparute dupa drama din Colectiv) noi nu avem autorizare ISU pentru întreaga cladire . Voi avea probleme daca scrii“, spune acesta. Pus în fata evidentelor, acesta afirma ca nu-l intereseaza ce activitate se presta în cladirea de care raspunde: „se faceau reparatii atunci, lucrari la bai, candelabre. Nu stiu daca se caza cineva. Mie sa-mi dea chiria, atât ma intereseaza, în rest sa se descurce si daca a gresit, sa raspunda“, a mai spus Huluta.

 

Petrica Ciobanu, proprietarul hotelului fantoma, nu a raspuns la telefon si nici mesajelor trimise.

Casa de Cultura

Hotelul a functionat cu complicitatea Primariei Bacau si a Inspectoratului de Stat în Constructii

Mai multe institutii din Bacau au fost sesizate asupra functionarii hotelului, cu încalcarea tuturor normelor legale în vigoare. Reclamatiile au fost facute de un fost asociat, dupa drama din Clubul Colectiv, pentru a preîntâmpina un posibil dezastru, deoarece modificarile din cladire au fost ilegale, fara proiect, fara respectarea unor norme minime de siguranta la incendii. Acesta a reclamat întreaga situatie înca de pe 11 noiembrie, dar nu a primit niciun raspuns pâna în prezent.

Primaria Bacau, Politia Locala si Inspectoratul de Stat în Constructii au promis ca vor transmite în acesta investigatie rezultatele propriilor controale, dar care lipsesc cu desavârsire. „Acum aflu de acest hotel. Am sa vorbesc cu Relu Mardare (n.r. seful Politiei Locale) sa verifice situatia si sa va raspunda la adresa oficiala“, a spus nestiutor viceprimarul Radu Ababei.

Relu Mardare

Relu Mardare a promis ca trimite în câteva momente rezultatele controalelor, dar nu s-a mai tinut de cuvânt iar purtatorul de cuvânt al Politiei Locale din Bacau, Florin Podoleanu, parea sa nu stie nici ce i-a cerut seful. „Dar unde este hotelul?  Dar de unde stii?“, dupa care nu a mai dat niciun raspuns.

Silviu Ardeleanu, seful Inspectoratului de Stat în Constructii, desi a fost înstiintat de subiect de o saptamâna,  a precizat ca doreste solicitarea oficial, în scris iar raspunsul, iar raspunsul cu rezultatele controlului, ar putea veni si în termenul legal de 30 de zile. „Am nevoie de o solicitare oficiala sa va raspund asupra situatiei constatate la acest hotel. Dar sa cereti numai date care sunt de interes public, ca altfel nu va pot da raspuns“, a spus acesta, fara sa mai revina cu vreo precizare.

Mai cooperant a fost Gheorghe Huluta de la Casa de Cultura, care pare sa stie ceva de un control al inspectorilor în constructii „Stiu ca IGSIG i-a dat amenda, dar nu stiu cât si mai stiu ca trebuia facuta o expertiza“.

Fantoma lui Hamlet din centrul Bacaului

Bon cazare Hotel HamletDesi nu a fost niciodata autorizat de institutiile statului, „hotelul“ cu 10 camere îsi face promovare pe booking.com din 27 august 2015 si tot de atunci functioneaza, cu program zilnic 8-23.  În general, afirma un client, aici ajung cetateni straini care cauta cazare mai ieftina si nu cunosc locatii sau prietenii unor sefi de institutii, când cauta o distractie si nu vor sa stea acasa.

Am verificat cum se poate caza cineva. Rezervarile se pot face telefonic sau la fata locului, unde un ospatar va vinde „servicii de cazare“.

 

La intrarea în Restaurantul Hamlet, lânga pian, fara sa existe vreun indiciu ca ar fi receptie, un angajat al localului îti poate închiria o camera. Bonul fiscal pentru persoana care s-a cazat pe 25 ianuarie (foto) este dat de ospatarul Radu, care a servit la masa 6 „servicii de cazare“ (foto). O noapte în Hamlet costa 120 de lei, iar cu mic dejun pretul creste la 150 de lei.

 

Descrierea hotelului fantoma de pe Booking.com: „Situat în centrul orasului Bacau, Hotelul Hamlet ofera un restaurant cu terasa, loc de joaca pentru copii si acces gratuit la internet WiFi în zonele publice. Receptia proprietatii are program nonstop. Camerele ofera aer conditionat, TV cu ecran plat cu canale prin cablu si vedere la oras. Toate camerele au baie privata cu dus cu hidromasaj, uscator de par si articole de toaleta gratuite. Aeroportul din Bacau este situat la 4 km de proprietate. Preferati ca personalul sa vorbeasca româna? Aceasta proprietate este o alegere buna. Aceasta proprietate este pe Booking.com din 27 aug 2015. Camerele Hotelului: 10“, se arata în descrierea de pe site.

Hotel Hamlet (4)Cel mai vechi comentariu postat pe site-ul amintit este din 2 septembrie si cel mai nou, din 14 ianuarie, când un client reclama frigul din camera, lipsa locurilor de parcare si internet-ul slab.

Hotelul fantoma încalca toate legile din domeniu

„Hotel Hamlet“ nu are iesire de urgenta, în caz de incendiu si alte calamitati. Usa din capatul holului este permanent  închisa, deoarece acolo este o camera tehnica, cu doua centrale, una electrica si cealalta pe gaz si nicidecum a doua iesire. „Poate se schimba cineva acolo si de asta era usa închisa, e adevarat ca sunt acolo centralele, dar stiu ca sunt autorizate“, a mai spus Huluta. Totodata, nu exista stingatoare de foc automate, senzori de fum, iar usile si mobilierul nu sunt impregnate cu substante ignifuge. Hotel Hamlet, chiar daca „se lauda“ în anuturi cu trei stele, nu are nicio clasificare din partea Ministerului Turismului, pe baza careia Primaria Bacau sa poate da autorizare. Ba mai mult, în exterior, hotelul nu are nicio inscriptie, iar la camere jaluzele sunt permament trase si nu are locuri de parcare proprii.

Un comentariu

  1. Aleluia spune:

    Mi-e lehamite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com