Gainarie la Primaria Magura: pompe de apa cumparate la suprapret de edili de la o firma care vinde haine

Primaria Magura, condusa de primarul Constantin Traistaru si viceprimarul Iordache Costras, a cumparat doua pompe submersibile, pentru reteaua de apa din comuna, de la o firma care vinde haine  si este detinuta de sotia consilierului liberal Ionut Traistaru. Pretul platit a fost de patru ori mai mare decât este pretul pe piata libera. În timp ce edilii se învinovatesc reciproc, consilierul Traistaru spune ca nu-i apartine firma.

Pe 27 iulie 2015, Primaria Magura cumpara de la societatea Marisimo Style, înregistrata în comuna, care are ca obiect de activitate vânzarea confectiilor si are un singur angajat, doua pompe submersibile Pedrollo, doua tablouri de comanda si un cablu.pedrollo 4_

Pentru Pompa Pedrollo 4 SR 15/24 de 7500 de watti, care costa 6024 de lei la producator, edilii din Magura au platit din bani publici 19800 de lei iar pentru pompa de 4 mii de watti Pedrollo 4sr 8/23, care costa 4152 de lei, la producator, au platit 16.300 de lei. Numai din aceasta achizitie, facuta printr-o simpla semnatura, bugetul comunei a fost prejudiciat cu 25 de mii de lei.chitanta Magura

Întrebat de ziarul Adevarul, primarul a dat vina pe serviciul de achizitii publice si pe viceprimarul Iordache Costras, dupa ce a facut si afirmatia ca la achizitie a fost luat în calcul pretul cel mai mic. „A fost o selectie de oferte. Nu am fost direct implicat. Eu eram în concediu atunci, era viceprimarul la munca. S-a luat în calcul, probabil, pretul cel mai mic“, afirma Constantin Traistaru, care spune ca atât Iordache Costras, cât si Ionut Traistaru ar fi conspirat la schimbarea lui din fruntea liberalilor din Magura. „Nu sunt ruda cu Ionut Traistaru, e doar coincidenta de nume. El se întelege bine cu viceprimarul. Tot ei m-au schimbat, de la ei mi se trage totul“, spune primarul Traistaru.

Constantin Traistaru, in mijloc, pe vremea cand era liberal

Constantin Traistaru, in mijloc, pe vremea cand era liberal

Edilul din Magura si-a pierdut sustinerea PNL, dupa ce ANI a cerut, înca din 2014, trimiterea lui în judecata pentru conflict de interese penal. În fruntea partidului a fost uns Iordache Costras iar Ionut Costras a ramas în aceeasi formatiune.

Iordache Costras, viceprimar al comunei Magura, afirma ca nu avea atributii pe partea de achizitii si ca primarul Traistaru fuge de raspundere. Mai mult, afirma Costras, nu cunoaste firma Marisimo Style. „Eu nu am atributii pe achizitii, acestea sunt în subordinea primarului. El ori e plecat, ori e în concediu, niciodata nu raspunde. Cine putea sa dea dispozitie pentru achizitie, daca nu el, ca ordonator de credite“, spune Iordache Costras.

Iordache Costras, viceprimar liberal la Magura. FOTO Facebook

Iordache Costras, viceprimar liberal la Magura. FOTO Facebook

Ionut Traistaru, consilier local în comuna, afirma ca nu este firma sa si a refuzat sa ofere alte detalii. Potrivit datelor oficiale, SC Marisimo Style SRL din Magura, care se ocupa de comercializarea articolelor de îmbracaminte, are un singur administrator si angajat. Este vorba de sotia lui Ionut Traistaru, Maria Simona Turcea, care însa pe numarul disponibil pe internet nu a raspuns apelurilor telefonice. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, societatea cu un singur angajat a avut în 2015 o cifra de afaceri de 206 mii de lei si un profit net de 31 mii de lei (n.r. mare parte din vânzarea la suprapret a pompelor în comuna).

Cazul acestei achizitii a fost reclamat procurorilor. Pâna acum, Parchetul Judecatoriei Bacau nu a raspuns solicitarii ziarului Adevarul, daca cei implicati în aceasta achizitie au „calitatea“ de suspecti sau inculpati, pe motiv ca purtatorul de cuvânt ar fi în concediu. Totodata, la Directia Nationala Anticoruptie, unde au fost reclamate mai multe fapte, printre care si acesta achizitie, potrivit unui raspuns oficial al institutiei, cei trei nu figureaza ca suspecti sau inculpati.

Primarul Constantin Traistaru si viceprimarul Iordache Costras, trimisi în ajun de campanie electorala în judecata pentru conflict de interese penal

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau au finalizat pe 26 aprilie cercetarile si au dispus trimiterea în judecata a inculpatilor Traistaru Constantin, primar al comunei Magura, sub aspectul savârsirii a sase infractiuni de conflict de interese si Costras Iordache, viceprimar al comunei Magura, sub aspectul savârsirii infractiunii de complicitate la conflict de interese. În urma cu doi ani, Constantin Traistaru a fost reclamat la Parchetul  de pe lânga Judecatoria Bacau de Agentia Nationala de Integritate, pentru ca a semnat pentru angajarea fiului în primarie.

 

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt: La data de 15.01.2013, inculpatul Traistaru Constantin a semnat contractul individual de munca prin care fiul sau a fost angajat în functia de consilier juridic debutant în cadrul Consiliului Local Magura, jud. Bacau, iar ulterior, în perioada 11.04.2013 – 6.02.2014, a emis 5 dispozitii prin care a dispus numirea acestuia în calitate de secretar al unor comisii de negociere, activitatile desfasurate în baza acestor decizii fiind remunerate cu încalcarea dispozitiilor legale în vigoare.

 

În sarcina inculpatului Costras Iordache s-a retinut ca a sprijinit activitatea inculpatului Traistaru Constantin prin initierea, la data de 12.12.2012, a unui proiect de hotarâre privind modificarea HCL – ului referitoare la înfiintarea Compartimentului „Aparatul permanent” al Consiliului Local Magura, în sensul modificarii organigramei si statului de functii, prin transformarea postului de consilier juridic gr. II în consilier juridic debutant, urmarind exclusiv crearea aparentei de legalitate pentru a permite angajarea fiului inculpatului Traistaru Constantin. Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare la Judecatoria Bacau. Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate sa înfrânga în niciun fel principiul prezumtiei de nevinovatie“, se arata în comunicatul Parchetului Curtii de Apel Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com