O decizie surprinzatoare a venit zilele acestea de la mediatorul Vasile Botomei, presedinte al „Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR“, structura pe care singur a infiintat-o. Chiar daca post-mortem, Maresalul Ion Antonescu a primit aceeasi distinctie ca si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul bacauan Oana Haineala Schmidt.
Consiliul UNBR-ului condus de Vasile Botomei a decis sa acorde titlul de membru de onoare, post-mortem, Maresalului Ion Antonescu, fostului prim-ministru Mihail Kogalniceanu si domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
In acelasi timp, cei 18 membrii ai CSM, in frunte cu presedintele Oana Schmidt Haineala, au devenit membri de onoare ai aceluiasi UNBR.
Anuntul oficial a fost facut printr-un comunicat de presa postat atat pe botomeivasile.ro, cat si pe unbr.info, unde a fost realizat un capitol separat destinat membrilor de onoare.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR, este o aplicatie la teza de doctorat a autorului Dr.Vasile Botomei, investigata in contextul democratizarii societatii noastre prin implementarea principiilor de liberalizare si autonomie in organizare si functionare a profesiilor liberale,cu raportare la dispozitiile din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale(CEDO),dar mai cu seama prin aplicarea dispozitiilor de reglementare din Legea 51/1995 republicata, care prevede liberalizarea profesiei de avocat dar si autonomia in functionare a organizatiilor profesionale de tip UNBR.
Aceata forma de organizare profesionala de tip asociativa reglementata prin art.194 si urmatoarele din Noul Cod Civil, art.9, si celelalte articole din Constitutia Romaniei, dar mai cu seama cu aplicarea art.40 din Constitutie privind libertatea dreptului de asociere in asociatii si alte forme de asociere, isi propune sa realizeze accesul juristilor din tara si mai cu seama avocatilor straini de a realiza in materia organizarii profesiei de avocat un mijloc de aparare liber, neconstrans de autoritatile care nu suporta adevarul in justitie, ce a condus la aprecierea ca justitia nu ar fi egala pentru toti.
Noi respectam concurenta din partea celorlalte structuri mai vechi.
Nu dorim conflicte, nu antrenam animozitati de nici o natura, fiind efectiv o alternativa la alegerea unui apararator, ce in curand se va bucura de increderea marei majoritati a populatiei care nu doresc sa angajeze aparatori care sa castige prin procese prin coruperea influientei unora dintre procurori, decat prin adevar, dreptate si credinta in Dumnezeu.
,,Adevarul este o flacara atat de luminoasa incat multi oameni nu-i pot suporta lumina.Unii inchid ochii ca sa nu-l vada, iar altii fug ca sa nu fie arsi”.
Ghote – vazut prin convingerile stintifice ale Dr.Vasile Botomei.