Gradul de indatorare al Municipiului Bacau este de 17%. In urmatorii 17 ani, de la bugetul local se vor plati catre banci cate 16 milioane de lei (160 de miliarde de lei). Pana in 2006, Primaria Bacau nu avea nici un credit activ. Ulterior, au fost contractate trei credite, care depasesc 200 de milioane de lei. Potrivit directorului economic al Primariei Bacau, Leonard Padureanu: „Municipiul mai poate contracta credite pana la un grad de indatorare de 30%, dar nu este indicat din cauza riscurilor”. Primul credit a fost facut de Primaria Bacau la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 5 milioane de euro, in iulie 2006. aCreditul a fost contractat pentru cofinantarea proiectului Managementul Integrat al Deseurilor, proiect ISPA. Pentru proiectele europene, cofinantarea este obligatorie. Un alt credit de mari dimensiuni a fost facut la Raiffeisen Capital&Investment. Primaria Bacau s-a imprumutat cu 110 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro la acea vreme”, a mai spus Leonard Padureanu. Din acesti bani, 35 mil. lei (9,72 mil. euro) au venit in luna noiembrie 2007 si inca pe atat in luna septembrie 2008. Obligatiunile au maturitatea de 17 ani si dobanda calculata ca medie aritmetica intre ROBID si ROBOR, la 6 luni, la care se adauga o prima de 0,85%. Firma care a consiliat municipalitatea din Bacau a fost VMB Partners. Pentru creditul facut la BERD, dobanda este de 2,6% in euro si pentru creditul prin Raiffeisen Capital&aInvestment, de 10,07% in lei. Ultimul imprumut, in valoare de 63 de milioane de lei, a fost aprobat de Consiliul Local Bacau, in aceasta primavara. Proiectul de hotarare a trecut lejer prin consiliul datorita majoritatii liberale. Intre timp a fost facuta si licitatia, care a fost castigata de BCR Erste. aDobanda este de 4,5%, pentru acest imprumut in valoare de 63 de milioane de lei. Cumulat, pentru cele trei credite, Municipiul Bacau are de dat 16 milioane de lei, in urmatorii 17 ani”, a mai spus Padureanu.
Asta da indatorare!
In sedinta de Consiliul Local din luna august Ioan Chiriac a solicitat primarului o informare referitoare la gradul de indatorare a municipiului Bacau. Executivul Primariei Bacau nu a fost in stare sa ofere un raspuns pe loc, ci peste o luna, in sedinta CL din data de 29 septembrie. aPrimarul Stavarache ar trebui sa stie din start care este gradul de indatorare al municipiului Bacau.
Acesta este ABC-ul administratiei, sa stii de cati bani dispui”, ne-a declarat Ioan Chiriac. O parte din consilierii locali si-au aratat in mai multe randuri ingrijorarea fata de cheltuielile exagerate pe care le face Primaria Bacau, finantate prin credite bancare. Propriu-zis, bacauanii vor avea de platit cate 16 milioane de lei in urmatoarele doua decenii. Sarcinile asumate de administratiaa Stavarache vor fi resimtite si de urmatoarele echipe din administratia loca