Zilele acestea, Romania Libera a publicat traducerea unei telegrame Wikileaks, provenita de la kamikazeonline.ro si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), in care este prezentata privatizarea si grupurile de interese care patroneaza Rafo Onesti. Scrisoarea, veche din 2006, semnata de ambasadorul Frank Taubman, ii prezinta pe actionarii rafinariei in culorile cele mai negre. Reprezentantii Rafo Onesti au declarat in exclusivitate pentru Ziarul de Garda, ca scrisoarea afecteaza imaginea rafinariei si ca face rau, dar nu atat de mult, cat s-a dorit.
“Este o scrisoare Wikileaks la comanda. Au vrut sa faca rau, dar nu ne afecteaza foarte mult. Sunt prezentate, tendentios, unele date imprecise. Rafo Onesti si-a platit toate datoriile la stat si incepe un amplu program de modernizare. Referitor la aceasta telegrama Wikileaks vom emite un comunicat de presa in urmatoarele zile”, ne-a declarat Ion Marian, purtatorul de cuvant si liderul de sindicat de la Rafo Onesti.
In telegrama Wikileaks sunt prezentate o serie de “increngaturi” in care s-ar afla actionarii Rafo Onesti. In acelasi timp, este descrisa si implicarea la nivel inalt a unor demnitari, de la Traian Basescu, Theodor Stolojan, la fostul premier Tariceanu. Scrisoarea Wikileaks lasa de inteles ca Ambasada SUA ar fi preocupata de soarta Rafo Onesti si ca oamenii de afaceri Iakov Goldoskiy sau Mikail Cernoy ar apartine “crimei organizate ruso-israeliene. In acelasi timp, se afirma ca Guvernul Romaniei a avut parte de presiuni din partea Guvernului Austriei, pentru a se aproba preluarea Rafo Onesti de catre Petrochemical Holding, care detine si Calder A.
In momentul de fata, rafinaria din Onesti a intrat pe ultima suta de metri pentru realizarea unei investitii de cateva sute de milioane de euro. In luna septembrie 2009, in campania electorala de la prezidentiale, presedintele Basescu a afirmat ca va oferi sprijinul pentru ca Rafo Onesti sa primeasca o scrisoare de garantie din partea statului roman, pentru un imprumut de 330 de milioane de euro, dat fiind ca actionarii de la Rafo au platit la stat datorii de peste 300 de milioane de euro.
Actionarii de la Rafo Onesti par sa aiba planuri serioase in Romania. Potrivit unor afirmatii facute de curand de Ion Marian, oamenii de afaceri rusi de la Rafo Onesti au facut investitii in tara noastra de peste 800 de milioane de euro.
Traducerea din Romania Libera- „Basescu, dezinteresat de Rafo”
SUMAR: Rafinaria de petrol RAFO este prinsa într-o încrengatura de coruptie, spalare de bani, frauda si fapte penale în care sunt implicate entitati dubioase din România, Rusia, Ucraina si Bulgaria. Se presupune ca doua persoane care apartin crimei organizate ruso-israeliene, Mikhail Cernoy si Iakov Goldovskiy, se afla în spatele încercarilor de achizitionare de catre compania olandeza Calder-A. În încercarea de a împiedica tranzactia, statul român s-a implicat în problema prin vechea poveste a arieratelor rafinariei. Guvernul României este subiectul unor presiuni puternice, care vin inclusiv din partea Guvernului austriac, pentru a aproba preluarea RAFO de catre compania rusa. Sfârsitul comentariului.
PRIVATIZAREA RAFO, PROBLEMATICA ÎNCA DE LA ÎNCEPUT
2. (C) Rafinaria RAFO, una dintre primele cinci rafinarii de petrol din România, se afla în Nordul României, în orasul Onesti. Privatizarea sa din anul 2001 este vazuta ca fiind unul dintre cele mai mari esecuri din istoria privatizarilor care au avut loc în România post-decembrista. În prezent, RAFO a anuntat pierderi nete de 448 de milioane de dolari si datorii de 550 de milioane catre stat si companii private. (N.B. OMV/Petrom si a primit 44 de miliaone de dolari pentru creantele de la RAFO de la Calder-A, dându-i în acest fel un loc la masa creditorilor). În octombrie 2001, guvernul PSD a privatizat RAFO într-o afacere de anvergura catre un consotiu care îl includea si pe constroversatul om de afaceri Corneliu Iacubov si catre o companie cu sediul în Portugalia, Canyon Sericos. Iacubov, care este în prezent anchetat pentru crima organizata, evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani, a fost implicat în scheme frauduloase care includeau vânzari de obligatiuni si fonduri de investitii. Faptul ca a preluat RAFO a fost facilitat de relatia sa cu lideri importanti ai PSD, inclusiv cu fostul presedinte Ion Iliescu.
3. (SBU) În 2004, Iacubov si-a transferat o parte din proprietatea RAFO la VGB Oil, Faber Invest si Tender SA, cel din urma condus de omul de afaceri Ovidiu Tender care este în prezent în detentie în asteptarea procesului, fiind acuzat de spalare de bani la nivel international. Mai târziu, Iacubov a cesionat capitalul suplimentar al rafinariei dupa separarea activelor si dupa ce a lasat-o cu mari datorii, transferând jumatate din actiunile RAFO catre Balkan Petroleum Ltd., o companie fantoma din Londra. Desi era înregistrata în Marea Britanie, adevaratul proprietar al Balkan Petroleum si locatia sa actuala ramân necunoscute. Pe hârtie, Balkan Petroleum include si VGB Invest (din câte se pare controlat pe omul de afaceri corupt, Marian Iancu), Central Europe Petroleum si Aconline si o companie offshore în Insulele Channel.
4. (SBU) În aprilie 2004, rafinaria în insolventa a fost pusa sub reorganizare judiciara printr-o decizie a judecatoreasca. Atunci, Ministerul de Finante a solicitat falimentul, dar o instanta locala a decis în favoarea cererii Balkan Petroleum, fapt ce le-a permis proprietarilor RAFO sa câstige timp si sa continue sa faca lobby pentru ajutor de la stat si stergerea datoriei.
5. (SBU) Pe 6 noiembrie 2004, Parlamentul român a aprobat o ordonanta de urgenta prin care AVAS devenea principalul organ însarcinat cu aplicarea contractelor de privatizare pentru preschimbarea datoriilor în capital. Legea a crescut protectia statului asupra datoriilor accumulate pâna la 31 octombrie 2004, anulând penalitatile si dobânzile. Dupa ce s-a facut schimbul , statul a devenit pricipalul actionar al RAFO. Schimbarea partidului de guvernamânt, dupa alegerile din 2004, a dus la renuntarea la pachetul de salvare.
RUSII INTRA ÎN PEISAJ
6. (C) În 2005, Calder-A a încheiat o întelegere cu Balkan Petroleum pentru preluarea RAFO si a tuturor activelor si pasivelor. Totusi, ca parte a contractului original de privatizare, un transfer de proprietate a trebuit sa fie aprobat de AVAS. AVAS si Ministerul Finantelor au obiectat în privinta transferului din cauza esecului Calder-A de a furniza documentele cerute legate de structura actionariatului si a solvabilitatii. În timp ce AVAS a specificat ca, în lipsa aprobarii sale, Balkan Petroleum ramâne principalul actionar la RAFO, managerii companiei spun ca firma Calder-A este deja proprietarul de facto.
CAPITAL MAFIOT CU CHIP AUSTRIAC
7. (C) Calder-A este 100% detinut de coompania Capital Partners, cu sediul la Viena, care este în schimb detinuta, în mod direct sau indirect, de fundatii si ONG-uri dintre care unele pretind ca sunt non-profit. Calder-A este gestionata de un om de afaceri bulgar Todor Batkov ale carui conexiuni cu crima organizata sunt binecunoscute în Sofia. Managerul actual al RAFO, Marin Anton, a declarat ca doi oameni de afaceri si persoane care apartin crimei organizate, Mikhail Cernoy si Iakov Goldovskiy, se afla în spatele companiei austriece Petrochemical Holding care controleaza Calder-A. Cernoy si Goldovskiy ar fi facut presiuni asupra furnizorilor lui RAFO pentru a-i limita accesul la petrol pe durata disputei si pentru a face presiuni asupra pietei de petrol autohtone.
NOUL SEF AL AVAS ARE O AGENDA CONFUZA
8. (C) Dupa demiterea lui Razvan Orasanu de la sefia AVAS, noul sef si recent demisul ministr, Teodor Atanasiu, a anuntat ca principalele prioritati pâna la sfârsitul anului 2006 includ rezolvarea proprietatii RAFO. El nu si-a mai dezvoltat intentiile.
PREMIERUL: AJUTATI-MA SA FAC CEEA CE TREBUIE
9. (S) Într-o întâlnire din data de 2 noiembrie cu Ambasadorul, premierul Tariceanu a spus ca este foarte constient de elementele necurate care graviteaza în jurul RAFO. Operatiunea seamana cu “o masina de spalat (bani)”, a spus el. Totusi, Guvernul României este sub presiunea mai multor parti pentru a asigura continuarea operatiunilor si protejarea locurilor de munca pentru cei 3000 de angajati ai RAFO. Potrivit principalului consilier economic al lui Tariceanu, Atanasiu “stie ceea ce trebuie sa faca” pentru a opri interesele penale. Totusi, premierul i-a cerut ambassadorului ajutorul american în zadarnicirea vânzarii, în special orice întrebare pe care o avem despre activitatile infractionale ale lui Cernoy si Goldovskiy.
SA FACI SAU SA RUPI UN TERMEN-LIMITA?
10. (C) Guvernul României are termen pâna la sfârsitul anului pentru a-si da acordul pentru planul de reorganizare pentru creditorii RAFO, inclusiv AVAS si Ministerul Finatelor. O optiune ar fi, desigur, procedura de faliment. Pâna atunci, sindicatele din RAFO, reprezentantii companiei si politicienii fac lobby în favoarea rusilor. Teodor Stolojan, cel care recent si-a dat demisia din functia de consilier prezidential, si care este un rival al lui Tariceanu, a înclinat balanta în favoarea Calder-A, lucru pe care oamenii din jurul lui Tariceanu l-au indicat cu siguranta.
COMENTARIU
11. (S) Povestea complicata de coruptie, frauda si afaceri netransparente din jurul RAFO continua. Instanta si creditorii trebuie sa ia o decizie despre soarta rafinariei. În acest timp, sindicatul face presiuni, iar campaniile media si chiar lobby-ul care vin de la vice-cancelarul austriac Hubert Gorbach par sa împinga Guvernul României catre rusi. Fostul sef al AVAS Oreseanu a avut o atitudine agresiva în ceea ce priveste încercarea de preluare a Calder-A. Atanasiu si premierul ar putea sa utilizeze RAFO ca instrument pentru conflictul fierbinte pe care îl au cu presedintele Basescu. Chiar mandatul de ministru al Apararii pe care îl detinea Atanasiu a fost victima acestui conflict atunci când presedintele Basescu l-a suspendat din functie pe fondul acuzatiilor de abuz în serviciu si coruptie (a se vedea telegrama de referinta).
12.(S) Facând publice nelinistea în legatura cu potentialii proprietari ai RAFO, Guvernul Statelor Unite îi va oferi lui Tariceanu protectia pentru a face ceea ce trebuie. Totusi, aparenta lipsa de interes a presedintelui Basescu în ceea ce priveste cazul RAFO este îngrijoratoare, având în vedere ca vine de la o persoana care s-a pozitionat ca fiind un campion al anti-coruptiei. Un motiv pentru care Ambasada nu ar trebui sa se implice este posibilitatea utilizarii RAFO ca un cal de bataie în rivalitatea politica între presedinte si premier. Faptul ca domnul Stolojan a fost aratat cu degetul de catre consilierii primului-ministru este un indicator ca este o probabilitate foarte mare ca acest lucru sa se întâmple.
Taubman
Sursa: kamikazeonline.ro
Rafo Onesti va imprumuta 330 milioane de euro
Petrochemicals Holding, cercetata de DNA pentru accize de 53 de milioane de lei
Basescu la Rafo Onesti, in campania electorala din 2009