DGASPC: „Noi facem diferenta!”

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a reunit in cadrul proiectului „Autoritati responsabile!” Comunitati Implicate!” 30 de asistenti sociali din 30 de primarii din judet si alti 41 de actori locali de la nivel judetean cat si local. Principala tema dezbatuta in data de 27 mai 2011 a fost procesul de descentralizare in serviciile de asistenta sociala precum si importanta majora pe care o are fiecare actor local in vederea functionarii eficiente si optime a serviciilor de asistenta sociala la nivel judetean. Rolul fiecarui actor local este cu atat mai important cu cat descentralizarea, desi prezenta la nivel de responsabilitati, nu este insotita si de resursele umane si materiale necesare.

 

„In  lipsa unui sistem de asistenta sociala flexibil si descentralizat, care sa permita implicarea alaturi de DGASPC a autoritatilor publice locale, institutia  se confrunta cu o  crestere a numarului de cazuri sociale care sunt  gestionate,  depasind capacitatea  financiara, umana si logistica a institutiei. Prin acest proiect  vom crea un model de colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, in managementul problemelor de ordin social, de coordonare si monitorizare a activitatii SPAS – urilor si Compartimentelor de Asistenta Sociala,  vom contribui la constituirea unei retele de asistenta sociala prin infiintarea si acreditarea de noi Compartimente de Asistenta Sociala, dezvoltând astfel un sistem capabil sa preia din atributiile si responsabilitatile DGASPC, determinand rezolvarea problemelor de ordin social la nivel local. Faptul ca atat de multi reprezentanti ai institutiilor de la nivel  judetean sau local au raspuns invitatiei noastre nu poate decat sa ne onoreze, sa ne bucure si sa ne dea speranta ca exista toate premisele ca impreuna sa facem din acest proces de descentralizare un succes, un mecanism care intr-adevar sa functioneze, cu un un timp de reactie minim pentru a veni in sprijinul celor care au atat de multa nevoie”, a declarat Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC Bacau.

Proiectul ”Autoritati Responsabile!Comunitati Implicate! ”  este intr-o buna relatie cu alte proiecte  implementate de DGASPC, cu proiecte derulate in prezent si proiecte viitoare. Este vorba de Centrul de Servicii pentru copil si familie Colonesti si  Centrul de Servicii pentru copil si familie Odobesti,  finantat în cadrul Programul Phare 2004, cu scopul de a ajuta”intarirea capacitatii autoritatilor locale de a acorda servicii de calitate in functie de nevoile comunitatii” precum si “dezvoltarea grupurilor de initiativa locala”.

Un alt proiect este ”Sprijinirea copiilor invizibili”, finantat de UNICEF si derulat în parteneriat cu DGASPC Bacau, Institutia Prefectului –Judetul Bacau si 13 comunitati rurale. Scopul acestui proiect vizeaza: ”Dezvoltarea capacitatii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii bazate pe comunitate, eficace si eficiente” dar si ”Economie sociala pentru dezvoltare locala sustenabila”, depus în vederea obtinerii finantarii în cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane , Axa Prioritara 6, Domeniu Major de interventie 6.1. -Dezvoltarea economiei sociale. Scopul acestui proiect vizeaza ”Dezvoltarea initiativelor locale ca raspuns la problemele identificate de integrare sociala si pe piata muncii a persoanelor defavorizate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com