Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.
Presa internationala a alarmat opinia publica, anuntînd iminenta izbucnirii celui de-al treilea razboi ca urmare a unei confruntari între Rusia si Ucraina pe 1-2 decembrie. În realitate, nici nu poate fi vorba de asa ceva.
Fortele Aeriene ale Ucrainei desfasoara, în perioada 1-2 decembrie 2016, exercitii de verificare a nivelului de pregatire al unitatilor sale, prin trageri reale asupra unor tinte aeriene ( avioane fara pilot ). Tintele aerine sunt drone de tip VR-3 Reis ( Tu-143 ), din epoca sovietica, zboara la altitudini de sub 5.000 m, propulsate de motoare reactive care au o viteza de croaziera de 950 km/h. Ele au posibilitatea de a schimba frecvent altitudinea si directia de zbor dar pot fi modificate pentru a lua la bord si încarcatura exploziva de 150 kg.
Asupra VR-3 Reis vor avea loc lansari de rachete AA de tip S-200, produse în epoca sovietica, cu raza de actiune 200 km, cu baza la sol, precum si de rachete aer-aer R-27, cu raza de actiune 80 km, de pe avioanele de lupta MiG-29 ucrainiene si ele produse în URSS. Conform oficialilor ucrainieni, aceste trageri vor fi executate deasupra marii Negre, în apele teritoriale ale Ucrainei. Ucraina care nu recunoaste anexarea Crimeei de catre Rusia, considera ca spatiul aerian al Crimeei, pîna la est de strîmtoarea Kerch, îi apartine.
Aceste exercitii se desfasoara în regiunea de control a zborurilor civile (ACC ) Simferopol, subordonata Eurocontrol cu sediul la Bretigny ( Franta ), determinînd închiderea spatiului aerian al Crimeei, prin interzicerea survolului si aterizarii tuturor avioanelor comerciale în perioada 1-2 decembrie 2016. Rusia a reactionat, invocînd încalcarea conventiei Aviatiei Civile Internationale de la Chicago, din 1944, la care Ucraina este parte. Rusia nu întelege de ce Ucraina n-a ales ca traseul avioanelor VR-3 Reis care survoleaza marea Neagra sa fie dirijat spre vest, catre Odessa, pentru a nu perturba fluxul de trafic aerian.
Potrivit generalului Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO, rusii au creat deasupra Crimeei, o zona de excludere, impenetrabila pentru toate mijloacele NATO (Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble ). Aceasta zona de excludere se compune dintr-un subsistem modern, de colectare, analiza si distribuire a informatiilor, referitoare la spatiul aerian, de tip complex automatizat C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ). C4I comanda în prima instanta sistemele moderne de bruiaj unificate la nivel tactic Borisoglebsk-2 si Krasukha-4 care scot din functiune toate tipurile de radar si de echipamente de comunicatii militare ucrainiene.
Ulterior, ca element de neutralizare, rusii mai dispun în Crimeea de un regiment modern de rachete S-400, rezistent la bruiaj, compus din doua batalioane x 4 sisteme de lansare x 4 rachete care nimicesc tintele aeriene care zboara la altitudini din gama 5 – 60.000 m, cu viteza de pîna la 4,8 km/s (13.000 km/h). Rachetele S-400 avînd o bataie maxima de 400 km. Pe lînga rachete sol-aer, doua escadrile de avioane de vînatoare rusesti de tip Su-30SM si SU-27 M, actioneaza din serviciul de lupta de la baza aeriana Belbek ( Sevastopol ) din Crimeea.
De la baza navala Sevastopol din Crimeea, opereaza si crucisetorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse a marii Negre, înarmat cu rachete AA de tip S-300F, cu raza de actiune de 300 km. Asadar, armata rusa va lua toate masurile pentru a doborî orice vehicul aerian care se îndreapta spre spatiul aerian al Crimeei pentru ca are cu ce s-o faca. În timp ce Ucraina nu poate decît sa genereze o noua isterie în Occident, bazata doar pe imagine.