Dictatura si cultul personalitatii: „Democratia a murit in PNL odata cu venirea lui Stavarache”

Liberalilor bacauani li s-a furat partidul. Romeo Stavarache, lider de stanga, care a trecut prin PCR, FSN, PDSR, ApR, PUR, cu e experienta de aproape doua decenii in partide socialiste a fost impus de Tariceanu lider al PNL Bacau. Alegerile au fost castigate de Ioan Chiriac, desi Stavarache primise sprijinul lui Cristian David, Bogdan Olteanu, desi au fost dosite o parte din voturile favorabile lui Chiriac. Stavarache a fost impus cu forta de Tariceanu. In aproape 4 ani toti liderii vechi ai partidului au fost eliminati, partidul a mai ramas liberal doar cu numele.
Reporter: Ce s-a intamplat la alegerile din PNL Bacau, in 2005? Mai putem vorbi de democratie si decizie la nivel local, daca liderii sunt impusi de la Bucuresti si este nesocotita vointa organizatiei de partid?
Ioan Chiriac: aIn 2005 am castigat alegerile la PNL impotriva actualului primar, Romeo Stavarache, chiar daca acesta avea toata logistica, era primar si amic cu prefectul Gabriel Berca. Oamenii m-au votat pe mine si a fost o diferenta mare de voturi intre mine si Stavarache. Exista martori si probe in acest sens. La numaratoare am avut cu 16 voturi mai mult, dar au mai fost si alte voturi favorabile in teanc si nenumarate. Am fost chemat de premierul Tariceanu la Bucuresti, care mi-a spus: aNelu, nu mai poti sa candidezi, trebuie sa intelegi, Romica este primar, poate aduce voturi.” Am respectat atunci disciplina. Oricum, Romeo Stavarache nu este un presedinte legitim al Organizatiei Judetene a PNL Bacau, daca vorbim de anul 2005.
Reporter: Ce s-a intamplat in PNL Bacau in acesti ani?
Ioan Chiriac: Acum situatia este alta, Stavarache a schimbat organizatia. Inainte, la PNL era democratie, odata cu venirea lui Romeo Stavarache, democratia a murit, a aparut cultul personalitatii, totul este pentru sef. Noi aveam un principiu, care era respectat : aUnitate in diversitate”. Trebuie sa intelegem ca lucrurile in partide sunt in miscare. Oamenii politici tranzactioneaza voturi si interese.
Reporter: Acum sunteti directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala, sustinut de Partidul Democrat Liberal. Ati parasit barca liberala din necesitate?
Ioan Chiriac: Da. In PNL a aparut dictatura pe linia Tariceanu- Stavarache. Nu mai exista libertate. Plecarea mea s-a intamplat odata cu demiterea lui Stolojan si Stoica.
M-am regasit in situatia lor. Am format impreuna cu alti liberali, PLD Bacau, partid care a crescut mult in timp scurt. Apoi s-a realizat fuziunea cu PD, partid mare la acea vreme, dar in scadere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *