Europarlamentarul Minodora Cliveti: Românii din tarile UE pot cere alocatie europeana pentru copii

Europarlamentarul Minodora Cliveti ii informeaza pe romanii din care muncesc in tarile Uniunii Europene (in afara Romaniei) ca pot solicita alocatie pentru copii, daca completeaza formularele E 411 si E 401. Conferinta PSD BacauMinodora Cliveti s-a dovedit a fi unul dintre cei mai activi europarlamentari romani, care a incercat in mai multe ocazii sa-si impuna punctul de vedere in Parlamentul European de la Bruxelles si sa imbunatateasca imaginea sifonata a Romaniei. Cu siguranta, la alegerile din mai 2014, pleaca din poll-position pentru un nou mandat de parlamentar european.

Sfatuiesc pe toti romanii care muncesc in UE sa completeze formularul E 411 si sa-l depuna fie la autoritatea romana – Agentia Nationala (judeteana) pentru plati si inspectie sociala, fie la autoritatea analoga din statul gazda. Sursele de informatii cele mai directe, daca apar probleme, sunt primaria din localitatea de resedinta a cetateanului roman sau angajatorul acestuia. Este indicat ca documentele depuse la locul de resedinta sa fie trimise in copie si la Agentia Nationala pentru plati si inspectie sociala in tara, pentru a facilita cooperarea intre autoritatile competente din cele doua state. De asemenea, sugerez cetatenilor romani sa se adreseze consulatelor sau ambasadelor Romaniei in statul de resedinta, care sunt pregatite sa ofere informatiile necesare„, a declarat Minodora Cliveti.

Eurodeputata Minodora Cliveti atrage atentia asupra oportunitatii pentru cetatenii romani care muncesc intr-un alt stat membru UE de a solicita si obtine alocatia europeana pentru copii. Reglementata de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, alocatia europeana a devenit din 2007 un drept al copiilor romani ai caror parinti muncesc legal intr-un alt stat membru.

Pentru a obtine aceasta alocatie cetatenii romani trebuie sa fie salariati sau persoane care desfasoara activitati independente, aflate in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate in alt stat membru decat Romania, sa fie titularii de pensii care au copii in ingrijire si, de asemenea, pot beneficia si membrii de familie ai acestor persoane.

Este important ca unul (cel putin) dintre parintii copilului sa lucreze cu forme legale in alt stat membru decat Romania si poate obtine aceasta alocatie atat pentru copilul sau care traieste in alt stat membru, cat si pentru copilul sau copiii sai care traiesc in Romania. Procedura consta in completarea formularului E 411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei si a formularului E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com