Exploatarile ilegale de balast au distrus dealul Goanta din Comanesti

Primarul Viorel Miron a acceptat situatia, desi firma a lucrat fara acte pe domeniul public. Societatea care a luat pietrisul gratuit de pe dealul Goanta din cartierul Podei  avea nevoie de material pentru construirea unui supermarket

Masinile societatii care realizeaza constructia supermarket-ului Kaufland din Comanesti au distrus dealul Goanta din cartierul Podei. Sute de masini cu pietris au fost luate, fara nicio autorizatie si fara a se plati vreun ban la primarie, desi terenul este domeniul public.

Mai mult, de exploatare nu au fost anuntate nici institutiile de mediu sau Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Toate au fost realizate cu complicitatea primarului Viorel Miron, care a acceptat tacit situatia. Deoarece situatia devenise cunoscuta si consilierilor locali, pentru a evita scandalul, edilul a propus în Consiliul Local, post factum, închirierea catre aceasta firma a unui hectar în Podei, cu destinatia „de teren agricol“, pentru care a cerut doar o mie de lei, pentru urmatoarele trei luni.

„Eu acuz conducerea primariei ca a permis exploatarea fara autorizatie a resurselor minerale din acest sector. Închirierea nu a fost pusa în discutie la sedinta comisiei juridice a Consiliului Local si nici nu s-a aflat pe ordinea de zi. Voi solicita Institutiei Prefectului anularea acestei hotarâri”, a spus consilierul local Vasile Budaca.

Alesii locali spun ca era normal sa se închirieze suprafata exploatata din timp si ca trebuiau facute demersurilelegale necesare. Locatarii din zona sunt nemultumiti de distrugerea peisajului si sunt deranjati ca nimeni nu le-a spus ce se întâmpla. „Au distrus dealul Goanta. Am înteles ca se face un supermarket. Eu faceam trasee si drumetii pe acolo. Acum e praf si mizerie”, a spus Constantin Lupu, de 60 de ani, din Comanesti.

Primarul Viorel Miron recunoaste ca exploatarile au început fara baza legala. „Firma NM Construct a facut cerere la primarie pe 1 august, le-am spus ca o voi aproba în sedinta de Consiliu Local. Au avut nevoie de material pentru a face Kaufland. Nu au autorizatii, dar cine în ziua de azi se mai duce sa ia autorizatii de la mediu? De multe ori, nu e timp. Dar unii prefera sa dea la gioale, atunci când se face ceva în comunitate”, a spus îngaduitor Viorel Miron. Edilul spune ca societatea va repara situatia dupa finalizarea exploatarii. „Mi-au spus ca vor aduce totul la situatia initiala. Vor pune covor vegetal”, a mai spus Miron.

Institutiile de mediu, luate prin surprindere

Reprezentantii institutiilor care se ocupa cu protejarea mediului nu au primit nicio înstiintare legata de lucrarile care afecteaza un colt de rai din Comanesti. Dealtfel, pentru a intra în legalitate, primul pas era închirierea sau concesiunea terenului. „Nu avem nicio adresa de la acesta firma. De-abia li s-a închiriat terenul, poate vor anunta zilele viitoare.

Aici, Garda de Mediu ar trebui sa stie!“, a spus Paul Toderica, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului. Înstiintarea privind exploatarea nu a ajuns nici la Garda de Mediu. „E prima oara când aud. Vom  verifica“, a spus Titi Secara, seful Garzii de Mediu Bacau. Contactata telefonic, conducerea NM Construct nu a putut oferi un punct de vedere.

„Sunt interese financiare la mijloc. Stiu ca cei de la Kaufland se chinuie de vreo trei ani sa primeasca aprobarile pentru a face magazinul. Brusc, primarul este de acord si nici nu i-a vreo masura fata de firma care exploateaza fara autorizatii“,  Vasile Budaca, consilier local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com