Cea mai vestita lucratoare si patroana din Bacau este doamna Rodica Jigau. Are 58 de ani si este la fel de vioaie ca atunci când si-a început activitatea la 16 ani.
Daca treceti prin Bacau restaurantul ce-i poarta numele este punct de reper. Desi în tinerete a urmat cursuri de pictura ea este absolventa a unui liceu economic.
Am revazut-o zilele acestea pe doamna Rodica cu o energie de invidiat. Din priviri îti poate organiza o nunta de 200 de persoane fara cusur dar si o pomenire. Ani ce au trecut au facut din aceasta doamna un adevarat “brand”. La amanunt îsi aminteste de obiceiurile, felurile de mâncare si preturile din 70′, 80′, 90′ si nu numai. Cunoaste mii de retete culinare, iar astazi este un adevarat mentor pentru noile generatii.
”Meseria de chelner este o meserie foarte grea ce necesita multe responsabilitati. Pe vremea comuniatilor trebuiai sa ai peste 1,5 m. ca sa te încadrezi în normele cerute.
Se beia de dimineata. Ne trezeam la ora 5 dimineata caci la ora 7 crasma era plina de muncitorii ce îsi încarcau bateriile înaintea unei zile de munca. Nu trebuia sa-ti lipseasca: ancar pe mâna, tirbuson, chibrit, pixul si carnetelul. Fiecare dintre noi avea sectorul bine stabilit. Se statea la coada asteptându-se eliberarea unei mese. De la usa, dupa om, trebuia sa stii cam ce doreste. Servirea trebuia sa fie ireprosabila.”- ne-a declarat doamna Rodica.
Astazi Rodica serveste, este bucatareasa si îndruma tinerele fete ce-i poarta pe urme. Aceasta doamna a comertului bacauan este un simbol cunoscut de toti bacauanii si recunoscut la restaurantul cei poarta numele.
„Multi tineri vor sa se angajeze pe bani multi dar putini cunosc tainele meseriei. Ma întreb oare unde fac practica cei care scot chelneri pe banda rulanta!
Pentru a lucra înr-un restaurant trebuie sa ai macar un curs de igena si sa îti placa ce faci cu adevarat.
O mâncare proaspata este recunoscuta dupa culoarea cartofului. Întodeauna la supe sau ciorbe acesta trebuie sa fie deschis la culare. Daca este înegrit indiferent de motiv, mâncarea este veche” ne-a mai declarat doamna Rodica.
Se poate scrie o carte fara probleme despre restaurantul din perioada comunista legate de datini, mâncaruri, bauturi si personajele vestite ale bacaului ce îsi petreceau o perioada din timp în locatia Rodica.
da este o doamna….
dar de ce pl mea angajeaza ospatari si barmani ala negru:????
de ce pl mea nu plateste bucataresele si barmanii? cum poate o asa femee sa creada ca este priceputa in meserie…. ea nici macar nu stie sa tae o ceapa ! sanipidu si opc-ul sa te manince xxx….. sa iti fie rusine !