Gabriel Stan a primit medalia de onoare -“Prieten al Comunitatilor Evreiesti”(Galerie foto)

Aceasta importana distinctie a mai fost acordata Majestatii Sale Regele Mihai I, presedintelui României, Traian Basescu, fostilor presedinti, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, presedintelui Senatului României, Mircea Geoana, fostului prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, consilierului prezidential, Peter Eckstein Kovacs, prof univ. dr. George Voicu – S.N.S.P.A.,  prof. univ. dr. Vasile Morar – Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti,  gen. (r) Mihail Ionescu,  prof. univ. dr. Mircea Beuran – directorul Spitalului de Urgenta „Floreasca”,  prof. univ. dr. Doina Dinulescu –  directorul Spitalului „Elias”, prof. univ. dr. Ionel Sinescu – Spitalul Clinic „Fundeni”, dr. Monica Pop – manager al Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti,  dr. Cleo Rosculet – director al Spitalului „Matei Bals”, dar si actorilor Stela Popescu, Florin Piersic, Nae Lazarescu, Vasile Muraru si Ion Lucian, dar si unor personalitati din arta, cultura si presa, Radu Gabrea, Radu Cârneci, Geo Serban, Carmen Stefanescu, Ioana Nitescu, Doina Meiseles.

Distinctiile au fost acordate cu prilejul Colocviului International cu tema “70 de ani de la Pogromul de la Iasi (28 – 30 iunie 1941): Istorie si Memorie”,organizat de prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, de prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi si coordonatorul Centrului de Istorie a Evreilor si Ebraistica ”Dr. Alexandru Safran”, dar si de prof. univ. dr. Carol Iancu, de la Centre de Recherches Interdisciplinaires en Sciences Humaines et Sociales al Universitatii Montpellier 3 „Paul Valéry” -École des Hautes Études  du Judaïsme de France.

Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, Comunitatea Evreilor din Iasi si JOINT România, au organizat la rândul lor, la sediul Comunitatii Evreiesti din Iasi, o „Seara prieteneasca”, în cadrul careia presedintele F.C.E.R., dr. Aurel Vainer, a decernat Medalia de Onoare“Prieten al Comunitatilor Evreiesti”, unor personalitati din domeniile culturii si educatiei, care s-au facut remarcate prin studiile dedicate Holocaustului si cunoasterii comunitatilor evreiesti din România.

Printre cei distinsi cu prestigioasa medalie se afla si profesorul bacauan Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacau, cunoscut pentru preocuparile sale constante de cunoastere aprofundata a Holocaustului.

Brevetul recunoaste implicarea profesorului Gabriel Stan în dezvoltarea, cu deosebit succes, a unor programe educationale referitoare la Holocaust, în combaterea rasismului si antisemitismului, vastele cunostinte în iudaism si cultura, cu larga deschidere spre modern si universal,  participarea binevenita la evenimentele vietii comunitare evreiesti din Bacau si dedicatia sa speciala în pastrarea memoriei ilustrei personalitati a Dr. Alexandru Safran, Sef Rabin al României, într-un timp îndelungat si controversat.

„Pentru mine, primirea acestei importante distinctii reprezinta o recunoastere si încununare a initiativelor si proiectelor dezvoltate în ultimii ani la Bacau si referitoare la educatia despre Holocaust.

În acest context merita sa amintim ca aici au fost implementate, în premiera la nivel national, doua proiecte majore, aprobate de Ministerul Educatiei: programa de curs optional pentru liceu „Istoria evreilor. Holocaustul” si programul de formare continua „Rasism, xenofobie, antisemitism – probleme educationale; Holocaustul”, destinat profesorilor de istorie si stiinte sociale. De asemenea, am organizat o serie de conferinte, reuniuni si simpozioane cu aceasta tematica”, ne-a precizat profesorul Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com