Eugen Sendrea a lansat noile istorii ale Bacaului in prezenta academicianului Nicolae Dabija (Foto-Video)

Scriitorul si istoricul bacauan Eugen Sendrea si-a lansat astazi, de la ora 13, la Vila Royal din Bacau ultimile doua carti, aparute la Editura Vicovia:„ Istoria Necunoscuta a Bacaului-vol 3“ si „Istoria Municipiului Bacau“, editia a doua, imbunatatita. La manifestarea culturala au participat profesori, istorici, scriitori, pictori, s.a.m.d.

Viorel Cucu - CopyAu venit special pentru a sustine manifestarea, organizata de Asociatia Culturala „Cealalta Romanie“, academicianul Nicolae Dabija, poet, jurnalist si om politic dar si pictorul bacauan Aurel Stanciu. Evenimentul a avut loc cu sprijinul lui Cristi Manolache, administratorul Vilei Royal din Bacau si consilier local.

Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia din Bacau, s-a referit la noile carti semnate de Eugen Sendrea. Din cele 27 de lucrari ale scriitorului bacauan, 14 au fost scoase la Editura Vicovia. „Preocuparea scriitorului pentru istoria Bacaului vine din iubirea sa pentru locul natal si pentru oamenii acestui oras. Eugen Sendrea scrie o istorie vie, antrenanta, savuroasa usor de citit si înteles – fara pretentii academice. Astfel caracteriza scrisul sau, Academicianul Mihai Cimpoi, în prefata cartii „Istoria municipiului Bacau”: „Eugen Sendrea scrie cu o pana vibrânda, suculenta, subtila, impregnata de patima vechimii si de dinamismul verbului modern. Stilul sau, deloc sec, este adaptat la orasul descris: este de frontiera, oscilând între vechime si noutate”, a spus Viorel Cucu. La final, presedintele Asociatiei Culturale „Cealalta Romanie“, a cerut un moment de reculegere pentru profesorul si istoricul Gheorghe Buzatu, care a decedat in luna mai a acestui an.

 

Nicolae Dabija (3) - CopyAcademicianul Nicolae Dabija a remarcat ca in Bacau se simte ca acasa. Prezent la diferite evenimente academice, dar si la comemorarea unor oameni de cultura precum Andrei Vartic, Nicolae Dabija a spus ca este mai multa Romanie la Roman sau Bacau decat la Bucuresti sau Chisinau. Publicistul basarabean, care este si redactor sef al saptamanalului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a intarit asupra importantei cunoasterii adevaratei istorii, a arhivelor dar si a istoriilor locale, asa cum sunt cele ale lui Eugen Sendrea. Nicolae Dabija a fost aplaudat in mai multe randuri, iar la final a primit o diploma din partea Asociatiei Culturale „Cealalta Romanie“.

Eugen Sendrea a punctat cateva dintre atuurile Bacaului. Specialist in patrimoniu, culegator de istorie din arhive, Sendrea a gasit povesti inedite, expuse in mare parte in volumele publicate pana acum. „Sunt cateva carti pe care le am in lucru. Unele sunt finalizate, dar este mare nevoie de finantare. Sunt gata „Istoria Cimitirelor“ din Bacau si „Istoria Restaurantelor““, a spus Eugen Sendrea.

Aurel Stanciu - CopyPictorul Aurel Stanciu a apreciat venirea academicianului Dabija, la lansarea cartilor prolificului scriitor Sendrea: „Este greu sa vorbesti dupa ademicanul Dabija. Dar, nu pot sa nu remarc ca istoria Bacaului ar fi fost mai saraca fara Sendrea. Avem nevoie de culegatori din arhive, care sa scoata la iveala adevaruri despre trecutul nostru“, a spus Aurel Stanciu.

 Discurs Viorel Cucu, presedintele Asociatiei Culturale Cealalta Romanie:

Ne aflam aici datorita dorintei Asociatiei Culturale „Cealalta Românie” de a sarbatori Bacaul prin cartile scriitorului, istoricului si cetateanului de onoare al municipiului, Eugen Sendrea.
Aceasta dorinta o vedem îndeplinita prin bunavointa Dlui Cristi Manolache care ne-a pus la dispozitie localul Vilei Royal pentru a ne Vila Royal Bacau - Copyputea manifesta si pentru care îi suntem recunoscatori. Tot aici Dl Manolache ne-a fost gazda când am lansat „Istoria pe placul tuturor” volumul 2 si „Eroi bacauani în lupta pentru Independenta si Unitatea României” ceea ce demonstreaza ca este un sustinator de valoare al culturii bacauane.
Dar fara suportul material al Primariei si Consiliului local din Bacau ar fi lipsit 8 carti din cele 14 publicate la editura Vicovia, carti pe care vi le prezentam astazi. Începând cu anul 2004 Eugen Sendrea a participat la concursul de proiecte organizat de Consiliul Local, scopul, obiectivele si activitatile din proiectelor sale fiind în relatie directa cu necesitatile culturale ale Bacaului, au fost apreciate si aprobate.
Aducem multumiri  Dvs. stimati invitati, mass mediei bacauane, jurnalistilor pentru participarea la acest eveniment unde îl avem ca invitat de onoare pe academicianul Nicolae Dabija, din Republica Moldova, cunoscut publicist, om politic si poet care s-a deplasat anume tocmai de la Chisinau pentru a ne fi aproape. Tot invitat de onoare îi avem pe D-l Aurel Stanciu, profesor de la Liceul de Arta din Bacau
Cristi Manolache - CopyÎn acest an aniversam si 10 ani de colaborare a scriitorului Eugen Sendrea cu Editura Vicovia si Tipografia „Docuprint” al carei director, D-l Ionel Rusei, se afla în mijlocul nostru.
Îmi amintesc cum prin luna februarie a anului 2003, pe un ger cumplit împreuna cu scriitorul lipeam afisele de promovare pentru cartea „Istoria pe placul tuturor” si multi ne luau în derâdere, demersul nostru parându-li-se ciudat si fara sanse de reusita.  Dar iata ca acum avem un patrimoniu de 14 carti care s-au bucurat de mare succes printre cititorii bacauani si nu numai. Cartile sale sunt citite de catre români chiar si în strainatate. Regretul nostru este ca nu am reusit sa avem tiraje cu care sa acoperim reteaua de distributie din România. Unii vor spune ca Istoria Bacaului nu ar fi de interes pentru cititorii din alte localitati ale tarii. Spre surprinderea lor le raspund ca „Istoria municipiului Bacau” mi-a fost solicitata la Iasi, Brasov, Craiova, Constanta, Bucuresti s.a.m.d. Probabil de catre bacauanii stabiliti în alta parte ori de catre specialisti sau de catre cei care au trecut prin Bacau si au pastrat amintiri placute.
Preocuparea scriitorului pentru istoria Bacaului vine din iubirea sa pentru locul natal si pentru oamenii acestui oras. Eugen Sendrea scrie o istorie vie, antrenanta, savuroasa usor de citit si înteles – fara pretentii academice. Astfel caracteriza scrisul sau, Academicianul Mihai Cimpoi, în prefata cartii „Istoria municipiului Bacau”: „Eugen Sendrea scrie cu o pana vibrânda, suculenta, subtila, impregnata de patima vechimii si de dinamismul verbului modern. Stilul sau, deloc sec, este adaptat la orasul descris: este de frontiera, oscilând între vechime si noutate”.
Lucrarea „Eroi bacauani în lupta pentru Independenta si Unitatea României” este un omagiu adus jertfei bravilor ostasi bacauani care au luptat pe toate fronturile tarii. Marele istoric Gheorghe Buzatu care a participat, tot în aceasta încapere, la lansare, aprecia ca:  „Autorul se doreste si reuseste sa fie, deopotriva, un pasionat cercetator si un minunat povestitor, sub pana sa renascând importante (dar si neglijate sau uitate pe nedrept) personaje si evenimente – Andrei Lupu sau generalul Panait Botez, maiorul Ene sau capitanul Lupascu, locotenentul Macarie sau Sanda Timotei, iar, pe de alta parte, momentele de apoteoza istorica 9 Mai 1877, 1 Decembrie 1918 si Bacaul, 22 iunie 1941 ori 23 august 1944.”
Cu siguranta ca ne-ar fi onorat cu prezenta sa la aceasta manifestare si profesorul Gheorghe Buzatu dar din pacate Cerul a hotarât altfel – a plecat dintre noi anul acesta pe 20 mai si va rog sa pastram un minut de reculegere în amintirea aparatorului adevarului istoric si implicit a fiintei nationale.
Nu pot sa nu va fac cunoscuta parerea scriitorul Ovidiu Creanga, si el basarabean, stabilit în Canada, despre cartea lui Eugen Sendrea „Povestea lui Gavril Buzatu, ultimul calau din Moldova”: „Marturisesc ca am început sa citesc cartea lui Eugen Sendrea asta noapte si nu am lasat-o din mâna decât spre dimineata, când am terminat-o.
Pe monstrul acesta, Gavril Buzatu, nu stiu cu cum o aduce din condei Eugen Sendrea, parca începi sa-l simpatizezi.
Eugen Sendrea stie istorie si folclor autentic si are o pana pricopsita.
Cu multa placere m-am strecurat si eu prin alcovul jupânitelor care ardeau de dorul unor barbati adevarati, nu bosorogi cum erau bel-vornicii care, daca stranutai mai tare pe lânga ei se pravaleau la pamânt.
Crupenschi, nu stiu daca aveti cunostinta, provine dintr-o veche familie boiereasca din Basarabia. Cred ca vajnicul ofiter se tragea din vechii boieri basarabeni.
Dupa cum am spus, Eugen Sendrea e un baiat subtire, uns cu toate alifiile, cunoaste istorie nu saga!
Eugen Sendrea, nu ma pot abtine sa nu-ti fac o marturisire: Nu te pot vedea în ochi! Si stii de ce ? Ca scrii mai bine decât mine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com